Hlavní obsah

Trochu mrzí, že jsme nepřidali ještě druhý gól, přiznával po výhře nad Plzní letenský kouč Lavička

Praha

Jenom zářil. Aby ne, když jeho Sparta nejenže Plzeň porazila a v tabulce se na ni tudíž bodově dotáhla, ale hlavně ji evidentně přehrála. V utkání jara měla fotbalově jasně navrch, což letenského trenéra Vítězslav Lavičku těšilo možná nejvíc. „Nechtěli jsme brečet, nebo se snad uchylovat k tomu, že my jsme ti odstrčení, naopak nám šlo o to dokázat, že fotbal umíme. A to se povedlo,“ liboval si po zcela zasloužené výhře svého týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička po vítězství nad Plzní.

Článek
Fotogalerie

Plzni jste oplatili podzimní prohru a bodově jste se na ni dotáhli, ale kdybyste přidali ještě jeden gól, mohli jste mít navrch i ve vzájemných zápasech, které třeba budou v závěrečném účtování rozhodovat. Proto jste poslal na hřiště na závěrečné minuty čerstvé útočníky Bednáře a Kweukeho?

Pochopitelně že jsme zmiňovaný záměr měli a proto přes radost z výhry trochu mrzí, že jsme nepřidali ještě druhou branku. Ale objektivně je třeba vidět i kvalitu soupeře.

Vy jste ovšem plzeňského soupeře přehráli ve všech směrech, do zápasu ho nepustili a nedali mu de facto šanci.

To proto, že jsme k naplněným úkolům a taktickým příkazům, což byl samozřejmě základ, přidali i něco navíc. Definoval bych to jako přidanou ochotu, kterou jsme od hráčů požadovali a oni ji skutečně do zápasu dali. V tom byl zásadní rozdíl mezi námi a Plzní.

Musel jste je hodně přesvědčovat a motivovat, aby v sobě potřebnou ochotu našli?

Motivovali jsme je videoklipem, v němž jsme jim ukázali naši dosavadní cestu touto sezónou, úspěchy, jichž jsme zatím dosáhli, stejně jako věci, které potřebujeme ještě zlepšit.

Nafilmovanou penaltu, která na podzim rozhodla v Plzni o vítězství vašeho rivala, jste do sestřihu také zařadil?

Vzpomenuli jsme i na penaltu, ale hráčům jsme zároveň zdůraznili, že se jí nesmí zabývat, natož na ni reagovat. Naopak jsme jim připomínali, že se nesmí vracet do minulosti, ale musí se soustředit na to, co je čeká tady a teď.

Obrovská motivace a touha Plzni všechno splatit byla na vašich svěřencích skutečně patrná od první do poslední minuty. Ba co víc - přehráli jste ji i fotbalově, což také překvapilo.

Nechtěli jsme brečet, nebo se snad uchylovat k tomu, že my jsme ti odstrčení, naopak nám šlo o to dokázat, že fotbal umíme.

To se povedlo, i když pravdou je, že Plzeň vám roli svou nebývalou pasivitou hodně usnadnila.

Neřekl bych, že šlo o pasivitu. My šli do utkání s tím, že naší hrou nedáme soupeři prostor k jeho kombinačnímu fotbalu, což se nám po většinu zápasu dařilo.

Přesto vedoucí gól hodně dlouho nepřicházel, i když třeba Krejčí k němu měl už v první půli hodně blízko. Neměl jste obavy, zda plzeňský obranný val vůbec prorazíte?

Věřil jsem, že gól přijde, pokud budeme pokračovat v aktivním způsobu hry. A dočkali jsme se. Pravdou ale je, že i Plzeň měla dvě tři slibné příležitosti ke vstřelení branky, byť si nepočínala tak aktivně jako my.

Velice příjemným překvapením pro vás musel být výkon Holka, který si na místě stopera počínal naprosto suverénně.

Stejně jako ostatní, odehrál i on velmi dobrý zápas a odvedl dobrou práci.

Teď budete mít ale hlavu zamotanou, neboť do sestavy se pomalu vrací uzdravený Jarošík...

Nemám důvod sahat do sestavy, i když jsem rád, že Jarošík bude moci už brzy zase nastupovat a hrát. Čeká nás hodně náročný program, takže bude zapotřebí rozložit síly. Budeme potřebovat všechny hráče.

Právě náročný program, který na Spartu čeká jak v lize, tak i na domácí pohárové scéně, vyvolává přece jen obavy, zda jste schopni se s ním vyrovnat...

Důležitý zápas s Plzní jsme zvládli, ale v něm se o titulu nerozhodovalo, což jsme dopředu věděli. Měl by nám ovšem dodat sebevědomí a odhodlání do dalších utkání, kdy to budeme potřebovat. Čekáí nás skutečně hodně nahuštěný program proti kvalitním soupeřům a bylo by špatné usnout na vavřínech.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: