Hlavní obsah

Důkazy jsou, vina se ale neprokázala. Soud opět zprostil obžaloby aktéry korupční kauzy Sigmy a Bohemians

Olomouc
Aktualizováno

Zprošťující verdikt vynesl v pátek už podruhé Okresní soud (OS) v Olomouci nad čtveřicí aktérů fotbalové kauzy mezi olomouckou Sigmou a Bohemians Praha. Soudce Aleš Vašků stejně jako v prvním případě konstatoval, že Sigma uplácela, nepodařilo se však podle něj prokázat, že by se na tomto jednání podíleli právě obžalovaní.

Foto: Petr Marek, Právo

Případ údajné fotbalové korupce před soudem. Zleva bývalý prezident střížkovských Bohemians Karel Kapr, tehdejší hráči Bohemians David Zoubek a Miroslav Obermajer a brankář Olomouce Petr Drobisz.

Článek

Obžalobě z podplácení čelili gólman Sigmy Petr Drobisz, z přijímání úplatku pak někdejší hráči střížkovského klubu Miroslav Obermajer, David Zoubek a prezident Bohemians Praha Karel Kapr. Ten aféru rozpoutal předloni v březnu, kdy obvinil Drobisze, že v květnu 2009 před ligovým zápasem Bohemians s Olomoucí nabídl jeho hráčům úplatek 300 tisíc korun. Pokus o uplácení ale oznámil policii až po několika měsících.

Sigma si tehdy díky výhře 3:0 zajistila účast v pohárové Evropě. Letos se tam probojovala také, ale UEFA ji kvůli této kauze z Evropské ligy vyřadila.

Okresnímu soudu případ vrátil krajský soud na základě odvolání státního zástupce s požadavkem na doplnění dokazování. „To však nic nového, zásadního nepřineslo, nenastal žádný posun, proto stejný verdikt. Jediným důkazem, který korupční jednání obžalovaných potvrzuje, jsou výpovědi Obermajera, Zoubka a Kapra. Je však zřejmé, že tito tady ve všem nemluvili pravdu. Odmítám proto hrát s kartami, které jsou trochu cinknuté. Nemohu přece odsoudit někoho jen proto, že někdo další na něj ukázal prstem," vysvětlil Vašků.

Drobisz prožívá těžké období

Poté konstatoval, že na jeho výroku o tom, že fotbal je „žumpa", nic nemění. „Události posledních dnů, které fotbal provázejí, to jen dokreslují. Ten výrok není mimo mísu. Žumpa je ještě velmi slabé slovo," zůstal na svém soudce.

Jeho verdikt si vyslechli jen Drobisz a Kapr. Oba se na místě vzdali práva na odvolání, zatímco státní zástupce si ponechal lhůtu. Obermajer a Zoubek již dříve požádali o jednání v jejich nepřítomnosti a OS to akceptoval.

„Doufám, že pod stromečkem najdu rozsudek, který už bude pravomocný. Nemohu hrát fotbal a ani v osobním životě to není ideální. Prožívám těžké období a chci, aby vše už bylo za mnou," řekl Právu Drobisz, kterému fotbalová disciplinárka zakázala osmnáct měsíců hrát.

„Co k tomu říct? Jsem rád, že mě soud obžaloby zprostil. Trvám ale na tom, že se korupční jednání stalo. Osobně jsem z toho nic neměl, jen starosti. A na fotbalové půdě mě to stálo v podobě pokuty velké peníze, které mi nikdo nevrátí," uvedl při odchodu od soudu Kapr.

Reklama

Související témata: