Hlavní obsah

Plzeň sejmula Spartu. Penalta byla jasná, přesvědčoval Limberský

David Limberský, klíčový muž sobotního ligového šlágru, v němž Plzeň skolila Spartu těsně 1:0. Dostat se přes jeho stranu k brance Západočechů byl pro Pražany neřešitelný úkol, navíc měli neskutečné problémy krotit jeho ofenzivní výpady. Však také právě po jeho útoku přišel rozhodující okamžik duelu: po kontaktu s Hušbauerem putoval k zemi v pokutovém území hostí a Horváth z následné penalty duel rozhodl.

Foto: Petr Eret, ČTK

David Limberský z Plzně (vlevo) a David Pavelka ze Sparty

Článek

Můžete z vašeho pohledu pospat klíčový souboj zápasu, při němž vás dle rozhodnutí sudího Matějka fauloval Hušbauer?

Rozehráli jsme rohový kop, já jsem si narazil míč s Pavlem Horváthem a vběhl do velkého vápna mezi dva hráče Sparty. Ucítil jsem nohu, spadnul jsem. Ke kontaktu došlo. Z mého pohledu jasná penalta.

Sparťan Hušbauer tvrdil, že jste se kácel ještě dříve, než došlo k jakémukoliv souboji?

K jeho tvrzení se vyjadřovat nebudu. Ale kontakt tam byl. Kdyby nezaháknul moji nohu, mohl jsem jít dál. Kontakt byl jasný, tudíž byla jasná i penalta.

Vám se zápas hodně vydařil, hrál jste s obrovskou chutí. Byl jste s vědomím, že můžete Spartu v tabulce v případě výhry přeskočit, mimořádně motivovaný?

Ano. Jméno soupeře mě skutečné hodně nahecovalo. Navíc jsme četli články, v nichž se vyjadřovali hráči soupeře a tvrdili, že nás chtějí pokopat. Taková prohlášení samozřejmě naši touhu po vítězství ještě umocnila. Ale jak ukázaly všechny statistiky, předčili jsme Spartu po všech stránkách a vyhráli zcela zaslouženě.

Tři body jste Spartě nedopřáli. Jak moc se soupeři podařilo naplnit plán, že dostanou hráči Plzně nakopáno?

Útočník Marek Bakoš musel střídat, protože měl oteklý kotník. Ale jinak myslím, že byl zápas vedený z obou stran férově. Rozdíl byl ve faktu, že sparťané mnohdy nestíhali a přerušovali naše výpady jen za cenu žlutých karet.

Tvrdou hru sliboval za sparťany hlavně útočník Václav Kadlec. Vychutnal jste si hodně okamžik, při němž jste mu na půlící čáře nejprve míč prohodil mezi nohama a vzápětí zastavil jeho útočnou snahu lehkým překopnutím balónu přes hlavu?

V daný okamžik jsem nevnímal, že šlo právě o Kadlece. Co se týče toho přehození balónu takovými polonůžkami přes hlavu, nechtěl jsem dostat našeho brankáře pod tlak. A tušil jsem, že soupeř čeká moji přihrávku zpět k bráně. Trošku jsem zariskoval a měl kliku. Kdyby se mi akce nepodařila, trenér Vrba by mi jistě řádně vyčinil.

V minulých dnech jste nemohl nastoupit kvůli viróze do zápasů reprezentačního výběru. Podepsala se nemoc na vašem výkonu?

Měl jsem dostatek času na regeneraci. Ležel jsem čtyři nebo pět dnů, poslední dva dny před zápasem už jsem se zapojil v Plzni do tréninku. Příprava na tak důležitý duel samozřejmě nebyla ideální, ale tři dny mi stačily, abych se dal do kupy. I když je pravda, že v závěru mi ubývaly síly rychleji než normálně.

Reklama

Související témata: