Hlavní obsah

Dukla vedla po třiceti letech ligu. Ovšem jen patnáct minut

Praha

Po třiceti letech vládla Dukla zase lize. Ovšem jen patnáct minut, protože přesně taková doba uběhla na pražské Julisce v prologu ke čtvrtému ligovému kolu mezi druhým gólem domácího Pázlera ve 32. minutě a korigující trefou mladého Kováře ze Slovácka dvě minuty po přestávce. „Skutečně už to jsou tři desetiletí, co jsme v roce 1982 byli naposledy první v tabulce,“ nostalgicky vzpomínal na slavná léta tehdejšího armádního týmu letitý sekretář Dukly Miloslav Jícha, který jezdíval ještě s Masopustem, Pluskalem, Novákem a spol. vyhrávat pod americké mrakodrapy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Dukly Praha se radují, dali druhý gól a jejich klub v tu chvíli vedl po čtyřiceti letech zase ligu.

Článek

Před týdnem vedla Dukla v poločase duelu s Teplicemi 2:0 a dvougólový náskok jí pomohl, aby Severočechy nakonec rozstřílela a poslala je domů s čtyřbrankovým výpraskem.

V pátečním zápase s posledním Slováckem se měla historie opakovat. Pražané rovněž vedli 2:0, soupeř, který v týdnu odvolal trenéra Soukupa a na lavičku provizorně posadil asistenta Jiřího Dekaře, byl navíc na ručník. Nechopen vzdorovat se po druhé inkasované brance zmohl jen na bezhlavé odkopy a čekal na definitivní ránu z milosti.

Domluva hostům pomohla, domácím nikoli

„Mohla přijít, protože Dukla dala dva góly a měla i další šance. V našem podání to byl v porovnání s prvními třemi koly zápas jako přes kopírák," přiznával Jiří Dekař, že o půli musel svým svěřencům moc a moc domlouvat.

„Já jim domlouval také. Stejně jako před týdnem v utkání s Teplicemi jsem jim i tentokrát připomínal, že sice vedeme, ale ještě rozhodnuto není," přidal se domácí kouč Luboš Kozel.

Nic platné to nebylo. Jeho Dukla začala po přestávce laxně, ba přímo ležérně a za třináct minut o vedení přišla. Kovář vstřelil bleskově kontaktní gól, záhy napálil balón do tyče a Volešák ho pohodlně dopravil do sítě.

Kovářovy trefy i hluché pasáže

„A to od nás odešel, protože ho ve Slovácku nechtěli. Přitom loni nastřílel v dorostenecké lize za půl sezóny osmnáct gólů. Jen mladoboleslavský Chramosta jich dal víc a okamžitě se ocitl v ligovém áčku," pochvaloval si asistent Dekař, že dal Kovářovi první ligovou šanci a ten se mu odměnil.

„I mě zaujal. Ale měl také spoustu hluchých pasáží, které musí z jeho hry zmizet. Anebo je musí snížit na polovinu," líbil se Kovářův výkon i novému trenérovi Slovácka Svatopluku Habancovi, který zápas na Julisce sledoval z tribuny.

„Po přestávce jsme hned z prvního útoku soupeře inkasovali, a i když jsme pořád ještě vedli, propadli hráči nepochopitelné nervozitě. Kazili i základní věci, nebyli schopni si přihrát, dvacet minut se vůbec nedostali k naší obvyklé hře," nechápal proměnu svého týmu Kozel.

První příčka Pražany nesvazovala

Že by jeho svěřence až natolik svazovalo vědomí, že Dukla po třiceti letech zase vede ligu? „Nic takového. Ani jsme to nevěděli, natož abychom na něco podobného mysleli," oponoval Pavel Hašek, který načal skóre výstavním gólem. Mimochodem už třetím v této sezóně.

„Jenže co je to platné, když jsme zase nevyhráli?! Raději bych ho vyměnil za tři body," přiznával obránce Pražanů.

„Góly sice dává, protože ofenzivní úkoly má rovněž v popisu práce, musí si však plnit i úkoly v defenzivě, což je u něho někdy problém," vytýkal mu Kozel.

"Na krásu se nehraje"

Jeho kritika byla ovšem adresována nejen Haškovi. „Jsem zklamaný, protože jsme měli vyhrát. Více než šedesát minut jsme byli lepším mužstvem, Slovácko nás nepřehrálo, to my mu vlastní naivitou umožnili obrat," nezastíral rozladěnost. „Na krásu se ale bohužel nehraje," povzdechl si, protože jeho celek ztratil na podzim už potřetí body v utkání, v němž vedl. Se Spartou nakonec remizoval, v Liberci prohrál, se Slováckem opět dosáhl jen na bod.

„V prvních dvou zmiňovaných střetnutích svou roli sehrála kvalita soupeřů, tentokrát jsme ale Slovácku sami dovolili, aby vyrovnalo," přiznal kouč Dukly, který ovšem ani po těchto zkušenostech nemíní mužstvu ordinovat defenzivní taktiku, jakmile se dostane do vedení.

„Vždyť my betonovat ani neumíme, na tréninku nás trenér neustále nabádá ke kombinačnímu a ofenzivnímu fotbalu," prozrazoval Hašek.

„Obezřetní směrem dozadu být samozřejmě musíme, ale jinak máme ofenzivně laděné mužstvo a v tomto trendu budeme pokračovat," stvrzoval i trenérKozel.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články