Hlavní obsah

Vypadá to, že první místo nikdo nechce, říká kanonýr Lafata k boji o ligovou špici

Jablonec nad Nisou

Doslova v poslední možné chvíli, pár vteřin před koncem tříminutového nastaveného času druhého poločasu, zachránili fotbalisté Jablonce remízu 2:2 v dohrávce 9. kola Gambrinus ligy s pražskou Duklou. A díky tomu Severočeši uhájili vedoucí příčku v tabulce, v níž mají na svém kontě stejně jako Plzeň osmnáct bodů, ale při shodném rozdílu ve skóre více vstřelených gólů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radost jabloneckého kanonýra Davida Lafaty.

Článek

"Představovali jsme si příznivější vývoj i výsledek, ale nakonec musíme být rádi i za jediný bod. Dosáhli jsme na něj především vůlí, takže si ho vážíme. Ale ve fotbale jsem toho zažil tolik, že i průběžné první místo beru bez emocí," tvrdil jablonecký trenér Václav Kotal, jenž v úterý slaví 60. narozeniny. "Ideálním dárkem od kluků by bylo vítězství, liga je však hodně vyrovnaná a musím respektovat i kvality Dukly," uvažoval kouč lídra tabulky.

Jablonci zajistil remízu 2:2 kanonýr David Lafata. "Zpočátku jsme rozchytali Filipa Radu v brance soupeře. Ale Dukla shořela na tom, že neproměnila obrovské šance včetně penalty. Kdyby nám utekla na 3:1, nebylo by o co hrát. Nakonec jsme ji s notnou dávkou štěstí potrestali. Jsme první, ale vypadá to, že tuhle pozici nikdo nechce, když si promítnu víkendové ztráty Plzně i Sparty," líčil nejlepší jablonecký střelec.

Svůj premiérový gól v lize dal obránce Severočechů Filip Novák: "Jsem rád, že mám to čekání za sebou. Škoda jen, že moje první branka nepřišla ve vítězném zápase. Ale snad jsem neřekl poslední střelecké slovo."

Pavel Hašek: Selhání beru na sebe

Penaltu neproměnil za stavu 2:1 pro Pražany obránce Dukly Pavel Hašek. "Špatně jsem to kopl, takže chybu přičítám sobě. Poté, co jsem přestřelil Špitovu branku, jsem se modlil, abychom těsné vedení uhájili. Těsně před koncem mohl ještě zvýšit Tomáš Berger, ale z protiútoku jsme inkasovali," klopil zrak bek, který nedokázal skrýt obrovské rozčarování.

Brankář Filip Rada smutně hlesl: "Co mám říkat po takovém průběhu. Jsme nespokojení. Dvakrát jsme vedli, sahali po třech bodech a ztratili jsme zápas až v nastavení. To je k naštvání." Útočník Zbyněk Pospěch opouštěl hřiště také hodně roztrpčený. "Co jsme mohli chtít víc? Zavinili jsme si to sami. Pavel Hašek asi ví, že ta zahozená penalta ovlivnila zápas, ale byly tam i další šance na pojistku tří bodů," mínil forvard Dukly.

"Měli jsme tři mečboly na třetí vstřelený gól, který by jistě rozhodl. Jenže pokaždé jsme tutové šance zahodili," lamentoval trenér Luboš Kozel. "Soupeř využil svého typického střelce Lafatu, který znovu prokázal výjimečnost. Už se zdálo, že ho po celý zápas uhlídáme, ale stačilo mu málo, aby v nastavení vyrovnal," dodal kouč celku z pražské Julisky.

Reklama

Související témata: