Hlavní obsah

Varovné, i když nikoli nové zjištění pro Vrbu i celou Plzeň: Bez Horvátha to prostě nejde

Plzeň

Remíza s ostravským Baníkem ho krajně rozladila, i tak ale pro plzeňského kouče Pavla Vrbu svou cenu měla. Hlavně ve varování, jehož se mu dostalo. Opětovném a hodně hlasitém. Nejen on se totiž přesvědčil, jak moc je jeho tým závislý na sedmatřicetiletém kapitánovi Pavlu Horváthovi. „Musíme prostě doufat, že bude ještě nějakou dobu hrát a přitom nejen hledat, ale i nalézt řešení, jak ho nahradit,“ přiznával trenér Viktorie, jak Horváthovou absencí mužstvo trpělo a trpí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Plzně Pavel Vrba musel opět přiznat, jak výkony jeho týmu trpí absencí kapitána Horvátha.

Článek
Fotogalerie

Do poslední chvíle se plzeňský kouč snažil, aby se Horváth posadil alespoň na lavičku mezi náhradníky. Aby ho měl k dispozici, aby ho případně mohl poslat do hry, kdyby bylo zle. Třeba jen na posledních dvacet minut...

Horváth se rozhodl sám

Jenže Horváth, o kterého se už od pátku pokoušela viróza, proti Baníku ani na lavičce neseděl a Plzeň za to zaplatila. Výkonem i ztracenými body.

„Nepřemlouval jsem ho, nijak ho nenutil, i když jsem stál o to, abych ho alespoň mezi náhradníky měl. Na Pavlovi ovšem bylo, aby se sám rozhodl," přiznával trenér Viktorie Pavel Vrba.

„Ráno v osm byl ještě ve stavu, kdy chtěl zkusit nastoupit, v jedenáct už se ale na utkání necítil. A pokud sám uznal, že není schopen maximálního výkonu, nemělo smyslu ho přemlouvat a riskovat."

Přitom Vrbovi bylo dopředu jasné, jak složité a komplikované bude se bez dirigenta a tvůrce hry vypořádat s dobře organizovaným pojetím soupeře. Zvláště, když Baník nepřijel do Plzně jen bránit, ale díky přítomnosti Baroše čekal na příležitosti k rychlým výpadům. A také je podnikal...

Pomalý pohybem, myšlenkou nejrychlejší

„I tak jsem čekal, že Horvátha nahradíme. U jiných hráčů jsem počítal, že uplatní víc tvořivosti, mé představy se ale nenaplnily," přiznával Vrba rozladěný z toho, že bez kapitána si jeho tým prostě nevěděl s Ostravou rady.

„Pavel je sice pohybem pomalý, ale myšlenkou a přihrávkou je v lize nejrychlejší. A právě to nám scházelo... Nejen jeho standardní situace, ale i překvapivé přihrávky za ostravskou obranu, kam jsme se prostě nedostávali. A když se k tomu přidávala spousta zbytečných doteků s míčem ve středu hřiště, málo hráčů operujících v soupeřově šestnáctce, nedostatečné zrychlení a neschopnost cokoli proti dobře organizovanému protivníkovi vymyslet, vypadala naše hra šedesát minut tak, jak vypadala," glosoval Vrba utrápenou hodinu, po jejímž naplnění by Horvátha na trávník určitě poslal. Tedy, kdyby ho měl alespoň na lavičce.

Problém k řešení: Jak hrát bez Horvátha?

„Víme, že je výjimečný, ale má své roky a musíme počítat s tím, že někdy kariéru ukončí. Proto musíme pomalu hledat řešení, jak hrát bez Horvátha," meditoval Vrba. Nikoli poprvé, i když varování z nedělního zápasu s Baníkem bylo hodně hlasité.

„Budeme prostě hledat jiné řešení. Třeba variantu s Procházkou, kterou jsem zkoušel už v přípravě. Tentokrát jsme ale nebyli na Horváthovu absenci připraveni, což nesporně představovalo nevýhodu," ví plzeňský kouč moc dobře, že náhradní řešení najít musí.

Pro něho i Plzeň určitě štěstí, že ho nebude muset hledat už ve čtvrtek v první osmifinálové konfrontaci Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul, neboť Horváth by měl být do té doby v pořádku.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: