Hlavní obsah

Viktorky si sice při inauguraci nový manažer Kuka pletl, v plzeňský titul však věří

Plzeň

Konečně se dočkal pořádné adresy. Funkcionářské samozřejmě, protože na ty hráčské si Pavel Kuka rozhodně nikdy nemohl stěžovat. Po funkci generálního manažera v Příbrami, sportovního ředitele ve Viktorii Žižkov, působení ve firmě manažera Pasky i společnosti E-Side vlastnící stadión v pražském Edenu se stal sportovně technickým manažerem fotbalové Viktorie Plzeň. „Posilujeme sportovní úsek, protože rok 2013 bude rokem velkých změn. Struktura klubu, který jsem koupil, je nelogická, takže se ji jako vlastník chystám změnit,“ zdůvodnil angažování internacionála Kuky majitel plzeňské Viktorie Tomáš Paclík.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Někdejší fotbalový útočník Pavel Kuka

Článek

Poslední ryze fotbalové angažmá se zarylo Kukovi zřejmě hodně pod kůži. Ve službách Viktorie Žižkov sice po boku trenéra Cspalára působil jen pár měsíců, ale Žižkov skloňoval i při plzeňské inauguraci. A dokonce opakovaně, což jeho nadřízené Paclíka s generálním manažerem Adolfem Šádkem evidentně pobavilo.

Trapas, jímž se i Kukovi šéfové bavili

„Je mi hrozně," omlouval se za faux pas čtyřiačtyřicetiletý Kuka, který se nad plzeňskou nabídkou ani trochu nerozpakoval a hned ji přijal. „Spíše šlo o souhlas rodiny, protože jde přece jen o velkou změnu. Doma však nebyli proti, takže dvě schůzky s plzeňskými představiteli stačily, abych kývnul. Fotbal mně scházel," doznával.

„Poprvé jsme přišli do styku, když jsme si pronajímali stadión v Edenu na zápasy Ligy mistrů. Zřídkakdy se setkávám ve fotbale či byznysu s někým, kdo jedná tak solidně, jako Pavel Kuka," vysvětloval majitel Plzně Tomáš Paclík, proč Kuku oslovil. „Navíc s námi loni na jaře cestoval na odvetu Evropské ligy se Schalke a my v Německu na vlastní oči poznávali, jakou prestiž a jméno v zahraničí má. A fotbalová Plzeň si musí i prestiž budovat."

Solidnost a slušnost, to jsou podle Paclíka vlastnosti, na něž dá a podle nichž si své spolupracovníky vybírá. I proto oslovil Kuku... „Honza Nezmar už má práci v Liberci, takže nevím, jestli bych ještě v českém fotbale našel někoho, koho bych zaměstnal," složil Paclík poklonu Kukovi.

Mysliveček v terénu, Kuka v kanceláři

Ten se o práci podělí s plzeňským sportovním ředitelem Františkem Myslivečkem. „Tím se Myslivečkovi uvolní ruce, takže se bude moci víc věnovat v terénu skautingu a sledování hráčů, zatímco na Kuku připadne administrativa a jednání s kluby a hráči.

„Bude mou pravou rukou v kabině," plánuje generální manažer Adolf Šádek. „A také bude předjednávat přestupy, které do finále dotahuji já. A rovněž tak se bude starat o naši fotbalovou akademii a chod stadiónu," naložil mu další práci Paclík.

Klubismus? Prostě pohádka

„Plzeň se vyprofilovala u nás i na evropské scéně ve špičkový klub, takže pro mě představuje velkou výzvu v něm pracovat. Dvacet let jsem prožil v kabině jako hráč, dvanáct let jsem hrál za reprezentaci, takže doufám, že i do plzeňské šatny něco přinesu," plánuje Kuka, jehož Plzeň nadchla i tím, jak fotbalem pobláznila fanoušky.

„Přitáhli zde lidi k fotbalu, obnovili klubismus, což je něco, co v našich poměrech nemá obdoby. Malá pohádka, co se Plzni povedlo," doznával.

Pochopitelně že Kuka, stejně jako celé plzeňské vedení sní o tom, že se po roční odmlce vrátí do Štruncových sadů znovu mistrovský titul. „Samozřejmě že v něj věřím, ale musíme se soustředit na svou práci a kráčet za ligovým primátem s pokorou, protože takový cíl má každý klub s obdobnými ambicemi, jaké má Plzeň," narážel Kuka na rivalitu mezi jeho Plzní a pražskou Spartou.

Reklama

Související témata: