Hlavní obsah

Straka vykopal válečnou sekeru, chce očistit své jméno

PRAHA

Bývalý trenér fotbalistů Sparty František Straka chystá podniknout řadu kroků, které povedou k očištění jeho jména od nařčení, že užíval drogy. Potvrdil to na pondělním setkání s novináři v areálu Sparty na pražské Letné, jehož se zúčastnil i prezident klubu Vlastimil Košťál.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér František Straka (vlevo) skončil na lavičce Sparty minulý týden.

Článek

Sparťanský prezident se i dnes za bývalého lodivoda Sparty důrazně postavil. "Je to nehorázná lež. Nepoznal jsem většího profesionála ve všech ohledech a pouze to ukázalo, že u nás nemá etika mantinely. Věřím, že se nevina pana Straky prokáže," prohlásil podle ČTK Košťál.

Se Strakou na tiskové konferenci vystoupil i jeho advokát Jiří Polanský. Ten potvrdil, že už podnikl kroky na ochranu svého klienta, další pak chystá. "Předpokládám, že pan Straka podstoupí test, který by prokázal jeho nevinu," uvedl Polanský.

Polanský se prý už na vedení deníku obrátil s žádostí, aby byla publikována omluva, a žádá i finanční satisfakci. "Pokud k tomu nedojde, počátkem příštího roku podáme žalobu. Do Vánoc navíc celou kauzu předáme policejním orgánům, které by zjistily původce těchto lživých informací," uvedl Polanský, podle něhož jde v tomto případě o zásah do osobních práv trenéra.

Košťálova obrana Straku dojala a po svých prvních slovech se na dobrou půlminutu odmlčel. "Děkuji panu Košťálovi, že mě přišel obhájit za něco, co se nikdy nestalo. Jen doufám, že ti, co to prohlášení dali do novin, budu potrestáni, jak dokázali ublížit mé rodině," řekl kouč.

Velkou radost má i z toho, jak se k němu zachovali hráči. Od chvíle, kdy byl ze své funkce odvolán, s řadou z nich prý osobně mluvil. "Hráči se mi ozvali a mě jejich zájem moc těší. Slíbili jsme si, že se brzy sejdeme, doneseme si i ten česnek s olivovým olejem a při tataráčku zavzpomínáme na společný kus práce ve Spartě," řekl ke svému vynucenému odchodu.

'Já se vrátím!'

Vyhazov jej prý notně zaskočil, ale ještě více než samo odvolání ho prý mrzí vyjádření sparťanského vedení, proč k němu došlo. "Já ani po čase nebudu o svém systému pochybovat. O důvodech jsem se dozvěděl až od novinářů, ale já věřím, že bude čas prokázat, jaká je pravda. Žádné pomluvy ani fámy mě nedostanou, já se vrátím," zdůraznil.

O tom, že si klub za jeho zády nechával během podzimu zpracovávat analýzy, prý netušil. Žádný z jeho kolegů mu to prý ani nenaznačil. "V zahraničí jsou daná pravidla trenérské etiky, ale u nás neexistují. U nás není vymezena ani hranice špíny," uvedl.

Kam Straku zavedou další kroky trenérské kariéry, prý nemá tušení. Naznačil však, že do zahraničí. "Příští rok se hodlám především soustředit na to, abych očistil jméno své i mé rodiny," uzavřel svou poslední tiskovou konferenci za pultem v klubových barvách.

Rozloučení s nejvěrnějšími

Jeho poslední cesta ze stadiónu ale nebyla tak jednoduchá. Před Toyota Arenu totiž dorazilo na třicet nejvěrnějších fanoušků, kteří se přišli se "svým Franzem" rozloučit, a ten jim vstřícnost vrátil. "Děkuji vám za podporu," řekl příznivcům dojatý Straka, který se s několika fanoušky objal a přijal i dárek v podobě klubové šály. Letnou opustil ve svém mercedesu za hlasitého skandování "Frááánta Straka".

Fanoušci své kroky na obranu oblíbeného kouče nehodlají ukončit ani v budoucnu. Jejich petici, která nesouhlasí se Strakovým odchodem ze Sparty, podepsalo na internetových stránkách spartaforever.cz už téměř tisíc fandů a další protesty připravují příznivci na úvodní jarní domácí zápas.

Reklama

Související témata: