Hlavní obsah

Psali historii fotbalové ligy: Zachránit Baník bylo jako vyhrát s ním titul, říká Radoslav Látal

Vedle Karla Poborského je kandidátem na nejlepšího pravého záložníka Jedenáctky dvaceti let Gambrinus ligy dříč k pohledání, bojovník s krví buldoka Radoslav Látal. Vicemistr Evropy z Anglie 1996, vítěz Poháru UEFA se Schalke v roce 1997, na domácí scéně zazářil nejvíce, když v první polovině devadesátých let se Sigmou Olomouc úspěšně táhl Pohárem UEFA a pak když jako kapitán přivedl Baník Ostrava v sezóně 2003-2004 k mistrovskému titulu.

Foto: Sport.cz

Radoslav Látal

Článek

Letos třiačtyřicetiletý Látal začínal s fotbalem v rodných Němčicích nad Hanou. Profesionálem se stal v Sigmě Olomouc, prošel i Duklou Praha na konci federální I. ligy a kariéru hráče ukončil v Baníku Ostrava, když v roce 2005 vyhrál Pohár ČMFS. Nyní je trenérem a na tuhle dráhu ho postrčil kamarád a spoluhráč Pavel Hapal.

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.
Hráče do Jedenáctky 20 let Gambrinus ligy vybírejte zde.

„Když Pavel se stal trenérem Baníku a já na Bazalech tehdy působil ve funkci vedoucího mužstva, přizval mě k trénování. Chytlo mě to, zatoužil jsem stát se trenérem, i když dříve jsem takové myšlenky neměl. Proto jsem se přihlásil ke studiu profesionální trenérské licence a získal ji," zavzpomínal Látal na bod rozhodování co dělat ve fotbale dále, když skonči s aktivní kariérou hráče.

První nabídku na místo hlavního trenéra mu dal třetiligový Frýdek-Místek. „To byla velká škola. Poznal jsem, že trénování vůbec není jednoduché, jak si kde kdo myslí. Spousta práce, neustále se dále vzdělávat a pak ty nervy, když nejsem na hřišti, ale u hřiště na lavičce." Následovaly druholigové trenérské štace v Opavě a v Sokolově. V průběhu sezóny 2011-2012 se vrátil na Bazaly.

Baník byl opět v průšvihu, hrozil mu zase sestup. Majitelé klubu vsadili na bojovné a vítězné charisma někdejšího kapitána týmu Radoslava Látala. „Když prasklo, že jdu do Baníku, dostal jsem spoustu esemesek, že jsem blázen. Že lezu do topícího se klubu a dávám svoji hlavu na špalek. Pro mne to byla ale výzva, jaké přijímám rád celý život."

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Zachránit Baník se Látalovi povedlo. „Na ten pocit nikdy nezapomenu. Byl stejně silný a svým způsobem i nesmrtelný, jako když jsem jako hráč s Baníkem vyhrál titul. Než se podařilo uniknout sestupu, prožíval jsem muka. Nejhorší okamžik byl v Praze na Dukle, když naši fanoušci na protest proti slabému výkonu mužstva opustili stadión. To jsem byl úplně na dně. Ale pak se nám podařilo vyhrát v Hradci a nastartovali jsme se."

Z chyb se poučil

Po 12. kole rozehraného ročníku Gambrinus ligy Radoslav Látal jako trenér na Bazalech skončil. „Vedení klubu mělo plné právo mě odvolat. Když má trenér ze dvanácti utkání jen osm bodů, nic jiného čekat nemůže. Co naplat, že jsme hráli pěkný fotbal, když dvakrát jsme neudrželi ani vedení 2:0. Když jednotlivci dělali chyby, které v profesionálním fotbale se mohou stát jenom zcela výjimečně. Baníkovcem jsem ale zůstal dál," poznamenal Látal.

Z Bazalů si Látal odnesl poučení. „Dneska vím, jaké chyby jsem udělal. Částečnou omluvou je, že na Bazalech mi chyběl sportovní ředitel, který fotbalu rozumí, s trenérem táhne za jeden provaz, analyzuje s ním zápasy a je respektovaný oponent. Takovými řediteli byli v Opavě Pavel Hadamczik a v Sokolově Vítězslav Hejret. Když jsem chtěl v Baníku udělat rošádu a někteří hráči by to odnesli, nebylo mi to povoleno. Neměl jsem spojence, jenž by mi pomohl to prosadit. Než vezmu příští angažmá, budu hledět, jestli klub má sportovního ředitele a jak erudovaný člověk tuhle funkci zastává."

Od konce října je Radoslav Látal bez práce. „Pár nabídek jsem měl, ale nedohodli jsme se z různých důvodů. Byly i ze zahraničí a jedna hodně dobrá, ale musel jsem ji odmítnout, protože mi umíral táta a já ho nemohl opustit. Teď čekám, až se někdo ozve znovu."

Reklama