Hlavní obsah

Zatímco Liberečtí po výhře křepčili, Jablonec pocítil tvrdou realitu éry bez Lafaty

Liberec

Příjemné pocity prožíval trenér libereckých fotbalistů Jaroslav Šilhavý po vítězném derby s Jabloncem (1:0). Jeho tým vstoupil do jara s velkým odhodláním a naznačil, že i ve značně obměněné sestavě oproti podzimu může být nebezpečný pro všechny soupeře. Naopak rozpaky panovaly v jabloneckém táboře.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Hráči Liberce zdraví své fanoušky po vítězství 1:0 nad Jabloncem.

Článek

„Nejprve bych chtěl poděkovat lidem z klubu a hlavně z technického úseku, protože udělali maximum pro úpravu hrací plochy. Ještě dvě hodiny před výkonem pokrýval hřiště sníh, ale jeho odklizení všichni zvládli na jedničku. A naši hráči se všem obětavcům odvděčili kvalitním výkonem," pustil se Šilhavý do hodnocení derby z poněkud jiného úhlu, než bývá obvyklé. A pak se už věnoval vlastní herní produkci.

„Vstup do utkání se nám vydařil, ale akce jsme nedotáhli do konce.  Pak Jablonečtí nastřelili břevno, Čížek netrefil prázdnou branku. To při nás stálo štěstí. Ve druhém poločase jsme se prosadili po standardní situaci a hrálo se stylem nahoru-dolů, takže fotbal se musel líbit," přemítal liberecký kouč. A co zásadně pomohlo k zisku tří bodů? „Kluci šli cílevědomě za vítězstvím a nakonec po něm i sáhli, takže si jen můžeme přát, abychom v podobných výkonech pokračovali a přitáhli na stadión více fanoušků," mínil Šilhavý.

Kdo nahradí Lafatovy góly?

Jablonecký trenér Václav Kotal poznal, že jeho tým to na jaře asi nebude mít bez kanonýra Lafaty lehké. Kdo se pokusí nahradit střelcovy góly? „David je pryč a už se k jeho osobě nechci vracet, protože musíme hrát bez něj. I v Liberci jsme nastoupili v jedenácti, takže je na celém mužstvu, aby se snažilo podzimní Lafatovy trefy nějak nahradit kolektivním výkonem," zamyslel se kouč.„Odhadoval jsem, že v Liberci rozhodne, kdo dá první gól. A to se potvrdilo. Zpočátku jsme se potýkali se ztrátami míče, a tím jsme se dostávali pod tlak. V průběhu bitvy jsme si vytvořili dvě stoprocentní a další dvě velké šance, ale nedokázali jsme je realizovat. Liberec byl nakonec o jednu branku lepší."

Jablonečtí představili jen dvě posily. „Oba noví hráči celkem splnili, co jsme od nich očekávali. Pázler to měl velice těžké, ale bojoval. Rossi v obraně také obstál. Nemohli jsme hrát kombinačně, víc jsme míče nakopávali a to komplikovalo ofenzivní snahy. Třetí posila Michal Hubník je nemocen, proto s námi ani nepřijel. Další nové hráče už nemáme," vysvětlil Kotal.

A s čím jde tým do dalšího průběhu jara? „Hráči si musí uvědomit, že zápasy vyhrávají góly, a ne jenom vypracované šance. Takže víme, na čem je třeba zapracovat," dodal jablonecký trenér.

Reklama

Související témata: