Hlavní obsah

Vrba tentokrát sako odhazovat nemusel. Hráčům totiž připomněl, že facek už dostali dost

České Budějovice

Sako tentokrát odhazovat nemusel. A kdo ví, zda by k tomu plzeňský kouč Pavel Vrba našel v mrazivém počasí panujícím v pondělním ligovém epilogu na jihu Čech odvahu. V duelu s Českými Budějovicemi si totiž žádný zvrat svým oblíbeným rituálem vymodlit nemusel, neboť jeho tým šel už po sedmnácti minutách do vedení a těsnou výhru udržel. „Museli jsme už konečně bodovat naplno, ale stejně jako v pohárovém duelu v Izraeli jsem víc spokojen s bodovým ziskem než s předvedenou hrou,“ glosoval Vrba zápas, v němž jeho svěřenci konečně utnuli sérii čtyř ligových zápasů bez výhry.

Foto: David Veis, ČTK

Plzeňský Michal Ďuriš (vlevo) ve vzdušném souboji s Romanem Lengyelem z Českých Budějovic.

Článek

Věděli, že mají nůž na krku. Po výhře v Evropské lize na půdě Hapoelu Tel Aviv si už plzeňští fotbalisté nemohli tradiční výpadek následující pomalu po každém pohárovém vzepětí dovolit.

První ze tří kroků zvládli

„Facek už jsme dostali dost, pět šest bodů nám v tabulce chybí, takže věřím, že si to hráči uvědomí," přiznával po návratu z Izraele trenér Viktorie Pavel Vrba, že není právě jednoduché okamžitě přeladit do tuzemských poměrů.

„Hrajeme dvakrát po sobě venku, pak hostíme Olomouc, což všechno budou zápasy, které ukáží, zda máme na to, abychom se porvali o titul a evropské poháry. A že bychom v nich chtěli účinkovat i v příští sezóně, o tom je zbytečné mluvit," připomínal pro jistotu svým svěřencům program, který je na domácí scéně čeká.

Jeho slova se účinkem neminula. „Nebyl to sice výkon, kterým bychom diváky rozehřáli, do ideálu měl hodně daleko, ale potřebovali jsme zvítězit a tomu jsme v Českých Budějovicích podřídili všechno. Nakonec jsme na vítězství dosáhli, což pro nás bylo o to důležitější, že jsme v lize už dlouho naplno nebodovali," přiznával střelec jediného gólu Marián Čišovský, že bodový import z jihu Čech byl pro Plzeň tentokrát podstatnější než fotbal, který vyznává.

Čišovský půjde na hrot, žertoval kouč

„Určitě jsme odehráli lepší zápasy, jenže jsme v nich nedokázali zvítězit," souhlasil i kouč Vrba. „V mezihře jsme silní, jenže ve finální fázi nám chybí důraz, stejně jako klid a větší pohoda v koncovce. Dostaneme se sice do přečíslení, ale nedokážeme z něho ani vystřelit, což je obrovská chyba," vyčítal hráčům.

Slovenský stoper Marián Čišovský ho ovšem potěšil. Výkonem, stejně jako gólem. Mimochodem už druhým v rychlém sledu, neboť rovněž v předchozím zápase Plzně s Jabloncem se střelecky prosadil.

„Konečně jsme našli střelce, takže přemýšlím, zda ho v příštím utkání neposlat na hrot útoku," žertoval plzeňský trenér, aby vzápětí už s vážnou tváří dodával: „Jsem rád, že se zase dostal do formy, kterou měl v letní přípravě. Měl skutečně fantastickou fazónu, ale týden před sezónou se bohužel zranil."

Na rozdíl od vzpomínaného střetnutí s Jabloncem Čišovský na jihu Čech svůj tým spasil, neboť jeho trefa znamenala vítězství. Plzeň tak stáhla manko na vedoucí trio poskládané z Jablonce, Sparty a Olomouce na rozdíl jediného bodů.

„Letos to ale není a nebude jen o čtveřici mužstev, která je momentálně v čele tabulky. Liga je velice vyrovnaná, takže dopředu se mohou dostat týmy, které jsou momentálně za námi, ale hrají velice dobře. Všichni ztrácí a ztrácet budou, takže o pohárovou Evropu se bude bojovat až do samého konce ligy," tvrdil plzeňský trenér Pavel Vrba.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: