Hlavní obsah

Disciplinárka odročila další jednání o korupci na středu

PRAHA

Disciplinární řízení se sudími Michalem Benešem, Jiřím Vodičkou, šéfem západočeského KFS Romanem Berbrem, delegátem Karlem Bohuňkem a chomutovským manažerem Jiřím Zárubou bylo odročeno na středu 22. prosince. Tato pětice je spojena ještě s kauzou Viktorie Žižkov.

Foto: archiv

Alexander Károlyi.

Článek

"Předvolaní se seznámili s oficiálními zápisy odposlechů, protože nejsou obvinění, mohli si z nich udělat jen poznámky. V další fázi čtvrtečního jednání odpověděli na dotazy disciplinární komise. Většina z nich uvedla další skutečnosti, které disciplinární komise potřebuje projednat s orgány činnými v trestním řízení a musíme je srovnat i s některými fotbalovými dokumenty," řekl předseda disciplinární komise Alexander Károlyi.

"Chceme v těchto případech objektivně rozhodnout, ale nechceme tyto případy zbytečně prodlužovat, proto jsme jednání odročili na mimořádné zasedání, které se uskuteční už příští středu," dodal.

Beneš zmizel postranním vchodem

Nikdo z předvolaných se nechtěl ke svému případu konkrétně vyjádřit. Sudí Beneš odešel postranním vchodem, Vodička jen pronesl, že se není k čemu vyjadřovat. Berbr konstatoval: "Ivan Horník mě žádal, abych promluvil se sudím Pastyříkem, což jsem však neučinil."

Záruba uvedl: "Nemám pocit, že jsem se dopustil něčeho špatného. Horník mi jako přítel několikrát hráčsky pomohl, když jsme měli v Chomutově problémy." Bohuněk pro změnu doslova prolétl místností, kde čekali novináři, aniž řekl jediné slovo.

Komise se drží plánu

Disciplinární komise postupuje podle svého plánu, to znamená, že nejprve řešila osoby, které byly v jednotlivých kauzách obviněny a nyní se postupně vrací k neobviněným.

"Těchto pět případů bychom měli vyřešit ve středu. Co se týká dalších vyšetřovaných klubů a osob, ve středu jsem v Brně převzal podklady v případě Slovanu Liberec, což se týká sudího Zejdy, delegáta Čanaklise a libereckého manažera Myslivečka. Ti byli obviněni, ale státní zástupce má do konce prosince čas na vyhovění či zamítnutí jejich stížnosti," uvedl Károlyi.

"Pak dostaneme další potřebné dokumenty a můžeme vést disciplinární řízení. My jsme v těchto případech odkázáni na postup orgánů činných v trestním řízení a lhůty, které stanoví zákon. Disciplinárka pracuje prakticky nepřetržitě, nemáme zájem případy prodlužovat," zdůraznil.

V případech Sparty, Teplic, Jablonce a Mostu, ale i rozhodčího Šedivého, delegáta Dofka, a bývalých sudích Liby a Amlera má policie lhůtu do konce porosince. "Myslím si však, že bude prodloužena do konce ledna 2005," uvedl Károlyi. Pro nemoc je zatím odročen případ sudího Pastyříka. V případě Liberce vidí šéf disciplinárky možnost předvolání konkrétních osob kolem poloviny ledna.

Reklama