Hlavní obsah

Latka odmítá, že by se stal sparťanským katem. Je to náhoda a štěstí, tvrdil po trefě v derby

Dlouhé čtyři roky Slavia svého letenského rivala neporazila. Až v sobotní noci se jí to podařilo. Hlavička Martina Latky sedmnáct minut před koncem totiž překvapila otálejícího soupeřova gólmana Tomáše Vaclíka a přinesla "sešívaným" cennou a hodně oslavovanou výhru. „Náhoda, že dávám góly právě Spartě,“ odmítal chválu a komplimenty slávistický stoper Martin Latka, který z patnácti vstřelených ligových branek dal rovnou pětinu právě Letenským.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slávista Martin Latka oslavuje svůj gól v derby.

Článek
Fotogalerie

Dvě derby stačila, abyste se si vysloužil renomé letenského kata. Na jaře jste se zasloužil o remízu, tentokrát jste Spartu dokonce porazil...

Je to i trochu o štěstí. Šance jsem měl také v předchozích utkáních proti Dukle či Liberci, ale neproměňoval je. Až v derby jsem střeleckou smůlu prolomil.

Vypadá to, jako byste si góly schovával právě na duely se Spartou...

Krása. Lepšího soupeře bych si ani nemohl vybrat. Jeden gól na jaře, teď zase. Na rozdíl od jarního zápasu jsem ho tentokrát vstřelil později, takže jsem věřil, že vítězství udržíme.

Navíc jste si soupeře vybral den poté, co jste oslavil osmadvacáté narozeniny.

Krásný dárek. Však jsem před utkáním spoluhráčům slíbil, že pokud vyhrajeme, pozvu všechny na večeři a na pivo. Slib splním, i když v příštích dnech k jeho naplnění nedojde. Už v úterý hrajeme pohárový zápas v Ústí a v pátek nás pak čeká liga v Uherském Hradišti proti Slovácku.

Sparťanská obrana si na vás dávala celý zápas náramný pozor, v rozhodující chvíli při Hubáčkově trestném kopu ale zaváhala. Kdo na vás vůbec měl v šestnáctce při standardních situacích dohlížet?

Jirka Jarošík mě hlídal celé utkání. S Hubáčkem jsme však měli domluvený signál, který jsme zkusili a krásně nám vyšel. Ani jsem nečekal, že mně pošle tak fantastickou přihrávku. Jarošík podle mého čekal, že budu balón vracet a prostě nepředpokládal, že budu hlavičkovat přímo na bránu.

Jakmile jste Vaclíka překonal, bylo už víceméně jasné, že dokráčíte k výhře. Od prvních minut svědčilo všechno o tom, že derby bude o jednom jediném gólu.

První poločas přinesl spíše boj, při němž ani diváci nemohli nad fotbalem nijak plesat. Sparta měla trochu více ze hry, protože přece jen lépe kombinovala, ale jinak zápas žádné hezké akce nenabízel. My ztráceli spoustu přihrávek, neboť jsme nedokázali podržet míč. Po přestávce jsme se začali lépe pohybovat i kombinovat, hra se oboustranně víc otevřela, takže bylo i víc prostoru.

Sparta vrhla po inkasovaném gólu všechny síly do útočení, poslala na hřiště ofenzivně laděné hráče a snažila se ze všech sil zachránit alespoň remízu.

Útočila, snažila se, ale až na jednu střelu, kterou Čontofalský zlikvidoval, jsme ji k ničemu nepustili.

I vaši zásluhou, neboť jste dokonale vymazal obávaného letenského střelce Kweukeho...

Bylo to těžké, jako v každém zápase, kdy proti nám hraje. Je to kus pořádného a hlavně hodně silného chlapa, kterého jde těžko odstavit od míče. Tentokrát jsme si ho ale dobře pohlídali. Nejen já, ale i spoluhráči.

Získali jste tři body, v tabulce se posunuli opět výš a jen potvrdili zlepšení, které v posledních kolech zažíváte.

Podle mého hrajeme pořád stejně, takže bych netvrdil, že se zlepšujeme a zvedáme, jak se o tom pořád dokola mluví a píše. Naše výkonnost je konstantní, v derby jsme ji prostě jen potvrdili vítězným gólem, což se v některých předchozích zápasech nedařilo.

Dobrou vizitkou vás i celé slávistické obrany je navíc další utkání, v němž jste neinkasovali, takže už 522 minut jste nedostali gól.

Osobně bych raději vyměnil čistá konta za nějaký divoký, ale vítězný výsledek. Lepší by bylo vyhrávat třeba 3:2 nebo 4:3, než ubránit bezgólovou remízu, protože i bodů bychom měli potom v tabulce víc.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: