Hlavní obsah

My Švancaru nevyháníme, jen by to chtělo zkrotit ego, zní z Brna

Brno

V závěru sobotního utkání posledního kola fotbalové Gambrinus ligy se Slováckem vstal z lavičky a s rukama nad hlavou teatrálně tleskal směrem k tribunám. Brněnský útočník Petr Švancara, který do zápasu vůbec nezasáhl, se tak stal hlavní postavou brněnské ligové derniéry. Diváci totiž jeho počínání pochopili jako rozlučku s klubem, v němž kdysi s vrcholovým fotbalem začínal. Skandování svého jména si pětatřicetiletý forvard, který dlouhá léta dává okázale najevo náklonnost ke Zbrojovce, viditelně užíval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Švancara se na jaře v základní sestavě příliš často neobjevoval.

Článek

Jindy sdílný Švancara se po střetnutí nechtěl ke svému případnému odchodu z Brna vyjadřovat. „Počkejme, až se celá záležitost vyřeší," omluvil se. Už předtím ovšem dával hodně hlasitě najevo nespokojenost, že poslední dobou často vysedává jen na lavičce. „Musím si o tom s vedením promluvit. Kdyby to mělo pokračovat, musel bych se poohlédnout po jiném angažmá. Ve svém věku chci hrávat," tvrdil navzdory tomu, že ho ke Zbrojovce váže ještě roční smlouva.

Švancaru rozladilo i to, že na úkor záložníka Zavadila přišel o kapitánskou pásku a že se nestal hlavní tváří některých akcí v rámci oslav stého výročí klubu. „Připadá mi to, jako kdyby Zbrojovka chtěla slavit bez Brňáků," vyčetl minulý týden vedení.

Sportovní ředitel Zdeněk Kudela ovšem rezolutně odmítá, že by se Zbrojovka chtěla hráče, jenž se stal pro řadu brněnských fanoušků klubovou ikonou, zbavit. „Z naší strany se rozhodně nic takového neděje, Petra nikdo nevyhání. Spíš to, co se snaží vyvolat on, svědčí o tom, že myslí na odchod. Potřebujeme Švancaru, který pracuje pro mužstvo, a ne hráče, jenž zneužívá svého postavení," uvedl Kudela.

Kondice hráče není nejlepší

Švancarovy fotbalové kvality uznává. „Je strašně platný ve hře jeden na jednoho. Jenže kondičně na tom teď nebyl tak dobře, aby mohl pravidelně hrávat od začátku. Navíc v bitvě o záchranu jsme potřebovali hlavně bojovníky, kteří se ze všech sil perou o výsledek," vysvětlil. O případném dalším Švancarově působení v Brně by mělo být jasněji ve středu, kdy je Švancara pozván na jednání klubového představenstva.

Kouč Zbrojovky Ludevít Grmela si přeje, aby Švancara zůstal. „Ze všech stran teď slyším, že se Petr loučí. Ale o tom bych snad měl vědět jako trenér první. Švancara má ještě na rok smlouvu, a pokud se on nerozhodne jinak, počítám s ním do letní přípravy. Když ji celou ve zdraví absolvuje, může se zase dostat zpátky do základu. Mě zajímá jen sportovní výkonnost, nikoli to, jak je kdo starý anebo kolik má odehraných ligových utkání," tvrdí.

Role střídajícího žolíku ideální

Grmela si stojí za tím, že Švancara po jeho příchodu k týmu naskakoval na hřiště většinou jen na část zápasu. „Byl po dlouhodobém zranění a neměl dostatečně natrénováno. Nemělo cenu, aby se pasoval s mladými soupeřovými vlčáky. Když přišel na hřiště ve druhé půli čerstvý, měl proti unaveným protihráčům značnou výhodu. A zejména v duelech s Olomoucí a Baníkem splnil svoji roli střídajícího žolíka stoprocentně," připomněl Grmela.

Podle trenéra Švancara zpočátku svoji novou pozici chápal. „V klidu mě vyslechl a zdálo se, že je s tím srozuměn. Jenže postupem času u něj začala narůstat nespokojenost. Přitom právě Švanci je nositelem názoru, že každý z nás by měl udělat pro Zbrojovku maximum v jakékoli roli. V žádném případě mu nikdo z klubu nikdy neřekl, ať jde z Brna pryč. Jen by to možná někdy chtělo trochu zkrotit svoje ego," rýpl si Grmela.

Reklama

Související témata: