Hlavní obsah

Brabec na dva roky mimo hru

PRAHA

Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu 'odměnila' bývalého předsedu komise rozhodčích Milana Brabce za účast v korupční aféře dvouletým zákazem výkonu všech funkcí spojených s fotbalem. Brabec podle policejních odposlechů nasazoval sudí na ligová utkání po domluvě s bývalým manažerem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem.

Článek

Disciplinárka k dvouletému distancu navíc Brabcovi vyměřila pokutu sto tisíc korun. Bývalého místopředsedu svazu potrestala za zneužití funkce, které vedlo ke korupčnímu jednání dalších osob. Místopředseda jihočeského krajského fotbalového svazu a okresního svazu ve Strakonicích, bývalý delegát Jan Prášil odešel s trestem na jeden rok, ale bez pokuty.

Prý netušil že se uplácí

Brabec se před disciplinárkou hájil tím, že rozhovory s Ivanem Horníkem byly sice nestandardní, ale jinak konzultace s klubovými funkcionáři na téma rozhodčích a jejich výkonů byli běžnou praxí, protože patří k práci šéfa komise rozhodčích a delegátů.

Brabec podle vyjádření před disciplinárkou vůbec netušil, že by informace, které poskytl Horníkovi, mohl bývalý manažer Viktorie Žižkov zneužít ke korupčnímu jednání, ani to, že by rozhodčí brali úplatky.

Čtvrteční jednání, na které přišel těsně před třetí odpoledne a odešel před půl sedmou večer, opouštěl s pocitem, že disciplinární komise mu udělila trest, který neodpovídá platnému disciplinárnímu řádu. On se prý ničím neprovinil. "Zatím nejsem rozhodnutý, zda se odvolám, musím to celé zvážit," řekl Brabec, který novinářům poskytl jen krátké vyjádření a rychle ze Strahova zmizel.

:. ANKETA
Dělá vedení ČMFS maximum pro odstranění korupce z fotbalu? Hlasujte v anketě na konci článku.

Vulgarismy používá v soukromých hovorech

Ještě mlčenlivější byl Jan Prášil, který se vůbec odmítl vyjadřovat k čemukoliv. Disciplinární komise jej však potrestala i za to, že vulgární výroky, jichž se dopustil v rozhovorech se sudím Václavem Zejdou a Ivanem Horníkem mají za následek negativní vnímání fotbalu veřejností, vážně poškodily jméno fotbalu ve společnosti, včetně negativní prezentace fotbalu ve sdělovacích prostředcích.

Prášil před disciplinárkou tvrdil, že šlo o soukromé rozhovory, v nichž se takto někdy vyjadřuje. Netušil, že je odposloucháván. Ve zveřejněných odposleších, především pak v rozhovoru se Zejdou, se vulgárně vyjadřoval o sudí Dagmar Damkové. Použil výrazů jako "sáhneš ji na švába" a podobné nechutnosti. Při odchodu z jednací místnosti proletěl mezi novináři bez jediného slova vyjádření.

S rezignací váhal

Brabec stál v čele komise rozhodčích do července letošního roku, kdy celá komise pod tlakem probíhajícího úplatkářského skandálu rezignovala. Brabec nicméně dál působil ve funkci místopředsedy svazu a člena výkonného výboru.

Na začátku listopadu se dostaly na veřejnost informace o přímé účasti šéfa všech arbitrů na ovlivňování zápasů. Brabec poté tvrdošíjně setrvával několik dní ve funkci a odmítal odstoupit, ačkoliv se proti němu postupně postavil celý výbor. Nakonec se svého postu vzdal, vinu ale nepřiznal.

"V žádném případě se necítím vinen v souvislosti s tzv. korupčním skandálem v našem fotbale. Jsem si plně vědom, že publikované rozhovory v některých částech nebyly standardní, ale v žádném případě se z mé strany nejednalo o snahu kohokoliv zvýhodnit," uvedl v prohlášení, jímž svou rezignaci oznámil.

Co také zaznělo mezi Brabcem a Horníkem
konec února 2004
BRABEC: "Já tady na to koukám, na ty dva další zápasy."
HORNÍK: "Já už to nechám už na tobě, já už do toho nebudu zasahovat."
BRABEC: "Takže kdyby s tím Zlínem ten Jarda."
HORNÍK: "No určitě, no to víš, to by byla bomba."
BRABEC: "Ten Jarda, no toho musíš mít dvakrát aspoň, kdyby to šlo tak třikrát. Ale ten doma, ten Zlín... Ten ho sprcal toho Šedivýho, do prdele. To už s tím něco musíme dělat, já povídám, ty se musíš uzdravit, ty vole. Já tě nechám, snad si to zaběhne, dyť to ani nemusíš... Říkám přiď a já tam budu sám u toho. Jedna věc Coopera zaběhnout a jedna věc, aby si to neurval."
HORNÍK: "Jo."
BRABEC: "Ale ten Baník, to furt na to koukám, ty vole, já ti řeknu, kdo mi tam vychází."
HORNÍK: "No?"
BRABEC: "Buďto klasiku nějakou, což je, já nevím, třeba Beneš - a nebo to třeba risknout. Já nevím, s Čuřínem nebo s někým takovým."
HORNÍK: "No, klidně Čuřín, vole. Tam sice má dobrý vztahy s Baníkem, ale to bude v televizi, von pojede na sebe."
2. listopad 2003
BRABEC: "A podivej se, já jsem vyštval toho Jardu Hlaváče, jedinej, komu můžu věřit, povidám, vole vyzpovídej ho. No a ten Milan Šedivý mu svatosvatě mu řek, že tam prostě žádnej tlak z druhý strany nebyl, tak já nevim, tomu nerozumim."
HORNÍK: "Já sem to tak bral, že ten Jablonec - Pelta, Paša (bývalý rozhodčí Pavlín Jirků - pozn. red.) a todle - že chtěli... I když Paša mi volá, zase sám vod sebe, vole, že je mi to snad jasný, že patnáct mě chce vidět tam dole, ale von že mě má rád a takový ty kecy, když je nalitej, znáš ho. Ale my jsme byli dycky kamarádi seriózně a todle. Ale mě to přijde, že ten Jablonec chce - plus ta Opava, aby se to voddělilo, abysme tam zustali tři, takže se spojili, takže to bylo upečený v Opavě, na Sparta-Opava. Sečetli si ty zápasy a tak dále a museli nám tam dát kontra jako, rozumíš. Vo tom sem přesvědčenej, ale já to nebudu probírat, protože to nemá cenu."
zdroj: deník Sport

Reklama