Hlavní obsah

Vaniak zvolen nejlepším gólmanem uplynulého ligového dvacetiletí. Snad jsem svou práci dělal dobře, říká Čaroděj

Teplice

Třiačtyřicetiletý Martin Vaniak se dočkal významného ocenění, neboť byl v hlasování o nejlepší Jedenáctku 20 let Gambrinus ligy zvolen nejlepším gólmanem. A to přitom v náramné konkurenci, neboť slávistickému Čarodějovi konkurovaly takové osobnosti, jako třeba gólman stříbrné jedenáctky z Anglie v šestadevadesátém Petr Kouba, sparťanská ikona Jaromír Blažek, ale třeba liberecký Ladislav Maier či Radek Sňozík a spol. Vaniak, který na české ligové scéně prošel štacemi v Olomouci, Drnovicích a Mostě, aby vrchol kariéry prožil v pražském Edenu, však v hlasování čtenářů nechal všechny za sebou. A suverénně! Není divu, že současného trenéra brankářů pražské Slavie triumf v anketě pořádané Ligovou fotbalovou asociací ve spolupráci s redakcí Sport.cz obrovsky potěšil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Slavie Martin Vaniak byl zvolen nejlepším ligovým gólmanem za posledních 20 let.

Článek
Fotogalerie

Během dlouhé kariéry jste se stal mistrem světa v chytání trestných kopů, získal jste i prestižní Cenu Františka Pláničky určenou nejlepšímu brankáři, teď jste se dočkal dalšího individuálního triumfu. Co pro vás vůbec místo v nejlepší jedenáctce dvaceti let Gambrinus ligy znamená?

Je to pro mě veliké překvapení. Vůbec jsem něco podobného nečekal. Přece jen v lize chytali špičkoví gólmani a zkušení reprezentanti, kteří byli po většinu kariéry na očích v pražských klubech. Ale byli tam i další skvělí brankáři. Takže znovu říkám, že si této  trofeje v obrovské konkurenci nesmírně vážím.

Čemu tedy vděčíte za svou popularitu u fanoušků?

Asi tomu, jaký jsem. Že jsem normální a na nic si nehraju. A že jsem svou práci snad dělal dobře. Lidi si mě zřejmě pamatují i díky tomu, že jsem skončil teprve nedávno.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.

Jaké období ve své kariéře považujete za nejlepší?

Pro mě to byl závěr, který jsem spojil se Slavií. Zachytal jsem si v Lize mistrů, vybojoval dva české tituly. Ale rád vzpomínám i na Olomouc, kde jsem byl u druhého místa v lize. S Drnovicemi jsem skončil třetí a dostal se do Poháru UEFA. Těší mě, že jsem zanechal všude nějakou stopu včetně působení v Mostě. Každé angažmá mi něco dalo a jsem rád, že i já jsem snad něco dal těm klubům a jejich fanouškům.

Jak vidíte současné ligové brankáře z místa trenéra gólmanů?

Všímám si samozřejmě dění v celé soutěži. Podle mého názoru musí ve Spartě, stejně jako Slavii a vůbec předních týmech chytat zkušení borci. Třeba teď oceňuji Matúše Kozáčika v Plzni. Pamatuji si ho už z doby, když jsem ho střídal v brance Slavie. Vyzrál ve vynikajícího brankáře.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou čtenáři z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Nemrzí vás přece jen, že jste opustil ligové tyče?

To ne. Vydržel jsem do jedenačtyřiceti let a dál už to ze zdravotních důvodů nešlo. Je to i o trénincích a zápasech.

Působíte i nadále ve Slavii. Jak vnímáte fakt, že je v jejím kádru snad až devět hráčů ze Slovenska?

Pět kluků pochází z Košic a znají se. Koupili jsme je, mají nějakou kvalitu. Důležité je, aby nám pomohli. Přitom Čontofalského a Kisela už nepovažuji za Slováky, protože jsou v Česku dlouho (úsměv).

Pořadí brankářů v anketě o nejlepší Jedenáctku 20 let Gambrinus ligy
Martin Vaniak39,1%
Jaromír Blažek29,0%
Petr Kouba16,1%
Radek Sňozík4,8%
Tomáš Poštulka3,1%
Ladislav Maier2,5%
Zdeněk Jánoš2,4%
Jan Stejskal2,4%
Aleš Chvalovský0,2%
Petr Pižanowski0,2%

Reklama

Související témata: