Hlavní obsah

Kluby chtějí valnou hromadu dřív

PRAHA

Konec místopředsedy Českomoravského fotbalového svazu Milana Brabce ve funkci otevřel již jednou uzavřenou kapitolu - termín pořádání valné hromady. Ta by mimo jiné mohla instalovat nové vedení potížemi zmítaného fotbalu. Odpůrci ale namítají: před valnou hromadou se aféra musí uzavřít.

Článek

Výkonný výbor v září rozhodl, že plánovaný červnový termín se nebude přes korupční skandál měnit, ač se ozývaly hlasy pro uskutečnění mimořádné valné hromady v únoru či ještě dřív. Ani teď nepanuje jednota. Někteří podporují snahu skupiny "pěti" (Obst, Vacek, Košťál, Leška, Hadraba), která mimořádné jednání prosazovala. Zejména kvůli korupční aféře. Tou se zaštiťují i odpůrci. Na obavách ze zvolení lidí, u nichž by se zpětně prokázala účast na skandálu, staví rival "pětky" - olomoucký Jiří Kubíček.

Zájem zdola není

Vyšetřování aféry se táhne, podle všeho se bude uzavírat až na konci roku. Týká se Liberce, Jablonce, Teplic, Mostu, Sparty a HFK. Kluby se mohou dostat i k disciplinární komisi, která už dřív potrestala Slovácko, Žižkov a Vítkovice. Zabývá se i Opavou.

"Pokud by mimořádnou valnou hromadu někdo vyvolal, svolat ji musíme. Já s tím problém nemám," říká šéf svazu Jan Obst. Výkonný výbor valnou hromadu podle stanov může svolat sám, pokud to uzná za nutné nebo požádá-li o to nadpoloviční většina krajských či okresních fotbalových svazů a nebo nadpoloviční většina klubů ze čtyř nejvyšších soutěží. Zájem zdola byl dosud téměř nulový.

S oznámením o konání hromady musí výkonný výbor přijít s osmitýdenním předstihem. A co má změnit? Mluví se zvýšení samostatnosti profisoutěží, personální obměně a také o rozbourání dvoukomorového systému Čechy-Morava, který nezřídka paralyzuje jednání výkonného výboru. "Inicioval jsem, aby valná hromada byla v únoru, a byl jsem přehlasován známým poměrem 5:8. Čím dříve se uskuteční, tím dříve může vedení fotbalu získat lepší kredit," cituje ČTK šéfa Sparty Vlastimila Košťála.

Je třeba vyslat signál

I další prvoligové kluby z Čech chtějí valnou hromadu dříve. "Je třeba vyslat signál, že existuje vůle se vzniklou situací urychleně zabývat," tvrdí teplický ředitel František Hrdlička. Souhlasí i jablonecký šéf Jaroslav Kašpar, zdráhavější je liberecký Zbyněk Štiller: "Pokud nebude vyjasněna korupční aféra, nelze předpokládat, že vše sama vyřeší jen valná hromada."

I jindy radikálněji se vyslovující Vlastimil Sehnal, šéf 1. FC Brno, volí pozvolnější postup. "Nejde mi o kosmetické změny, ale o přestavbu všech svazových orgánů. Nevím, zda by k ní mohlo dojít v únoru," soudí Sehnal, který, stejně jako Košťál, ohlásil kandidaturu na šéfa svazu.

Rázné hlasy na rychlé svolání valné hromady se ozývají i z Moravy. "Může to být impuls, abychom se pokusili konečně vybřednout z nešťastné situace," míní Jakub Kahoun, předseda představenstva Baníku. "Nečekal bych ani na únor, při dobré vůli by to šlo ještě letos," nabádá drnovický Jan Gottvald.

Reklama