Hlavní obsah

Mesiáš z Turecka. Baroš usiluje v Ostravě o záchranu sportovní i ekonomickou, region mu leží u nohou

Ostrava

Fanoušci reprezentace jej nenáviděli, prakticky jej z národního mužstva vyštvali. Příznivci Ostravy však na útočníka Milana Baroše nedají dopustit. Pro Baník a jeho přívržence je nedotknutelnou modlou. Zvláště nyní, když se pro klub svého srdce snaží zachránit příslušnost k elitě a také zabránit ekonomickému krachu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Útočník Baníku Ostrava Milan Baroš

Článek

Baroš se vrátil z Turecka. Galatasaray Istanbul si pořídil dva mladší útočníky a českého borce už nechtěl. A druhý nejproduktivnější útočník české fotbalové reprezentace nechtěl pohřbít kariéru kdesi na Středním Východě. I proto se raději vrátil do Baníku, z něhož před lety vyrazil do velkého světa. „A nelituji," říká důrazně Baroš.

„V Galatasarayi jsem dlouho nehrál a ztratil naději, že budu. Odchod byl pro mne vysvobozením. Ve chvíli, kdy skončila možnost přestoupit do některého z dobrých evropských klubů, bylo řešení s Baníkem naprosto ideální," přemítá Baroš.

Baníku je nadosmrti vděčný

Důvody, proč zvolil návrat do Ostravy, jsou dva. „Po dlouhé herní přestávce mám skvělou příležitost rozehrát se, znovu chytit správný zápasový rytmus. Navíc mohu pomoci klubu, jemuž budu nadosmrti vděčný, že jsem měl možnost prožít s fotbalem úžasné chvíle. Zahrát si na mistrovství Evropy, kopat za Liverpool a s ním vyhrát Ligu mistrů. To je něco, o čem jsem jako kluk nemohl ani snít," rozněžní se Baroš.

Už v minulosti navíc prohlásil, že pokud se bude vracet do Česka, jedině do Baníku. „Přišel jsem v období pro klub svého srdce nejtěžším, kdy mu vážně hrozí, že zmizí z fotbalové mapy. Snad moje aktivní přítomnost pomůže, že Baník nelehkou misi zvládne a vrátí se, kam patří. Na přední příčky prvoligové tabulky a do evropských pohárů," přeje si Baroš.

Při říjnových oslavách 90 let Baníku věnoval klubu jeden milión korun. Když letos v únoru uzavřel smlouvu, vyjednal si gáži dvacet tisíc korun plus odměnu podle prémiového řádu. Ale neuvidí ani korunu. Všechny jím vydělané peníze putují na mládež Baníku.

Vydatně přispívá i k záchraně mezi fotbalovou elitou. S Barošem na hřišti je Ostrava sebevědomější, soupeři mají respekt. „Ještě je čas, abych hodnotil výkony. Jen se přiznám, že už jsem zažil chvíle, kdy mi zatrnulo a měl jsem strach. Bylo to v utkání s Libercem, když jsem se na jeho začátku zranil a musel odstoupit. Bolest v lýtku nevěštila nic dobrého. Naštěstí na druhý den začala ustupovat a vyšetření magnetickou rezonancí vyloučilo vážné poškození svalu," přiznává Baroš, jak moc jej vyděsilo, že jedna z dvou záchranářských misí bude zhacena.

Je pravděpodobné, že Baník příslušnost k elitě udrží. A do nové sezóny už půjde bez svého spasitele. „Netajím se, že ještě bych rád tak dvě sezóny odehrál v dobrém evropském klubu. Zatím nic není dojednáno, musím počkat do léta. S Baníkem jsem uzavřel smlouvu do konce příští sezóny, ale jsme domluveni, že když dostanu nabídku, která se mi bude líbit, budu volný," přiznává Baroš. Nicméně pokud misi naplní, bude odcházet ještě silnější a u fanoušků zbožňovanější.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články