Hlavní obsah

Policie údajně obvinila tři lidi v kauze fotbalových úplatků

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie podle serveru hattrick.cz obvinila někdejšího fotbalového funkcionáře Martina Svobodu a bývalé prvoligové arbitry Tomáše Adámka s Pavlem Býmou v případu údajného uplácení, který se týká loňského zápasu mezi Jabloncem a Plzní. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej však informaci nepotvrdil s tím, že kriminalisté se případem dál zabývají.

Foto: Petr Horník, Právo

Sudí Tomáš Adámek.

Článek

Svoboda obdržel obvinění z předání úplatku 200 tisíc korun, hlavního rozhodčího Adámka policie obvinila z přijímání úplatku a asistenta Býmu z neoznámení úplatku, uvedl hattrick.cz. V souvislosti s vyšetřováním jsou kriminalisté podle serveru na stopě i podvodům ohledně sázení na zápasy v juniorských a dorosteneckých soutěžích.

Svoboda, někdejší manažer druholigových fotbalových klubů Čáslavi a Táborska, však odmítl, že mu obvinění bylo sděleno. "Na policii jsem nedávno byl, ale jen proto, abych mi její lidé vrátili věci z domovní prohlídky, která se u mě uskutečnila v závěru loňského roku. Žádné obvinění jsem neobdržel. Sice už od soboty z mnoha stran slyším, že by se tak mělo stát, ale je to pořád v rovině údajně, prý, snad... Ale já nic v ruce nemám," řekl Svoboda.

Fotbalová asociace ČR podle tiskového mluvčího Jaroslava Koláře nemá od policie žádné informace, které by do aféry mohly vnést nové světlo. I kdyby Svoboda, Adámek a Býma byli obviněni, disciplinární komise FAČR je potrestat nemůže. Všichni tři se totiž na podzim vzdali členství v asociaci a disciplinárnímu řízení už nepodléhají.

Rozhodčí Adámek na podzim uvedl, že jej Svoboda uplatil částkou 200 tisíc korun, aby utkání v Jablonci ovlivnil ve prospěch Plzně. Adámkovu verzi podpořil i Býma, zatímco Svoboda se proti ní ohradil, stejně jako zástupci Plzně. Její šéf Tomáš Paclík řekl, že za vším vidí snahu zdiskreditovat klub. Z toho představitelé Viktorie viní především sparťanského majitele Daniela Křetínského, který stál na začátku celé kauzy.

Se Šádkem pojí Svobodu dlouholeté přátelství

Plzeň loni v březnu v Jablonci vyhrála 2:0 a Hattrick také uvedl, že v inkriminované době měl Svoboda být v častém telefonickém kontaktu s plzeňským generálním ředitelem Adolfem Šádkem. Podle policejních zdrojů si Svoboda s Šádkem měli telefonovat bezmála stokrát. "Nepopírám, že si voláme hodně a dodnes, protože jsme dlouholetí kamarádi. Opravdu na tom nevidím nic divného," reagoval Svoboda.

Celou údajnou korupční aféru, která hýbe českým fotbalem, odstartovala loňská zářijová schůzka Křetínského s předsedou FAČR Miroslavem Peltou. Jemu měl majitel letenského klubu říci o údajných nestandardních praktikách při řízení zápasů v profesionálních soutěžích a Pelta vzápětí prohlásil, že je z Křetínského informací zdrcený.

Disciplinární komise ale k žádným závěrům při svém vyšetřování nedospěla a nakonec pohrozila trestem Křetínskému, protože od něj marně žádala klíčové důkazy, jež dříve předal Peltovi. Výkonný výbor asociace však vzápětí letos v lednu rozhodl, že všechny fotbalové korupční kauzy bude řešit výhradně policie a disciplinárka bude nově moci trestat až na základě výsledků první fáze policejního vyšetřování. Dřív komise mohla sankcionovat sama na základě vlastních závěrů.

Předseda disciplinárky Jiří Golda, který komisi vedl od roku 2009, v reakci na lednové rozhodnutí výkonného výboru rezignoval na svou funkci s vysvětlením, že nesouhlasí se "zametáním korupce pod koberec". Goldu pak nahradil dosavadní místopředseda komise Roman Brnčal.

Reklama