Hlavní obsah

Chceme se poučit z loňska a dobře připravit na Evropu, říká liberecký kouč Šilhavý

Liberec

Konec dobrý, všechno dobré. To si mohou říkat ve fotbalovém Liberci poté, co fotbalisté Slovanu s přehledem vybojovali třetí místo v Gambrinus lize a znovu si zajistili účast v pohárové Evropě. Trenér Jaroslav Šilhavý tak do svojí sbírky přidal po loňském pomyslném „zlatu" v podobě mistrovského titulu rovněž hodně ceněný bronz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Jaroslav Šilhavý

Článek

Jak hodnotíte právě skončený ligový ročník z pohledu Slovanu Liberec?

Pro mě je to mimořádně povedená sezóna. Hra, bilance a hlavně počet jedenácti vítězství na jaře, z toho devíti po sobě, považuji za vynikající výsledek. V kontextu rozpačitého podzimu, kdy se rozhodovalo, jestli tady vůbec zůstaneme, nebo ne, je to úplně diametrální rozdíl. Ale pořád v nás trošku doznívá loňské zklamání z účinkování v pohárové Evropě, kde jsme se výrazně neprosadili. Jenže to už je historie.

Za poslední dobu odešla z Liberce řada kvalitních hráčů - už loni v létě reprezentant Gebre Selassie, v průběhu podzimu Breznaník, v zimě Nezmar, gólman Bičík, Vácha, Bosančič, Ljulka a další cizinci. Čekali jste, že se je podaří skvěle nahradit?

Byli jsme v očekávání, jak to bude vypadat. Tým se rázně proměnil a ukázalo, že angažování nových kluků bylo správným rozhodnutím. V kabině začala fungovat chemie. Mám rád týmovou práci, ale musím říci, že největší zásluhu na vzestupu měl Radek Kováč. Nejen na hřišti dovede organizovat hru, ale má v sobě i lidskost a spravedlnost. To všechno hrálo roli. Kluci ho respektovali. Liberci se s ním podařil velký přestup.

Jak si vážíte toho, že jste i po zimních těžkých chvílích dostal možnost působit dál v klubu?

Co si vzpomínám, tak v Liberci to nikdy v historii nebylo takové, že by se rychle vyhazovali trenéři. Spíš vedení zanalyzovalo situaci a dalo koučovi šanci, aby ukázal, že svou práci umí. Samozřejmě často výsledky ovlivňují zranění, odchody opor apod. V nynějším případě se podařilo tým znovu nastartovat.

Jaká sezóna pro vás byla těžší - loňská mistrovská, nebo letošní s bronzem?

Paradoxně ta právě skončená. Zvládli jsme jí i díky trpělivosti vedení, velký kus práce odvedl Honza Nezmar na postu sportovního ředitele. Že bychom šli do poháru ze třetího místa v lize, by mě ani ve snu nenapadlo. Vždyť po zimě jsme ztráceli třináct bodů na druhý Jablonec a nakonec jsme ho přeskočili o pět bodů.

Je pro vás famózní jaro povzbuzením do příští „evropské" pohárové sezóny?

Chci věřit, že je to dobrý vklad. Musíme se poučit z loňska, kdy jsme měli po oslavách titulu ruce nahoře i při zahájení přípravy, navíc chyběla pokora. A do toho přišla i smůla na los, museli jsme na úvod do Kazachstánu. A současnost? Už probíhají jednání o kádru. Byl bych nejraději, aby zůstali všichni ze stávající soupisky a přivedli se tři noví hráči. Cítím, že liberečtí fotbalisté i bez mezinárodních zkušeností jsou hladoví.

Téma dne - odchod Jiřího Štajnera do Sparty?!

To je spíš otázka jednání. Co mám zprávy, tak k žádnému nedošlo. Každému bych přál to nejlepší, ale přišli bychom o kvalitního hráče.

Osud exotických hráčů v čele s Delargem?

Odlétají do Afriky a nevíme, kdy přiletí zpátky (úsměv). Ale ne, zpáteční letenky mají na 17. června.

Jak bude vypadat letní příprava?

Byl bych rád, abychom měli hned na začátku základ týmu pohromadě. Začínáme v Liberci 18. června, zhruba 3. července odjedeme na soustředění na Slovensko, kde sehrajeme tři zápasy. A možná stihneme doma generálku se slabším soupeřem. A pak už přijde předkolo Evropské ligy.

Počítáte se zapojením libereckých legend Janů a Hauzra do realizačního týmu?

Zbyňa Hauzr by měl mít na starosti brankáře v rámci celého klubu. A Tomáš Janů se připravuje na to, že by s Josefem Zalabákem působil jako kondiční trenér se svými úkoly.

Reklama