Hlavní obsah

Baník je zachráněný, město koupí stadión na Bazalech i pozemky

Ostrava
Aktualizováno

Ostravský Baník prodělal klinickou smrt, ale nakonec přece jen přežil. Městští zastupitelé na mimořádném zasedání v pondělí rozhodli, že stadión Bazaly a pozemky, na nichž stojí, přece jen za 114 miliónů korun odkoupí. Souhlas přišel ovšem až na druhý pokus, neboť zastupitelé nejprve transkaci zamítli. Klub, který jako poslední ještě nedostal ligovou licenci, tak by měl být zachráněn a může se odvolat proti neudělení licence.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Choreografie fanoušků Baníku Ostrava. Ilustrační foto.

Článek

Odkoupení stadiónu na Bazalech a pozemků, na nichž stojí, bylo de facto poslední nadějí Baníku. Klub má totiž dluhy dosahující výše 170 miliónů korun, které není schopen uhradit. I proto nedostal ligovou licenci na příští sezónu.

Klubové vedení a fanoušci s ním věřili, že město odkoupí stadión a pozemky minimálně za 100 miliónů korun.

„Musíme prodat svůj majetek, abychom nemuseli na sebe vyhlásit insolvenci. Jiné východisko není. Nabízíme městu pozemky v jedné z nejatraktivnějších částí Ostravy. Je jen tedy na městě, jak s nimi naloží. Klub by se vyhnul krachu," promlouval k zastupitelům předseda představenstva Baníku Petr Šafarčík a připomněl, že před rokem byl Baník v ještě horší finanční situaci než letos.

„Kdo se dnes zdrží hlasování, je to stejné, jako by hlasoval proti záchraně Baníku," zdůraznil Šafarčík v průběhu jednání, které přímo sledovali i někteří ostravští fotbalisté. Třeba Milan Baroš nebo Martin Lukeš.

Baník se odvolá pro neudělení licence co nejdříve

"Zbylou částku už bychom dali dohromady, nebo ji nějakým způsobem rozložili na období, kdy ji budeme schopni splatit," tvrdil předseda představenstva Petr Šafarčík a dodal, že v případě odkoupení nemovitého majetku klubu by se Baník okamžitě proti neudělení licence odvolal. Termín totiž vyprší v úterý.

Městské zastupitelstvo se ovšem k odkoupení v pondělním dopoledni postavilo nejprve zamítavě. Pro Baník by to znamenalo vyhlášení insolvence, takže by spadl do konkurzu. Zůstal by bez majetku, hráčů i licence a po 91 letech by zmizel z domácí fotbalové mapy.

Ke schválení návrhu bylo potřeba minimálně 28 hlasů, tedy nadpoloviční většina pětapadesátičlenného zastupitelstva. Návrh při prvním hlasování neprošel o jediný hlas. Pro hlasovalo 27, proti 12 a zdrželo se osm zastupitelů.

"Pro Baník to představuje kllinickou smrt. Několik minut byl mrtvý," přiznal Šafarčík a neopomněl připomenout, že pod jeho vedením už hospodaří Baník lépe a z původních dluhů smazal sumu kolem 30 miliónů korun.

Usnesení se ale nakonec revokovalo a v opakovaném hlasování se pro vyjádřilo 29 zastupitelů, 12 bylo proti a sedm se zdrželo. Své původní stanovisko změnili Vojtěch Mynář (ČSSD) a Tomáš Mrázek (TOP 09), kteří se v prvním hlasování zdrželi. Sedm zastupitelů se z dnešního jednání omluvilo.

Město tak rozhodlo stadión a pozemky odkoupit za 114 miliónů korun. Fotbalový Baník by tak měl být zachráněn.

Přehled vlastníků prvoligových fotbalových stadiónů:
KlubStadiónVlastník
Viktoria PlzeňDoosan Arenaměsto
Sparta PrahaGenerali Arenaklub
Slovan LiberecStadion U Nisyměsto
Sigma OlomoucAndrův stadionklub
Baumit JablonecChance Arenaměsto
Dukla PrahaŠkoda Transportation ArenaArmáda ČR
FK Mladá BoleslavMěstský stadionměsto
Slavia PrahaEden Arénaspolečnost E Side Property Limited
Vysočina JihlavaMěstský stadionměsto
1. FC SlováckoMěstský fotbalový stadion Miroslava Valentyměsto
Zbrojovka BrnoMěstský fotbalový stadionměsto
Baník OstravaBazalydosud klub
1. FK PříbramStartip Arénaklub
FK TepliceNa Stínadlechklub
FC Hradec KrálovéVšesportovní stadionměsto
Dynamo České BudějoviceStřelecký ostrovměsto

Reklama

Související témata: