Hlavní obsah

Šedivý souhlasil s úplatky a stále píská

PRAHA

V českém fotbale je absolutně všechno možné. I když někteří rozhodčí a delegáti jsou spojováni více či méně s úplatky, neustále řídí zápasy a zůstávají ve svazových funkcích. I když dosud nebyli potrestáni disciplinární komisí, měl by jim svaz, ať již prostřednictvím příslušných komisí, nebo rozhodnutím výkonného výboru alespoň do vyřešení případů pozastavit činnost.

Foto: www.fkviktoriazizkov.cz

Ivana Horníka (vlevo) musely telefonáty s rozhodčími přijít na tisíce.

Článek

"Nejprve řešíme případy, v nichž padla obvinění. Přednostně jsme vzhledem k závažnosti předvolali už na tento čtvrtek místopředsedu svazu Milana Brabce. Ostatní, jejichž jména se v policejních odposleších objevují v různých souvislostech, budeme řešit později," řekl předseda disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi.

Disciplinárka nemůže všechno zvládnout najednou, což je logické. Dva její členové jsou sice důchodci, ale ostatní mají civilní povolání. Samotný Károlyi, střízlivým odhadem, věnoval případům za necelých sedm měsíců přes sedm set hodin. Ať již cestami za státními zástupci po celé republice, nebo studiem materiálů a dalšími konzultacemi s orgány činnými v trestním řízení.

Sedmdesát Šedivému

Rozhodčí Milan Šedivý vedl s bývalým manažerem Viktorie Žižkov Horníkem dlouhé rozhovory, při nichž padala různá jména, ale i částky, přesto píská dál. Přitom z následujícího úryvku z policejního odposlechu před loňským podzimním utkáním Plzně s Olomoucí (1:3) je jasné, že nabídnutou částku zřetelně neodmítl...

HORNÍK: ...a že to není jenom vo těch prachách, jako todle. Já ti chci říct, že já mám na to kilo. Já mu dám třicetník, tomu Vlčkovi, a sedmdesát dám tobě, jo?ŠEDIVÝ: Hm, to je, myslím si, zbytečný. HORNÍK: Aspoň, aby si měl na kafe na Vánoce. Tak ti to říkám takhle na rovinu, vole. ŠEDIVÝ: Jasný, jasný. HORNÍK: To znamená, že když ta Plzeň nevyhraje, vole, tak takhle to je. ŠEDIVÝ: Dobře. HORNÍK: Jo? Já budu spokojený, když budou remizovat, ale samozřejmě úplně bomba by bylo, kdyby, kdyby...ŠEDIVÝ: Já vím, já vím.

Dofkovi aspoň búra

Také současný šéf komise delegátů Ladislav Dofek nemá úplně čisté svědomí, i když po trestněprávní stránce zřejmě stíhán nebude, pokud se neobjeví nové skutečnosti. Nicméně po fotbalové by se on měl zamyslet sám nad sebou nebo nadřízené orgány nad ním... Před utkáním Žižkova v Blšanech na něm chtěl Horník, aby dal dobrou známku rozhodčímu.

HORNÍK: "No to jsem se pak dozvěděl, ty vole, ale víš, jak já jsem tě tam naháněl, já tam čekal v půl sedmý, pak jsem šel po těch pěti minutách, když si ne to, si říkám, půjdu tě aspoň chytit k autobusu. Tak jsem šel, tam stály tři autobusy. Tak jsem šel zase do auta, pak jsem mu volal z auta a on mi říká, že ti ujel autobus, vole, já už jsem zase byl v prdeli, měl jsem sraz s Amlerem, vole, tak už jsem se tam nechtěl vracet no, já ti chtěl dát, vole, aspoň, vole, ti poděkovat aspoň na cestu, že jsem tě takhle vytáh, máš to u mě, vole, aspoň búra ti dám."

DOFEK: "To ti houby pomůže." HORNÍK: "Ale no nepomůže, ale vztahy udržet, vole. Láďo, prosím tě, máš u mě búra, já jak pojedu, tak se ti ozvu." DOFEK: "Ale to nech být, prosím tě." HORNÍK: "To né, v žádném případě, to já jenom vůbec za ochotu, a tak dále v pohodě, vole." DOFEK: "No, aspoň ta Plzeň, že tam teďka jsou hádky, zejtra tam bude komise, to chci vidět, ten Cipro, ti zas. Jo aspoň, že neutekli." HORNÍK: "Jinak jsme byli v prdeli úplně, no. Láďo, zatím díky moc." DOFEK: "Tak ti držím palce, Ivane a..." HORNÍK: "A já se ozvu, jak pojedu, já ti zavolám." DOFEK: "Kdyby zas bylo něco potřeba, tak mně brnkni, a když to půjde, tak ti pomůžu."

Konzultant Beneš

Jméno rozhodčího Michala Beneše se také objevuje v několika rozhovorech s Horníkem a zmiňují ho i další sudí v tom smyslu, že je upozornil na některé souvislosti se Žižkovem, například kteří hráči mají tři žluté karty a podobně. "Jo, to vím všechno, Michal hlásil po cestě, jak jsme jeli," řekl sudí Pavel Poledník Horníkovi, když ten na něm žádal shovívavost k Němcovi.

Žižkov na jaře ukopal na rozblácených Bazalech bezbrankovou remízu. Horník byl spokojený a nešetřil chválou na arbitry a delegáta, ale i svoje mužstvo. V telefonickém rozhovoru po utkání si mu však měl Beneš postěžovat na nevhodné chování žižkovského kapitána Jiřího Němce, který mu prý nadával. Zápas spolu rozebírali velmi důkladně, ale o odměně pro Beneše nepadlo podle zdroje ani slovo.

Rozhodčí Lubomír Puček zjevně nepatřil k Horníkovým oblíbencům, ale svatozář nad hlavou také nemá. Například to byl on, kdo ve svém hotelu Gurmán zprostředkoval setkání opavského manažera Santariuse s rozhodčím Zejdou, kterého také instruoval, že je všechno zaplacené včetně dívky na hotelovém pokoji. Tuto záležitost bude také vysvětlovat disciplinárce. O Pučkovi se totiž říká, že umí pískat tak, že i mužstvo, které "zařízne," mu přijde poděkovat. Minulé pondělí na Spartě s Mladou Boleslaví to tak ale nevypadalo...

Pučka Horník nerad

Horníkovi ležel Puček hodně v žaludku, o čemž svědčí úryvek z policejního odposlechu letošního rozhovoru Horníka s bývalým delegátem Jiřím Vlčkem...

HORNÍK: "To víš ten (z předchozího rozhovoru bylo zřejmé, že Puček) už to řídí zase, vole, Opava-Sparta, ty vole."

VLČEK: "Už to začíná."

HORNÍK: "Už to zase domlouvá, ty vole."

VLČEK: "To víš tak, teď dva měsíce bez peněz, vole, tak teď musí trošičku hned první zápas, aby se to rentovalo, vole."

Při jednom loňském podzimním rozhovoru padlo kromě nadávek na Pučkovu adresu i toto...

HORNÍK: "...Tady koukám Český Budějovice-Ostrava, vole, Puček, vole, hovno."

VLČEK: "Ty vole... Tak to je jasný, vole."

HORNÍK: "To je krásnej zápas... Od Sparty dvě stě padesát, vole, euro, vole."

VLČEK: "Ty vole, ten se točí, vole, vidíš to Baník-Olomouc, teď zase Baník, vole, dneska tamto, bude toto a jdeš zase toto, no jo, Vánoce se blíží, vole."

HORNÍK. "Ty vole, zmrd."

VLČEK: "A kdo tam je delegát?"

HORNÍK: "Ten tak rundu, vole, tomu dám informace, vole, ať ho sežerou, vole."

Reklama