Hlavní obsah

Vaclík o soupeření s Čechem: Sice mám k dobru třináct let, ale nejsem neohrožený

Možná až přespříliš pečliví nizozemští lékaři zarazili českému fotbalovému brankáři Tomáši Vaclíkovi před osmnácti měsíci přestup do De Graafschapu. O půl roku později tak mohl přestoupit ze Žižkova do pražské Sparty, kde se po roce propracoval na pozici jedničky. „Necítím se neohroženě," řekl, když se ohlížel za prvním rokem na Letné.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Brankář Tomáš Vaclík se těší do Španělska na přírodní trávník.

Článek

Brzy vás čeká dvojzápas Evropské ligy proti Chelsea, když jste však na Letnou přišel, vaše pozice zdaleka nebyla tak jasná jako nyní. Jak na začátky ve Spartě vzpomínáte?

Druhá polovina angažmá byla rozhodně lepší. Během prvního půlroku se to celkově nějak nesešlo, atmosféra kolem klubu nebyla dobrá. Ztratili jsme obrovský náskok v boji o titul, který získal Liberec. Těžko mohu první polovinu angažmá ve Spartě hodnotit jinak, než negativně. Druhý půlrok byl dobrý, vše se uklidnilo a rovněž mé výkony byly lepší.

Na Žižkově jste byl neohroženou jedničkou, pevné místo jste měl i v reprezentačním týmu do jednadvaceti let. Bylo hodně těžké přivyknout po příchodu do Sparty nové roli?

Šlo o obrovskou změnu. Člověk si rozdíl neuvědomuje. Pořád čte, jaký je ve Spartě tlak. Ale až po přestupu jsem pochopil. Změna byla obrovská. Pochybuji, že je v Česku jiný klub pod drobnohledem jako Sparta. Z jedné strany fanoušci, z druhé média, do toho všichni odborníci.

Rozjezd na Letné jste měl těžkopádnější. Podepsalo se na vás nové prostředí?

Myslím, že všechny poznamenala negativní reakce veřejnosti na jmenování pana Hřebíka do pozice GSM. Lidé za námi nestáli. Výsledky nebyly dobré. Všechno se to sečetlo.

V kterém okamžiku se vše obrátilo k lepšímu?

Hned v druhém ligovém podzimním kole jsem udělal doma chybu proti Příbrami, pak mi nevyšla odveta předkola Evropské ligy s Admirou Vídeň. Cítil jsem se všelijak. Když nám nikdo nevěřil proti Feyenoordu, kousli jsme se a postoupili do skupiny, čímž se vše otočilo k lepšímu. Následně jsme předváděli solidní výkony na domácí scéně i v Evropské lize.

Nehrozí přeci jen určité uspokojení. Z hlediska perspektivy je dost nepravděpodobné, že by vedení sázelo na vašeho parťáka Marka Čecha. Je vaše pozice neotřesitelná?

Necítím to tak. Pořád dřu na maximum. Mám za sebou Marka Čecha, který nic nevypustí. Na jeho přístupu, byť já mám k dobru třináct let, vidím, jak by člověk měl pracovat. Pořád na mě tlačí. Není pro mě konkurencí, ale spíše parťákem, který posouvá moji výkonnost. Nevnímám Marka jako protivníka, nebojujeme spolu. I díky němu se moje hra zlepšila.

Pomohlo tedy vaší výkonnosti paradoxně, že vedení pustilo vrstevníka Švengra na hostování do Senice a přivedlo z Plzně Čecha?

Pomohlo.

Šlo o úlevu, když váš Švenger odešel? Byly vztahy napjaté?

Nemám k tomu co říct. Myslím, že náš momentální vztah s Markem Čechem je naprosto ideální. Nejlepší, jaký mezi brankáři může být.

Už zanedlouho vás čeká střet s jedním z nejlepších brankářů světa. S Petrem Čechem už jste se sešel v reprezentaci, nyní se proti sobě postavíte v Evropské lize, kde Sparta nastoupí proti Chelsea. Jste ve spojení?

Vůbec. Myslím, že si s Petrem psal Jirka Jarošík, protože působili společně v Chelsea. Já náš dvojzápas právě kvůli Petrovi neřeším jen z pohledu, že přijede Chelsea jako úřadující šampión Ligy mistrů, ale hlavně kvůli Čechovi. Pokud budu v sestavě, postavím se nejlepšímu brankáři světa, což je obrovská výzva.

Generálku na konfrontaci s anglickým gigantem paradoxně obstará střet s hodně exotickým soupeřem, čínským mistrem FC Guangzhou. Soupeře vede Ital Lippi, jenž v kariéře získal titul mistra světa a pyšní se i triumfem v Lize mistrů.

Nikdy jsem nestál proti týmu, který vede tak úspěšný trenér. Těším se na zápas. Jejich herní styl bude asi o dost odlišný proti tomu, co známe z domácí scény či Evropské ligy. Půjde o výbornou přípravu.

Herní kemp absolvujete ve Španělsku. Těšíte se hodně do teplého podnebí?

Copak na teplo, ale hlavně na ty terény. Přírodní tráva mi chyběla. Pro gólmany je příprava na umělé trávě řehole. Skákat a třískat sebou o zem na umělce, to je chuťovka. Proto se těším na klasický trávník.

Reklama

Související témata: