Hlavní obsah

Šilhavého rozpačitý pardon Lavičku po liberecké prohře příliš neutěšil. Je to velká komplikace, přiznal, že se titul vzdaluje

Liberec

Jedna velká mizérie, do níž Sparta upadla. A navíc ve chvílích nejdůležitějších, kdy jí jde o titul. Nebo spíše šlo, protože po domácí remíze s Jihlavou padla v sobotu na severu Čech, na vedoucí Plzeň ztrácí už pět bodů a vidina ligového primátu se jí rozplývá. „Však také v kabině vládne hrobové ticho. Všichni mají hlavy dole,“ přiznával obránce Ondřej Švejdík, že po liberecké lekci vládne mezi Pražany nálada jako na pohřbu. „Je to komplikace. A veliká. Jenže je to i realita,“ diplomaticky pravil kouč Vítězslav Lavička, byť si sám promptně spočítal, jak moc se Letné vzdálil vysněný primát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Lukáš Vácha ze Sparty během utkání v Liberci.

Článek
Fotogalerie

Ostatně, jeho trenérské kolega v libereckých službách Jaroslav Šilhavý mu to hned po závěrečném hvizdu připomněl.

Šilhavý se omlouval hned na hřišti

„Vyhráli jsme a cenný skalp Sparty získali, ale i tak se neubráním smíšeným pocitům. A nejen proto, že s Víťou jsme velcí kamarádi... Můžeme totiž na sebe opět narazit ve finále domácího poháru, a proto by se nám hodilo, kdyby Pražané získali titul," netajil Šilhavý, co Lavičkovi ještě na ploše vykládal.

„Jenže nedá se nic dělat, na hřišti jsme soupeři," pokrčil rameny.

Sparťanskému trenérovi nezbylo než kolegův rozpačitý pardon vzít. „Každý z našich hráčů by si teď měl sáhnout do svědomí, zda pro úspěch udělal všechno," okamžitě naznačil, že s přístupem svých svěřenců nebyl spokojen.

Sparťané si musí sáhnout do svědomí

Nebyl sám, protože i třeba Švejdík mluvil v podobném duchu. „Každý z nás si teď musí svůj výkon zhodnotit sám," poznamenal, přičemž se netajil kritickým pohledem na výkon svého týmu. „Soupeř byl běhavější a aktivnější, k tomu přidal i patřičnou fotbalovou kvalitu, zatímco my si do přestávky připravovali jen pološance. A po přestávce už to byla z naší strany panika."

„Agresivita, důraz a tvrdost v osobních soubojích, s nímž jsme si nedokázali poradit, tím vším nás domácí přehráli," přiznával i exliberecký Lukáš Vácha, jemuž návrat na stadion, odkud v zimě přestoupil právě do Sparty, ani trochu nevyšel. A přitom motivaci měl před zápasem obrovskou.

„Naši hráči ale také. Už při rozcvičce jsem cítil, s jakou koncentrací a motivací na Spartu vyrukují, což byl ostatně náš záměr. Věděli jsme, že jakmile ji necháme hrát, nastanou problémy, což se ostatně v dalším průběhu střetnutí potvrzovalo. Proto jsme na ni vletěli, napadali ji, tím jsme si získali na svou stranu i fanoušky. Dvacet minut jsme hráli skutečně velice dobře," kvitoval odhodlání svých svěřenců liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.

„Vývoj a osud střetnutí určila rychlá branka, kterou jsme inkasovali po centru a velice agresivním náběhu Rabušice. Hledali jsme se, těžko se vypořádávali s domácí agresivitou, půlhodiny trvalo, než jsme se dostali k tomu, co jsme chtěli v Liberci hrát," přiznával jeho letenský kolega Vítězslav Lavička, že úder inkasovaný už po osmi minutách vyvedl jeho tým dokonale z míry.

„Po půlhodině jsme se sice kombinačně zvedli, tlačili se do vápna domácích, měli územní převahu, jenže scházela efektivita v koncovce. A to přesto, že jsme udělali změny v sestavě," připomínal, že v závěru zápasu měl na hřišti dokonce čtyři útočníky. „Hráli jsme tudíž s větším rizikem a z jednoho domácího protiútoku inkasovali."

Nasazení scházelo, vytýkal Lavička hráčům

Na své zvyklosti a po většinou hodně uhlazený a diplomaticky volený slovník byl Lavička po liberecké prohře ke svým svěřencům kritický.

„Nasazení je jedním z hlavních předpokladů úspěšnosti mužstva a já ho u některých hráčů hlavně v první fázi zápasu postrádal. A to je špatně, protože všichni jsme věděli, o co v Liberci hrajeme a že to tady Sparta nikdy neměla jednoduché," vyčítal hráčům.

Aby ne, když manko Pražanů na Plzeň činí čtyři kola před koncem pět bodů. „Pokud se ale budeme pořád dívat na Plzeň, dál se nedostaneme. Musíme hledět sami na sebe. Ztráta pěti bodů sice vypadá beznadějně, ale naděje přece umírá poslední," burcoval sám sebe i spoluhráče Ondřej Švejdík.

„Komplikace to je veliká, ale stále věříme," ujišťoval i trenér Lavička.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: