Hlavní obsah

Plzeňská Viktorka hlásí první posilu, z Olomouce přichází záložník Hořava

Plzeň
Aktualizováno

Fotbalisté mistrovské Plzně oznámili ve středu první letní posilu. Stal se jí záložník Tomáš Hořava. Člen širšího reprezentačního kádru přichází ze Sigmy Olomouc a na západě Čech se upsal na čtyři roky. Přestupní částka nebyla zveřejněná, spekuluje se o odstupném 15 miliónů korun. "O nabídce Viktorie jsem nemusel dlouho přemýšlet. Klub o mě stál dlouhodobě," pochvaluje si nová posila.

Foto: Petr Eret, ČTK

Nová posila Viktorie Plzeň Tomáš Hořava po podpisu smlouvy.

Článek
Fotogalerie

"Cítím, že jsem udělal krok správným směrem, a jsem moc rád, že jsem se do Plzně dostal. Na Olomouc budu vzpomínat rád, ale byl jsem tam deset let a teď jsem cítil, že je asi čas na změnu. V mém věku jsem toto léto cítil jako hraniční dobu, kdy jít pryč," uvedl Hořava po podpisu smlouvy.

Pro odchovance drnovického fotbalu bude angažmá na západě Čech teprve druhým působištěm v jeho seniorské kariéře. „O nabídce Viktorie jsem nemusel dlouho přemýšlet. Klub o mě stál dlouhodobě, láká mě spolupráce s Pavlem Vrbou i množství fotbalových osobností v kabině. Velkým plusem pak je nádherný stadión a výjimečná divácká kulisa, která se stala v posledních letech v Plzni pravidlem. A samozřejmě velkým lákadlem je možnost podívat se s Viktorií do Ligy mistrů."

Hořava už má za sebou i premiéru v reprezentačním áčku. Je mu jasné, že v novém angažmá se bude muset vyrovnat s velkou konkurencí. „Je jasné, že konkurence v týmu, který má vysoké ambice v Gambrinus lize i pohárové Evropě, je obrovská. S tím jsem se ale do Plzně šel. Věřím, že týmu dokážu pomoct prosadit se na obou frontách."

Konečně nazrál čas k přestupu

Hořava se za poslední roky vypracoval do pozice jednoho z nejžádanějších hráčů v domácí soutěži, Plzeň o něj stála dlouhodobě a teď se stal její první letní akvizicí. "Teď konečně nastala doba, kdy šlo přestup realizovat a bylo to výhodné pro všechny strany. Tomáše jsme chtěli několik let," uvedl Tomáš Paclík, šéf Viktorie.

„Posílení kádru především směrem do ofenzivy jsme avizovali hned po skončení posledního ročníku Gambrinus ligy. Pracujeme v tuto chvíli také na příchodu dalších možných posil, nicméně jednání nejsou v takové fázi, abychom mohli cokoliv bližšího specifikovat," dodal Paclík.

Účastník předloňského evropského šampionátu hráčů do 21 let zatím ligu okusil jen v barvách Olomouce, kde v minulé sezóně plnil i roli kapitána. V nejvyšší soutěži zatím nasbíral 132 startů a vstřelil deset branek.

Vrba nevylučuje změnu v rozestavení

Hořava se v Plzni potká s velkou konkurencí, ve středu plzeňské zálohy nastupují Pavel Horváth s reprezentantem Vladimírem Daridou. Po vážném zranění kolena je už také připravený hrát Marek Hanousek. "Jisté je, že s příchodem Tomáše se naše kvalita výrazně zvýší. A není vyloučena třeba ani změna v našem herním rozestavení, abychom pro soupeře byli méně čitelní," uvedl kouč Pavel Vrba.

„O Tomášovi jsme pravidelně hovořili prakticky v každém přestupním období posledních dvou sezón. Jsem velmi rád, že se nyní jeho přestup podařilo dotáhnout. Tomáš patří dlouhodobě k těm nejkvalitnějším fotbalistům, kteří běhají po trávnících Gambrinus ligy. Jsem přesvědčen, že svoji sílu prokáže také ve Viktori," libuje si Vrba.

Reklama

Související témata: