Hlavní obsah

Liberecký Slovan a evropské poháry? Je to ještě daleko, uvědomuje si kouč Šilhavý

Fotbalisté Slovanu Liberec atakují přední příčky prvoligové tabulky. A to díky výsledkům z poslední doby. Od prohry 1:3 na půdě Slavie úřadující mistr postupně vyhrál čtyřikrát v řadě, aniž by inkasoval jediný gól. A kromě toho zůstává i v reálně hře o domácí pohárovou trofej. Jarní vzkříšení si pochvaluje i trenér Jaroslav Šilhavý.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý.

Článek

Jak lákavá je vidina evropských pohárů pro Slovan?

Zatím tohle téma vážně neřešíme. Je to ještě daleko. Ale je pravda, že jsme seděli s vedením klubu a shodli jsme se, že máme naději na úspěch v Poháru České pošty. A co se týče ligy, potěšil nás nárůst bodů, zatímco soupeři ztrácejí, takže jsme se k nim dostali na dostřel. Ale určitě nebudu vyhlašovat, že jedeme na třetí místo. Chceme především pokračovat ve výkonech, které budou přinášet vítězství. A na konci sezóny to spočítáme.

Čemu přisuzujete pozitivní proměnu týmu v jarní sezóně?

Mužstvo je jiné. Někteří hráči v zimě odešli a ukázalo se, že ne všechny loňské posily se nám povedly. Přišel Kováč, který nám pomohl entuziasmem, mluví na kluky a přístupem i výkony přesvědčuje, že to byl povedený nákup. Bičíka v brance dobře zastupuje Kovář. U něho jsme byli v očekávání, jak to v lize zvládne, byť ve Varnsdorfu chytal dobře, ale přechod do první ligy je přece jen něco nového. Středový hráč Rybalka je lepší, než byli na podzim jeho ukrajinští krajané Morozenko a Butenin. A přínosem jsou i Pavelka s Frýdkem ze Sparty.

Takže prožíváte naprostou spokojenost?

Tak to rozhodně ještě ne. Ještě pořád se objevují ve hře hluchá místa jako třeba při vítězném zápase s Brnem.

Právě při duelu se Zbrojovkou na vašem stadiónu uráželi brněnští fanoušci libereckého útočníka Rabušice, který se jim „pomstil" dvěma góly.

Těžko můžeme ovlivnit, když si někoho vyberou k nadávkám. Rabušic v Brně působil, fandili mu a teď je pro ně vyvrhel jen proto, že se chtěl posunout výš. To svědčí o inteligenci těch kluků. Nebo je jeden vyhecuje a ostatní jsou jako ovce.

Myslíte si, že kdyby byl plný stadión, tak by domácí diváci tu hrstku hostujících „příznivců" překřičeli?

Návštěvy jsou ligovou slabinou a vidíme to kolem sebe. Sledoval jsem v pátek Budějovice. Třeba Jablonec hraje výborný fotbal a chodí tam maximálně tři tisíce lidí. U nás je to podobné. Můžeme se ptát, pro koho to hrajeme? Nevím, co se musí stát pro zvýšení diváckého zájmu a zlepšení atmosféry. To není jen fotbalová záležitost a bylo by to na dlouhé povídání.

Reklama

Související témata: