Hlavní obsah

Čtvrtý vzadu? Do české ligy se Bednář vrátil jako ostrovní bombarďák

Praha

Bude hrát s Kadlecem buď Lafata, nebo Kweuke? Nebo oba dva najednou? Především tyto otázky provázejí na startu jara přetlak útočníků ve fotbalové Spartě. Čtvrtý vzadu má relativně nejvíc klidu. A hned v ligové premiéře v rudém dresu se Roman Bednář (29) ukázkově předvedl. Byl na hřišti jen půl minuty, když po sólu z půlky hřiště zavěsil a uzavřel skóre duelu se Slováckem na 4:0.

Foto: Michal Doležal, Právo

Václav Kadlec a střelec Roman Bednář ze Sparty se radují z gólu proti Slovácku.

Článek

Sezóny strávené na Britských ostrovech v sobě nezapře. Premiérovou trefou rozhodně ne. Kamerunský obr Kweuke presinkem ve středovém kruhu rozhodil obránce Slovácka a stejný důraz vyvinul i Roman Bednář. Dostal se k míči, rozkýval svých 190 centimetrů a 84 kilogramů a nejpřímější cestou si to namířil k brance. Po sóle přes půlku hřiště nic nevymýšlel a prudkou střelou po zemi propálil brankáře Melichárka.

„Nechci, aby zůstalo jen u jednoho gólu. Neusnu na vavřínech! Vždycky, když dostanu šanci, chci dát gól a vyhrát. Teď poprvé to přišlo brzy, ale já doufám, že toho bude ještě daleko víc," jásal holohlavý útočník.

Místo gólu měl možnost nahrát volnému Kadlecovi, který by tak završil hattrick. Bednář se však spolehl na instinkt zakončovatele. „Udělal to dobře. Kdepak, naši útočníci, to jsou zabijáci," usmíval se záložník Lukáš Vácha.

Na smlouvu nečekal ani měsíc

Samé úsměvy od začátku svého angažmá na Letné rozdává i Bednář. Zamračí se jen ve chvílích, kdy mu někdo čas od času připomene, jak to bylo, když byl v Anglii přistižen při koupi kokainu. Naučil se však házet čtyři roky starou aféru za hlavu, srší z něj elán a energie.

Jistě i proto mu trvalo jen měsíc, než si řekl o smlouvu. Do Sparty přišel v zimě jako volný hráč na testy - a již koncem ledna podepsal na soustředění ve Španělsku roční kontrakt s následnou opcí na dva a půl roku.

„Roman nás svým přístupem přesvědčil, že si smlouvu zaslouží. Bude potřebovat čas, než se dostane do ideální kondice a formy, ale pak by určitě měl být velkou posilou. Navíc je to velký sparťan a srdcař a přesně takové hráče potřebujeme," vysvětlil člen představenstva Jakub Otava.

Těšil se na konkurenci a tlačenici

„Tohle jsem si přál, to jsem od začátku chtěl. Jsem teď nejšťastnější člověk. Podařilo se mi získat smlouvu v klubu, kterému fandím," jásal Bednář.

Odchovanec ČAFC Praha se vrací do české ligy po osmi letech od svého působení v Mladé Boleslavi. Od té doby vystřídal Heart of Midlothian, West Bromwich Albion, Leicester, Ankaragücü, Blackpool a Sivasspor, připsal si osm startů a jeden gól v dresu české reprezentace. A ve Spartě se zjevil právě ve chvíli, kdy z Jablonce za 20 miliónů korun koupila nejlepšího domácího kanonýra Lafatu...

„S tím jsem do Sparty šel, že tady bude tlačenice. Na konkurenci jsem zvyklý, jinak bych neodehrál tolik sezón v cizině. A čím větší, tím lepší," říká téměř rozkošnicky.

Vyhovíme si všichni, ujišťuje

Mladý Albánec Balaj se teď v áčku nevejde ani na lavičku. Největší humbuk se soustředí na Lafatu, Kadlece a Kweukeho. Přitom Bednář nechce zůstat jen čtvrtým vzadu. „Myslím, že Roman sehraje v bitvě o titul důležitou roli," věří třeba obránce Ondřej Švejdík.

Kouč Vítězslav Lavička teď má každopádně příjemné starosti, které útočníky vybrat do sestavy. „My si rozumíme a vyhovíme všichni. Inteligentní hráči vědí, co od sebe mohou čekat, takže je to jedno. Společně chceme všichni vyhrát," nedělá si Bednář vrásky.

S Hearts vyhrál Skotský pohár, žádný mistrovský titul ještě ve své sbírce nemá...

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: