Hlavní obsah

Kotrba v zimě zamíří na brněnskou střídačku

PRAHA

Naposledy v neděli povede brněnské fotbalisty dvojice Karel Jarůšek - Stanislav Schwarz. Po zápase s Českými Budějovicemi se rozloučí a na zimní přípravu tým převezme Jiří Kotrba. Ten ve čtvrtek souhlasil se smlouvou, kterou mu brněnští funkcionáři nabídli. Kotrba s Brnem vyjednával už několik dnů a své budoucí svěřence sledoval i v nedělním duelu v Jablonci.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Kotrba povede fotbalisty Brna.

Článek

Jednání komplikovala pouze skutečnost, že odmítal mužstvo převzít v rozehrané sezoně. "Nechtěl jsem jít proti Karlu Jarůškovi, kterého pokládám za jednoho z nejslušnějších lidí mezi trenéry vůbec," vysvětlil svou podmínku Kotrba, na kterou nakonec kývl i brněnský šéf Vlastimil Sehnal.

Šestačtyřicetiletý Kotrba uzavřel v Brně smlouvu na půldruhého roku do konce června 2006 s roční opcí. Týmu se ujme hned 1. ledna. A v jihomoravské metropoli spoléhají, že Kotrba oživí vadnoucí brněnský soubor. "Od Kotrbova příchodu si slibujeme pozvednutí naší výkonnosti. Je to zkušený trenér, který má za sebou dobré výsledky," uvedl prezident FC Brno Vlastimil Sehnal.

Brněnští funkcionáři měli vedle Kotrby v hledáčku i Jaroslava Hřebíka, také bývalého sparťanského kouče. "Ale s Kotrbou jsme pokročili v jednání nejdále, zajímal se o spoustu detailů. Posílení kádru nepožadoval. Měl by ukázat, že Brno na tom není fotbalově špatně," dodal Sehnal. Kotrba je tak po třech letech dalším mimobrněnským trenérem: tím posledním byl Pavel Tobiáš, stejně jako Kotrba shodou okolností také jihočeský patriot.

Pomůže příchod Kotrby fotbalistům Brna?
Hlasujte v anketě na konci článku

Kotrba bude působit už v šestém klubu. Jako hlavní kouč vedl Viktorii Žižkov, Jablonec, Příbram, Olomouc a naposledy Spartu, kde své působení skončil v březnu letošního roku. Ve svých šestačtyřiceti letech patří k nejzkušenějším trenérům v tuzemsku, protože na lavičce seděl jako hlavní kouč už ve 293 zápasech a 127 z nich jeho svěřenci vyhráli. O jeho služby už měli letos na podzim zájem také v Českých Budějovicích, naposledy ho lákala Marila Příbram.

Letos už sedmá změna

Brněnská rošáda bude už sedmou změnou, kterou v rozehrané sezoně české prvoligové kluby provedly. Jako první byl odvolán v Českých Budějovicích Pavel Tobiáš, kterého nahradil Robert Žák. Další změna přišla v Mladé Boleslavi, kde Dušan Uhrin vystřídal dvojici Milan Bokša - Luděk Zajíc, v Ostravě naradil Jozef Jarabinský svého předchůdce Františka Komňackého.

Neobvyklou výměnu svých postů předvedli Pavel Hapal s Vlastimilem Paličkou: první putoval do Zlína z Opavy, kde ho jeho kolega promptně nahradil. Ve středu vystřídal na lavičce Příbrami Tobiáš odvolaného Františka Kopače.

Brno začalo letošní sezónu velmi dobře a chvíli dokonce prohánělo vedoucí Spartu. Jenže od pátého kola už desetkrát za sebou nevyhrálo a v tabulce - nezatížené disciplinárními odpočty za korupční aféru - mu patří jedenácté místo s pouhým čtyřbodovým náskokem na poslední České Budějovice.

Reklama

Související témata: