Hlavní obsah

Fotbalovým přestupům udávala tón Sparta

PRAHA

V pondělí o půlnoci skončí termín pro fotbalové přestupy ve většině evropských zemí s výjimkou těch, v nichž se ligová soutěž hraje systémem jaro-podzim. Domácí přestupový trh podle očekávání nebyl příliš aktivní, na většinu klubů dolehla současná tíživá ekonomická situace. Prim transferům tak udávala již tradičně Sparta, která získala za více než 20 miliónů Matušoviče.

Foto: PRÁVO

Velkou událostí byl přestup Matušoviče do Sparty.

Článek

Sparťané však oproti minulým rokům také ubrali ze své aktivity. Noví majitelé po vyřazení z Ligy mistrů dávají najevo, že chtějí současný kádr maximálně zúžit, a tak další novou tváří je už jen Michal Kadlec, který však přichází pouze hostovat.

Více míst zůstalo ve sparťanské kabině volných: klub opustilo trio třicátníků Michalík, Baranek a Labant, Koubský ukončil nevydařené hostování ze Zlína a Hochmeister raději přestoupil do Liberce. Není tajemstvím, že vedení z Letné by rádo vidělo ještě větší zeštíhlení, ale na královsky placené sparťany vesměs nikdo nemá peníze.

Který přestup vás nejvíce zaujal?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Ostatně za přímé odstupné příliš hráčů během zimy z klubu do klubu neputovalo. Funkcionáři se více než v minulosti zaměřili na hráčské výměny, případně hostování s následnou opcí. Ani ze zahraničí nebyl o fotbalisty z české ligy zrovna velký zájem. Za výjimečný se tak dá považovat odchod řady hráčů do Turecka a také do Rakouska, o což se ve většině případů zasloužila především manažerská skupina kolem společnosti Sport-Invest agenta Pavla Zíky.

V Turecku si na Čechy políčil především Kayserispor, který nalákal postupně Pešíra, Brabce a Michalíka, za nimi by mohl odcestovat ještě Lengyel. V Turecku zakotvil i Martin Horák (Denizlispor) a těsně před ukončením přestupního termínu může být dokončen přestup Petra Papouška do Genclerbirligi Ankara.

Další Češi v Anglii

Zíka stál také u největšího zimního přestupu českého hráče, když Jiřího Jarošíka z CSKA Moskva vykoupila spřátelená Chelsea. Anglie se zřejmě stane v budoucnu zemí zaslíbenou i pro další české hráče a gólmany především. Radek Černý svým odchodem do Tottenhamu pomohl vyřešit Slavii finanční krizi, od léta ho bude následovat Jaroslav Drobný, který se má v tomto týdnu upsat Fulhamu. Ještě před Černým zamířil mezi "kohouty" i David Limberský z druholigové Plzně.

Labant zřejmě do Admiry

Enkláva českých fotbalistů v Rakousku se začala rozrůstat již v létě a ani v zimě přesun hráčů zvučných jmen k jižním sousedům neskončil. Široká bude především vídeňská kolonie, do níž už patří Tomáš Došek, Kincl, Sionko, Vachoušek a Wagner. Adama Petrouše, na kterého si dlouho myslela i Slavia, ulovila na poslední chvíli Austria, sparťan Labant by ještě dnes večer měl podepsat smlouvu s Admirou a liberecký Valachovič vyrazil do Rapidu.

Naopak kvůli omezení cizinců na soupisce výrazně ochladl zájem ruských klubů, které však mají ještě na shánění posil další měsíc a půl. Z Ruska se tak během zimy spíše chodilo zpět. Vedle Petrouše (Kazaň), Horáka (Petrohrad) a Lengyela (Ramenskoje) svůj dvouletý pobyt ukončil podle plánu Jiří Novotný (Kazaň), který zamířil do druholigového Mostu. Martin Hašek (Dynamo Moskva) zakotvil v Liberci, Dostálek (Kazaň) zřejmě bude hrát ve Slovácku a Kuchař (Jaroslavl) po měsících nejistoty zamířil spolu s teplickým Diveckým za českým koučem Páníkem do polského Štětína.

Nejvíc posil v Liberci

Mezi domácími kluby už tak velký pohyb nebyl. Zřejmě nejslibněji posilovali v Liberci (Dort, Hochmeister, Abrahám) a Mladé Boleslavi (Langer, Baranek). Českou ligu by tak alespoň částečně mohly oživit nové zahraniční akvizice. Na kostarického Sunsinga se už těší především tepličtí fandové, Olomouc si vytáhla Slovince Pečnika. Z angažování dvou Jihoameričanů upustilo po testech Slovácko.

O přestupech a hostováních se však podle všeho bude dnes jednat až do posledních minut a není vyloučeno, že o některých hráčských změnách se veřejnost dozví až těsně před dnešní půlnocí, případně v úterý ráno.

Reklama