Hlavní obsah

Fotbalisté Příbrami vstupují do jara s jediným cílem - záchrana

Příbram

Fotbalisté Příbrami vstupují do jarní části první ligy s jediným, ale jednoznačným cílem. Chtějí se odpoutat ode dna tabulky a zachránit se.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Příbramskou zálohu posílil zkušený Martin Abraham (uprostřed).

Článek

Za posledních 15 sezón chyběla Příbram v lize jen jednou v ročníku 2007/08. Hned po roce se vrátila a v následujících čtyřech sezónách se poměrně v klidu zachránila. Po podzimu jí však patří poslední místo se ztrátou tří bodů na 14. příčku.

"Proto máme v současné době jediný cíl a tím je záchrana v první lize. K tomu je vše směřováno," řekl generální ředitel klubu Petr Větrovský.

Optimismus vlily Středočechům do žil zlepšené výkony v závěru podzimu včetně remízy se Spartou a následné výkony v přípravě. Z devíti zápasů prohrála Příbram jen dvakrát včetně generálky s Libercem (1:2), ovšem úřadujícímu mistrovi byla poměrně vyrovnaným soupeřem.

"S přípravou jsme vcelku spokojeni. Zpestřilo nám ji soustředění v Turecku, kde jsme se utkali s kvalitními soupeři a neprohráli jsme," těší Větrovského. "Příprava ale není úplně směrodatná. Rozhodující budou výkony v lize," dodal.

Posílili hlavně zálohu

Do boje o záchranu se Příbram posilovala především ve středu zálohy, kam přišel zkušený Martin Abraham a také kuvajtský reprezentant Abdulaziz Mašán, který v přípravě ukázal dobrou kopací techniku při standardních situacích.

"Zejména jeho příchod by měl být oživením," míní Větrovský. Trenér Karol Marko by s hodnocením exotické posily příliš nespěchal. "Uvidíme, jak si povede v soutěžních zápasech, kdy je mnohem větší tlak," řekl.

Oba se shodují v tom, že zřejmě největší posilou je návrat Daniela Tarczala po dlouhodobém zranění. "Jeví se zatím velmi dobře," těší Marka.

Z klubu naopak odešli na hostování Matěj Štochl (Bohemians Praha 1905), Pavel Pilík (Bohemians Praha) a litevský reprezentant Marius Papšys. Do juniorky byl přeřazen zkušený David Kalivoda.

Snahu o udržení ztěžuje los

Snahu o udržení v lize Příbrami ztěžuje los, který ji hned ve třech z úvodních čtyř kol jara posílá na hřiště soupeře. "Musíme se soustředit na své výkony a na to, abychom se snažili uspět v každém zápase. Pokud se nám bude dařit opakovat výkony, jaké jsme předváděli například proti Spartě, Ostravě či Plzni, tak se záchrana povede," věří Marko.

Žádný záchranářský plán však nemá. "Nejsem na nějaké plánování, proti komu musíme bodovat a kolik bodů bude stačit. Podívejte se třeba na příklad Bohemians z minulé sezóny. Po podzimu byli docela v dobré pozici a nakonec sestoupili. To se může přihodit letos někomu dalšímu z horních pater tabulky," dodal Marko.

Reklama

Související témata: