Hlavní obsah

O důkazech nikdo nemluvil, reaguje Strahov na tvrzení šéfa protikorupční policie o Křetínského kabele

Praha

Žádný poplach, natož pak panika. Prohlášení šéfa protikorupční policie Tomáše Martince, že dohady opředená Křetínského černá kabela žádné důkazní materiály neobsahovala, ponechalo fotbalový Strahov v klidu. „Ale my přece nikdy o žádných audio či video nosičích s důkazními nahrávkami nemluvili. Po setkání majitele Sparty Křetínského s předsedou Peltou zazněla pouze slova o závažných informacích,“ reagoval na Martincova slova pronesená do éteru a dohady, s čím tedy letenský boss na Strahov v září dokráčel, asociační mluvčí Jaroslav Kolář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ani člen strahovské generality Karel Poborský (vlevo) na předsedovi asociace Miroslavu Peltovi žádné bližší informace o Křetínského kabele nevylákal.

Článek

Přitom kolem obsahu Křetínského kabely se v uplynulých dnech a týdnech rozvíjely doslova konspirační teorie, které oscilovaly mezi korupcí a sázkami na fotbalové zápasy. Kromě Pelty, Křetínského a Martince ovšem nikdo nevěděl nic konkrétního.

Řeč byla jen o informacích, tvrdí mluvčí

První muž českého fotbalu sice po setkání s majitelem Sparty prohlásil: „Jsem zdrcen z toho, co se ke mně dostalo. Jsou to bohužel věrohodné informace," ale pak už se ukryl za hradbu mlčení.

„My vždy mluvili jen o informacích. Předseda je dostal, předal je šéfovi protikorupční policie a ten potvrdil, že s nimi policie pracuje. Potvrdil tak jen naší verzi," stojí si na svém Kolář.

Podle Peltových slov pronesených bezprostředně po schůzce s Křetínským a koneckonců i po prvním jednání výkonného výboru se přitom mělo jednat přinejmenším o časovanou bombu. A odjištěnou k tomu...

„Přijel jsem informovat pana Peltu o mimořádných obavách z posledního vývoje v českém fotbalovém prostředí, především v profesionálních soutěžích. Máme velmi znepokojující a konkrétní informace, které se týkají oblasti řízení zápasů," tvrdil Daniel Křetínský, když strahovské sídlo asociace opouštěl.

Ani generalita se nedozvěděla víc

"Musím říct, že jsem zdrcen z toho, co se ke mně dostalo. Smutné na tom je, že si myslím, že ty informace jsou věrohodné," potvrzoval Pelta, který nechtěl ani členům výkonného výboru prozradit, o jaké informace se jednalo.

„Postup, který jsem zvolil, považuji dál za správný. Vyhodnocování informací, jež jsem obdržel od doktora Křetínského, by totiž nebylo pro disciplinární komisi jednoduché. Proto jsem se obrátil na policii," řekl Pelta na přímý dotaz Sport.cz po říjnovém jednání výkonného výboru a přiznal, že s policií na šetření dál spolupracuje.

„Na výsleších už bylo několik lidí včetně mě, a co se týká důkazů, kabela nebyla prázdná," prohlásil i devět dní poté.

Disciplinárka chce a bude jednat

Slova pronesená šéfem protikorupční policie Martincem na rozhlasových vlnách však na tvrzení Pelty i Křetínského o závažných informacích vrhají přinejmenším pochybnosti. Dokonce natolik závažné, že se teď chce do údajné kauzy vložit i předseda disciplinární komise Jiří Golda, byť v obraze není, neboť od fotbalového šéfa Pelty ani on žádné informace nedostal. Na rozdíl od předchozích korupčních kauz v českém fotbale, kdy Károlyiho strahovský tribunál jednal promptně a nezávisle na policii.

„Jenže to byla úplně jiná situace. Tehdy se vycházelo z dlouhodobého sledování policie, tentokrát jako podklad slouží vlastní indicie jednoho z majitelů profesionálních klubů. A podotýkám, že majitele váženého nejen ve fotbalových kruzích," hájil uprostřed října svůj postup Pelta.

"Na čtvrtečním zasedání kauzu, kterou pochopitelně průběžně sleduji, probereme a rozhodneme o dalším postupu," nechal se slyšet Golda. "Rozhodně nechceme, aby vyšuměla na vytracena. Teď se blíží chvíle, kdy se dostane na stůl fotbalovým orgánům, protože od září už uběhlo dost času,  aby se dospělo k nějakým závěrům."

Předseda bude mlčet dál

"Prohlášení policejního ředitele Martince na naší verzi nic nemění, jen ji potvrzuje," stojí si na svém Strahov ústy Jaroslava Koláře, podle něhož první muž českého fotbalu Miroslav Pelta jen respektuje přání policie, aby se ke kauze nevyjadřoval a o podrobnostech nikoho neinformoval.

"Předseda nepovažuje za vhodné komentovat činnost Policie České republiky v kauze podezření z ovlivňování zápasu profesionálních soutěží, pouze veřejnost ujišťuje, že by se na policii neobrátil, pokud by k tomu neměl vážné důvody," potvrdil Kolář, že Pelta bude v celém případu dál zachovávat mlčení.

Reklama

Související témata: