Hlavní obsah

Jablonec i bez kanonýra Lafaty myslí na hájení pohárových pozic

Jablonec nad Nisou

Fotbalisté Jablonce v zimní pauze přišli o elitního kanonýra Davida Lafatu, a přestože před druhou částí sezóny ztrácejí jen dva body na vedoucí Plzeň, fotbalová veřejnost mužstvo už dopředu odepisuje. Severočeši však vyhlašují, že těžce dobyté pozice v lize jen tak vyklízet nechtějí. Po sezóně by byli hodně zklamaní, kdyby jim utekla účast v evropských pohárech.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Trenér jabloneckých fotbalistů Václav Kotal.

Článek

"Bylo by alibistické se toho vzdávat, když máme po podzimu dobrou výchozí pozici," řekl záložník Karel Piták na úterní tiskové konferenci. Zatímco úhlavní konkurenti Jablonce Plzeň a Sparta v přestupním termínu mohutně zbrojili, Severočeši, kteří na Letnou uvolnili střelce Lafatu a na západ Čech zase klíčového záložníka Jana Kovaříka, zůstali jako by v ústraní.

Teď jsou sami zvědaví, jak obměněný tým, který si jarní premiéru odbude v prestižním derby v Liberci, obstojí na jarní ligové scéně. "Pořád slyšíme a v novinách čteme, že se s námi nepočítá, ale to je motivace pro nás všechny," prohlásil sportovní ředitel klubu Petr Flodrman. "Ano, po odchodech, které náš tým v zimě utrpěl, to budeme mít těžší. Ale nic nevzdáváme," podotkl Flodrman.

Do evropských pohárů se z nejvyšší soutěže dostanou první tři týmy, šance vede i přes vítězství v poháru, kde je Jablonec také stále ve hře.

Zelenobílí chtějí na obou frontách uspět i bez Lafaty s Kovaříkem. Kouč Václav Kotal věří, že tým se bude moci opřít o nové posily. Dost si slibuje například od defenzivního univerzála Daniela Rossiho, akvizice z Olomouce. V útoku zkusí nahradit Lafatu, který za poslední čtyři sezóny v lize nasázel 65 branek, mladý talent Jan Pázler z pražské Dukly a Michal Hubník, další nová tvář z Olomouce.

Těžký start jarní části

"V přípravě se z útočníků jevil nejlépe Pázler," uvedl Kotal. "Třešňák na dva týdny vypadl kvůli nepříjemnému zranění, Hubník přišel v polovině přípravy a ještě mu asi bude chvíli trvat zapracování do týmu. Ale doufám, že se už během jara také stane platným členem mužstva," řekl Kotal, jehož svěřence čeká i ostrý start do jara: v sobotu nejprve šlágr v Liberci a za dva týdny cesta na Spartu. Ta nyní na Jablonec ztrácí jediný bod. "Mít a nemít tři body ze zápasu s přímým konkurentem znamená hodně, ale rozhodně nepodceníme ani sobotní derby," vzkázal Kotal.

Kouč bude sázet dle svého zvyku na týmové pojetí. Zvlášť po odchodu Lafaty, který na sebe v Jablonci dřív poutal největší pozornost soupeřů. "Pro mě je důležitý kádr šestnácti hráčů, kteří jedou na zápas. Pak reagujeme podle situace," nechtěl se Kotal ani pouštět do spekulací, kdo v zahajovací jedenáctce Lafatu a Kovaříka nahradí.

Sníh komplikuje přípravu

Kotal však dopředu avizoval, že jeho tým na jaře částečně pozmění styl hry. "Po odchodech Kovaříka a Lafaty jsme trochu způsob hry museli přeorganizovat. Uvidíme, jak si to sedne v ostrých zápasech," řekl kouč. Síle svého souboru prý věří. Kotala nevyvádí z míry ani skutečnost, že Jablonec v posledních pěti přípravných zápasech ani jednou nedokázal zvítězit, byť se na soustředění na Kypru utkal například s kvalitními soky v čele se Steauou Bukurešť a Dynamem Moskva. Jablonec navíc ve dvanácti přípravných zápasech dokázal jen jednou uhájit čisté konto, a to s divizním Mšenem.

"Až na závěrečný poločas v posledním utkání proti Mariboru jsme byli se závěrem přípravy velmi spokojení. Věřím, že se nám kvalitní práci podaří přenést i do ligy," přál si Kotal. Věří, že k dispozici bude mít i stopera Víta Beneše, jenž závěr přípravy vynechal kvůli zranění. Před sobotním ligovým startem Kotala spíš znepokojuje fakt, že Jablonec kvůli přívalům sněhu má ztížené podmínky pro přípravu. Severočeši tak možná v týdnu ještě vyrazí za tréninkem do nymburského sportovního centra.

Reklama

Související témata: