Hlavní obsah

Brno je pro Kotrbu výzva

BRNO

Původně plánoval, že si ještě od trénování na jaře odpočine. Bývalý kouč fotbalistů Sparty Jiří Kotrba však nakonec kývl na brněnskou nabídku. Na lavičce desátého týmu první ligy, který už jedenáctkrát v řadě nevyhrál, vystřídá dosavadní dvojici Karel Jarůšek - Stanislav Schwarz.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Kotrba.

Článek

"Zvážil jsem všechny okolnosti. Brno je pro mě velikou výzvou a zároveň i závazkem. Jde totiž o klub se slavnou minulostí. Rád bych mu pomohl k návratu na vyšší příčky prvoligové tabulky," vysvětlil šestačtyřicetiletý kouč, proč podepsal trenérskou smlouvu do června 2006 s možností roční opce.

Dostat tým z krize

Kotrbovým prvotním úkolem bude dostat mužstvo po nevydařeném podzimu z herní i psychické krize. "Ono to spolu souvisí. V posledních zápasech v Jablonci a doma s Blšany, které jsem viděl na vlastní oči, měl tým některé velmi dobré úseky. Ty ale vystřídaly hrubé chyby. Hráči si musí začít víc věřit a naučit se hrát pod tlakem. Zdají se mi totiž málo odolní. Pokusíme se samozřejmě přes zimu zapracovat i na posilách. Pochopitelně úměrně k ekonomickým možnostem. Snad budeme mít při výběru šťastnou ruku," přál si.

Podle nového trenéra Brna je totiž potřeba v mužstvu zvýšit konkurenci. "Mám pocit, že je dost velký výkonnostní rozdíl mezi fotbalisty základní sestavy a náhradníky z lavičky. A pochopitelně bychom měli získat útočníka, který bude schopen úspěšně zakončovat vypracované šance. Mezera po odchodech kanonýrů Doška a Pacandy je pořádně znát," zjistil Kotrba.

Jarůška si váží

O asistentech zatím stále přemýšlí. "Mám jasno pouze v tom, že minimálně jeden by měl být Brňák, který zná dokonale místní prostředí," prozradil. Zároveň by uvítal, kdyby v klubu i nadále zůstal jeden z dosavadních koučů Karel Jarůšek. "Moc dobře vím, jakým je brněnským patriotem a jak moc mu na brněnském fotbale záleží. Určitě by vykonal spoustu užitečné práce i na jiném postu. Chci se o tom s ním i se šéfem klubu Sehnalem co nejdřív pobavit. Karla považuji za nejslušnějšího trenéra u nás a mrzí mě, že střídám ve funkci právě jeho."

Fotbalisté Brna zahájí zimní přípravu 3. ledna. "Už jsem se domlouval s klubovým vedením, že během ní absolvujeme soustředění na Kypru. A na začátku nového roku bych rád odjel s hráči na hory nabrat kondici," nastínil Kotrba svoji představu.

Obavy z neustálého putování mezi jihočeskou Hlubokou, kde bydlí, a svým novým působištěm prý nemá. "Ukázalo se totiž, že cesta do Brna mi zabere dokonce méně času než do hlavního města." A jak se k jeho rozhodnutí trénovat na Moravě postavila rodina? "Manželka je ráda, že budu často pryč a bude mít ode mě pokoj," tvrdil s úsměvem.

Reklama

Související témata: