Hlavní obsah

Plzeň vyrabovala Boleslav a rozesmátý Vrba přiznal: Nebyli jsme v optimální psychické pohodě

Mladá Boleslav

Několikrát trnul, ale nakonec trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba rozdával v nedělním podvečeru úsměvy. Nebylo divu, když jeho výběr vyhrál ostrou ligovou řež v Mladé Boleslavi, a tak se udržel na čele ligového pelotonu. „Nebyli jsme v optimální psychické pohodě, proto si tří bodů nesmírně cením," přesvědčoval Vrba krátce poté, kdy Západočeši vyrabovali středočeský stadión.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba

Článek

Měl jste po čtvrteční prohře v úvodním osmifinále Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul obavy, jak váš výběr bitvu v Mladé Boleslavi zvládne?

Souboj s Turky jsme si představovali jinak. Čtvrteční utkání se nám moc nepovedlo. Naše psychická pohoda nebyla optimální. I proto si vítězství, po němž jsme udrželi vedoucí pozici v lize, nesmírně vážím. Boleslavští bojují o pohárovou Evropu a doma body nerozdávají, proto jde o skutečně cenný triumf. Navíc jsme měli jen dva dny volna a někteří kluci nebyli zdravotně fit. Ještě pár hodin před zápasem jsme dávali dohromady sestavu.

Jen na lavičce náhradníků zůstal Rajtoral, v základní sestavě byl naopak Horváth, jehož před čtvrtečním duelem s Fenerbahce trápila viróza. V jakém stavu tedy byl plzeňský kádr?

Pavel Horváth se rozhodl v neděli v jedenáct hodin při rozcvičení, že bude hrát. Šlo o jeho volbu. Jisté zdravotní potíže měl i Darida. Oba trénovali v pátek i v sobotu individuálně. Co se týče dalších změn, prostě je třeba při zápasovém programu neděle čtvrtek neděle zátěž rozložit a některé hráče trošku pošetřit. Ostatně právě Rajtoral nakonec zařídil rozhodující akci, po níž došlo na pokutový kop.

Do přestávky ale váš výkon zřejmě zdaleka neodpovídal vaší představě o ideální hře.

Při gólové střele Štohanzla ze střední vzdálenosti nás podržel brankář Kozáčik. Naším záměrem bylo dostávat se ve středu pole do sprinterských soubojů a přehrávat domácí rychlou přechodovou fází, ale každý náznak přečíslení Boleslavští zastavili faulem. Přerušovaná hra nám pochopitelně moc neseděla, nahrával by nám spíše plynulejší průběh.

Ulevilo se vám hodně, když jste prakticky přes minimum šancí drželi po Kolářově trefě v poločase vedení?

Právě poslední minuta před přestávkou určila vývoj zápasu. Kolářův gól nám ohromně pomohl. Boleslav po přestávce nakopávala míče na Mageru a její hráči dohrávali souboje, ale my jsme byli silnější v mezihře. Jen jsme někdy měli zrychlit více hru, čímž bychom se dostali do brejkových situací.

V 66. minutě byl vyloučen váš záložník Martin Fillo. Strachoval jste se následně o osud zápasu?

Domácí se pak zaměřili na centrované míče a soubojové situace v pokutovém území před Kozáčikem, dvakrát míč propadl a Boleslav byla blízko gólu. Jednou nás znovu zachránil brankář, když chytil tutovku Štohanzla. V okamžiku, kdy však červenou kartu dostal i domácí Magera, se hra srovnala. Při stejném početním stavu se nám hrálo mnohem lépe.

Zlobil jste se hodně na Filla? Vyčinil jste mu, že mužstvo oslabil a cestu ke třem bodům zkomplikoval?

Jeho červená karta byla vyústěním snahy dokázat, že má na základní sestavu. Míra jeho bojovnosti v tréninku či v zápasech je stejná. Měl by však umět zhodnotit, jak do souboje v určité situaci podle vývoje jít. Nicméně Martin hraje pořád na sto procent, a právě z toho vyplynulo naše oslabení.

Definitivní pojistku na vaši výhru zařídil kapitán Pavel Horváth z pokutového kopu. Pro míč šel však v prvním okamžiku David Limberský, jenž v minulém kole penaltu neproměnil. Strachoval jste se, zda nehodlá předešlý nezdar odčinit?

Ne, protože David mi řekl po zápase s Ostravou, že penaltu už kopat nepůjde (směje se).

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: