Hlavní obsah

Tak dobrý tým u nás ještě nehrál. Proto je Sparta mým favoritem na titul, tvrdí gólman Hanáků Zlámal

Olomouc

Po lekcích, které jeho mužstvo od Sparty dvakrát v rychlém sledu dostalo, má olomoucký gólman Zdeněk Zlámal jasno - Pražané jsou pro něho nejvážnějším aspirantem na titul. „Tak dobrý tým u nás totiž ještě nehrál. Sparta má životní formu, a jestliže bude takto pokračovat i nadále, získá titul,“ tvrdil brankář Hanáků po sobotním výprasku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Olomoucký brankář Zlámal zasahuje.

Článek
Fotogalerie

Pražané vás i podruhé sfoukli jako svíčku, přitom loni jste ji dokázali dvakrát porazit. A dokonce na jejím hřišti. Proč je najednou mezi vámi tak diametrální výkonnostní rozdíl?

Sparta se představila stejně, jako když jsme se s ní utkali ve středu v pohárovém utkání. V posledních zápasech nabrala obrovskou formu, takže hraje nesmírně sebevědomě. Logicky, neboť má ve svých řadách obrovskou fotbalovou kvalitu. I proto vyhrála naprosto zaslouženě. Jestliže bude takto pokračovat i nadále, získá titul.

Takže v mistrovských prognózách favorizujete Spartu?

V mých očích je nejžhavějším adeptem, protože tak dobré mužstvo, jako Sparta, u nás v Olomouci ještě nehrálo.

Se Spartou jste se utkali dvakrát v rychlém sledu a obě utkání prohráli. Asi není jednoduché vzdorovat Pražanům hrajícím ve formě, kterou sám tolik vychvalujete...

Měli jsme prostě smůlu, že jsme na ni narazili právě v době, kdy nabrala tak znamenitou formu. Dokonce bych řekl, že životní, a i proto jsme na ni neměli. Ani v poháru, ani v ligovém duelu. Bylo jasně vidět, jak velký kus práce trenér Lavička ve Spartě odvedl a co jeho klidná síla s Pražany dokázala. Nám nezbývalo než se dívat a přemýšlet, jak je zkusit alespoň zčásti napodobit nebo se jim přiblížit.

Přitom se před vaším vzájemným duelem spekulovalo, že byste mohli Spartě zkřížit mistrovské plány a v případě bodového zisku se sami přihlásit do hry o titul. Nakonec se ovšem ukázalo, že tak vysoko prostě myslet nemůžete...

My si spíše říkali, že souboje se Spartou nám ukážou, jak na tom doopravdy jsme a zda jsme skutečně schopni o nejvyšší příčky hrát. Letenští nás ale vyučili... Proto nezbývá, než zase zvednout hlavy a jít dál.

Nedoufali jste, že vám tři dny stará pohárová prohra pomůže? Že se z ní poučíte a na ligové scéně Pražanům porážku vrátíte?

I já věřil, že se z chyb v pohárovém čtvrtfinále poučíme a sehrajeme úplně jiný zápas. Jenže Sparta vzala první utkání přes kopírák a opět nás ve všech směrech přehrála. Hlavně Matějovský coby režisér hry Pražanů podal výborný výkon, čímž samozřejmě narostla hra celého letenského mužstva.

Asi jste musel cítit v bráně velkou bezmoc, když si Pražané pohrávali s vašimi obránci jak chtěli a některé góly stříleli doslova do prázdné brány.

Říká se, že každá střela se dá chytit, ale tentokrát to neplatilo. Tomu, jak Pražané dávali góly, jsem opravdu jen přihlížel. A nemusel jsem dostat jen tři.

Nejvíc vás asi vyškolil Krejčí, jemuž sice centr od nohy uletěl, ale do vaší brány zapadl naprosto přesně. Dalo se vůbec na takovýto gól reagovat?

Mohl jsem jen vyskočit a doufat, že konečky prstů dostanu míč nad bránu, protože Krejčí trefil balón skutečně parádně. Ani v anketách se moc podobných gólů nevidí, takže jeho branka by měla aspirovat na gól roku. A vůbec nezáleží na tom, že chtěl centrovat a nikoli střílet. Nestačil jsem udělat ani krok dopředu...

Spartě jste se mohli v případě vítězství přiblížit na dva body, jenže zápas jste nezvládli, prohráli jste a vaše manko narostlo na osm bodů. O co tedy teď budete hrát vy?

Pražané by se museli dostat do krize, Plzeň také, zatímco my bychom museli naopak v jednom kuse vyhrávat, abychom mohli ještě na nejvyšší příčky pomýšlet. Něco takového je málo pravděpodobné, takže jsme realisty. Chceme se dostat do pohárové Evropy, což znamená trumfnout Jablonec a vrátit se v tabulce na třetí místo. Začít musíme hned v pátek, kdy nás čeká utkání s Brnem.

Kdo vyhraje ligový titul?
Plzeň
48,2 %
Sparta
48,5 %
Jablonec
0,9 %
Olomouc
1,3 %
Jiný tým
1,1 %
Celkem hlasovalo 5489 čtenářů.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: