Hlavní obsah

Chovanec rád vzpomíná na Straku a těší se na teplický debut

Teplice

Na premiéru v české fotbalové lize se těší levý obránce Ján Chovanec, nová posila Teplic ze slovenského Ružomberoku. V osmadvaceti letech patří už ke zkušeným borcům a chce využít zkušenosti z bývalých působišť ve slovenské lize. „Česká soutěž je určitě o stupínek výš, takže mám velkou motivaci,“ svěřil se pro Sport.cz.

Článek

Už na Slovensku poznal při práci řadu ligových trenérů, z toho i tři české kouče. „Pan František Komňacký mě vedl v Púchově. V Ružomberoku jsem hrál rok pod Františkem Strakou. Je to výborný trenér i člověk a rád na jeho působení vzpomínám. Ještě letos na jaře nás ve stejném klubu dirigoval Aleš Křeček, který přišel z Varnsdorfu a nyní odešel do Zlína," ohlédl se slovenský bek.

V Teplicích cítí šanci prosadit se hned do základní sestavy. „Přišel jsem proto, abych hrál pravidelně. V posledních přípravných zápasech se zdálo, že se už ustaluje složení obranné čtveřice. Vyhovuje mi post na jejím levém okraji. Mohu zastat i místo levého záložníka," sdělil svoje první poznatky hráč, který bojuje o důvěru ze strany nového teplického kouče Lukáše Přerosta. „Je to mladý trenér, ale spolupráce probíhá v pohodě," řekl na adresu 34letého lodivoda.

Teplice začínají proti Boleslavi

Tepličtí zahájí ligu už v neděli. „A pokud nastoupím hned v prvním kole proti Mladé Boleslavi, budu to považovat za důležitý krok ve svojí kariéře. Česká liga je o stupínek kvalitnější než slovenská," tvrdil Chovanec. Co ví o nadcházejícím soupeři? „Boleslav je silným týmem. Vždyť loni byla čtvrtá, teď startuje v Evropské lize a v létě ještě posílila. Musíme si pohlídat jejich vysoké hráče, nebezpeční jsou hlavně hlavičkáři Magera a Rolko," uvažoval fotbalista, který si zvyká na teplický stadión Na Stínadlech. „Poprvé jsem poznal domácí hřiště až při generálce proti Roudnici. A doufám, že v neděli se tribuny zaplní diváky, kteří nás doženou k vítězství. Tři body na úvod by byly super," dodala teplická posila.

„I když jsme přípravu začali už v polovině června, Ján Chovanec přišel do týmu až počátkem července. Ale po čtrnácti dnech se v sestavě adaptoval tak, že to vypadá, jako by tady byl už několik let. Jsem přesvědčený, že nám pomůže vyřešit palčivý post levého beka," pochválil nového člena kádru stoper Petr Lukáš, teplický kapitán a dirigent obranné řady.

Reklama

Související témata: