Hlavní obsah

Špit chytal v lize po pěti měsících. Škoda, že mi unikla další nula, mrzelo jabloneckého gólmana

Jablonec nad Nisou

Fotbalový brankář Michal Špit má v úterý 9. dubna osmatřicáté narozeniny. Tedy dva dny poté, co svým výkonem pomohl Jablonci ke hladkému vítězství nad Slováckem 4:1. A jen dvě minuty mu scházely k tomu, aby udržel čisté konto. Inkasovaný gól v samotném závěru ho mrzel i proto, že v případě vychytané nuly by mu zbývaly už jen dva zápasy k dosažení hranice stovky prvoligových duelů bez obdržené branky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jablonecký gólman Michal Špit.

Článek

Špit se postavil mezi ligové tyče po pěti měsících. Předtím naposledy zasáhl do hry 10. listopadu proti Mladé Boleslavi. Jak prožíval období bez ligového startu? „Nezbylo mi, než čekat. Měl jsem ale zápasovou praxi při únorovém soustředění v Turecku, kde jsem si dost zachytal. Takže ta přestávka nebyla extrémně dlouhá," líčil zkušený gólman pro Sport.cz.

Výhra nad Slováckem je podle něj cenná. „V předešlých třech kolech jsme paběrkovali jen po bodu. A teď jsme zvítězili rozdílem tří gólů. Škoda jen, že jsme dostali branku na 4:1. Bylo to po standardní situaci, kterou soupeř dobře kopnul a hráč si naběhl na zadní tyčku. Ale jinak bylo Slovácko odevzdaným protivníkem a moc šancí si nevypracovalo," rekapituloval Špit.

A rozdělil se o své pocity fotbalisty, jenž stojí před branami Klubu ligových brankářů. „Abych se přiznal, tak jsem o počtu svých vychytaných nul moc nevěděl. Připomněli mi to až novináři, když jsem se dostal na číslo pětadevadesát. Teď už scházejí jen tři a ta stovka je pro mě metou, kterou bych chtěl dosáhnout. Ale čím více se na to člověk upne, může to být těžší. Je to vachrlaté i vzhledem k mému věku. Ale pokud to má přijít, tak to přijde. A když dostanu další příležitost v lize, tak bych toho chtěl využít," přemítal Špit.

Oporou Jablonce v zápase se Slováckem byl i záložník Ondřej Vaněk. Vstřelil gól a měl podíl i na dalším, protože si jeho centr srazili hosté do vlastní sítě. „Utkání jsme rozhodli už v prvním poločase. A nakonec trochu litujeme, že jsme Michalu Špitovi víc nepomohli, aby si připsal tu další nulu. Jinak jsme ale splnili cíl," uvažoval pracovitý středopolař.

Jablonec stíhá v tabulce Plzeň a Spartu. „Návrat na třetí místo bereme jako vzpruhu, jelikož chceme pořád vyhrávat. Ale trenér nás nenechá po Slovácku v euforii a myslíme už na středeční pohárovou odvetu v Plzni. Pojedeme tam s náskokem 2:1 z prvního zápasu a postupové šance jsou otevřené," mínil Vaněk.

Reklama

Související témata: