Hlavní obsah

Z nesmyslných útoků se přece nezblázním, říká šéfka sudích a Berbrova partnerka Damková

Praha

I když se na Dagmar Damkovou a jejího životního partnera Romana Berbra valí kritika ze všech stran, zůstává šéfka sudích a nově členka výkonného výboru FAČR jako předsedkyně Řídící komise pro Čechy v klidu. Rozchod ani odchod z fotbalové scény v žádném případě nechystá.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně rozhodčích Dagmar Damková.

Článek

Podle stanov Fotbalové asociace ČR jsou neslučitelné funkce placené a dobrovolné. Nemáte obavu, že se jedné budete muset vzdát?

Tyhle záležitosti jsou v jednání. Uvidíme, co bude.

Připouštíte si variantu, že se budete muset rozhodnout, jestli vést sudí nebo český neprofesionální fotbal?

Možné je všechno, nemám s tím problém.

Co byste si v tom případě vybrala?

Takhle o tom nepřemýšlím. Myslím, že se vše vyřeší tak, aby to bylo transparentní. Mluvili jsme na toto téma i na výkonném výboru a nikdo v tom problém neviděl. Jde o odlišné záležitosti, nevidím v tom střet zájmů.

Před deseti lety vedl Milan Brabec komisi rozhodčích a zároveň byl místopředsedou svazu. Nedopadlo to dobře. Vypukla největší úplatkářská aféra v českém fotbale, spojená s rozhodčími...

Tenkrát byla jiná doba, situace se změnila. Nelze to srovnávat a já se do minulosti ani nedívám.

Váš životní partner Roman Berbr je neustále kritizován, že pomocí sudích ovládl fotbal v Čechách a dějí se v něm nekalé věci. Do této hry jste vtahována také vy. Jak ten tlak snášíte?

Píše o tom bulvár a omílá to jedna televize... Nečtu to a nesleduju. Bulvár mi nebude řídit život. Jsem proti tomu obrněná.

Roman Berbr prý nasazuje rozhodčí, určuje jim výsledky, vy to pak prý v nejvyšší soutěži kryjete, případně trestáte. Neříkejte, že doma o tom všem nepadne ani slovo...

Podívejte se, já vím, jak to je, a lidé, s nimiž spolupracuju, to vědí také. Kdybych si tohle měla připouštět a bavit se o tom ještě doma, tak bych se z toho musela zbláznit.

Říkáte, že víte, jak to je. Takže jak?

Prostě to není tak, jak se píše. Opravdu mám čisté svědomí. O mé práci se pochopitelně s Romanem bavíme, to je normální, ale skutečně mi do ní nezasahuje ani mě neovlivňuje.

Mluví se ale o tom, že právě on měl tlačit na rozhodčí, aby pojistili auta svá a svých rodinných příslušníků u pojišťovny, s níž měl kontakty, jinak dopískali. A někteří sudí určitý tlak připustili...

Roman nemá žádnou pojišťovnu ani pro žádnou nepracuje. On byl jen pověřen předsedou FAČR Miroslavem Peltou, aby jednal s tou pojišťovnou jako s partnerem asociace. Logicky z toho vyplynula nabídka, aby lidé, kteří ve FAČR pracují nebo jsou jejími členy, k partnerovi přešli. Byla to nabídka, ne povinnost.

Nový výkonný výbor má být polarizován v poměru 8:5 ve prospěch předsedy Pelty proti místopředsedovi Berbrovi. Cítíte to také tak?

Asi bych měla být v táboře Romana... Ale ono to je jinak. Například do funkce předsedkyně komise rozhodčích jsem byla zvolena jednohlasně. A pokud mám informace, tak v období, kdy asociaci vede Miroslav Pelta, nebyla žádná hlasování těsná. Ve výboru se samozřejmě střetávají různé názory, ale hledá se koncensus.

To je hezké, ale kluboví funkcionáři v kuloárech občas utrousí, že sudí by měl řídit chlap a ne ženská. Řekl vám to někdy někdo do očí?

Neřekl. A nevím proč, já jsem přístupná názorům druhých, i těm negativním, a nejsem typ, který by se mstil. Já sudí neřídím ve smyslu nařizování, ale snažím se zlepšovat jejich kvalitu, kondici, znalosti pravidel, přenést k nám trendy z UEFA, kde jsem členkou komise rozhodčích. Klubům může být jedno, kdo komisi vede.

Chystáte nějaké změny na listině rozhodčích profesionálního fotbalu?

Máme před sebou poslední jednání staré komise. Vyhodnotíme naši práci za těch asi osmnáct měsíců, co jsem ve funkci. Do 10. července musím předložit návrh nové komise, na tom teď pracuji. Zatím nejsem pevně rozhodnutá, kdo zůstane, nebo kdo odejde. U rozhodčích je to jiné. Už před časem jsem mluvila o tom, že jich odejde asi deset. Pět už jich je pryč – Drábek, Adámek, Ubias, Kocián a bohužel i zesnulý Košec. Tři až pět dalších ještě odejde. Listinu doplníme z návrhů, které jsme dostali z Čech a Moravy.

Vy jste na sudí hodně přísná. Prozradíte, který vás nejvíc naštval?

Asi Tomáš Adámek. Ne proto, že po trestu, který dostal za špatný výkon, skončil s pískáním a napsal o údajné korupci, které měl být vystaven. To bylo v pořádku. Vadilo mi, že to neoznámil hned, ale až po osmi měsících. Kdyby to udělal ve chvíli, kdy se to stalo, tak mu zatleskám. Ale po takové době? To mi hlava nebere.

Kdo vám naopak udělal radost?

Pavel Královec svými výkony na mezinárodní scéně. Řídil zápas semifinále Evropské ligy, to už něco znamená. Na domácí scéně to pak byli Jiří Jech a Petr Ardeleánu. Jsem ráda, že mezi mladými sudími i asistenty jsou šikovní kluci, kteří mají předpoklady se dostat vysoko.

Sudí se prý nesmějí setkávat s funkcionáři. Není to přitažené za vlasy, aby se lidé z jedné branže nemohli potkat a normálně se pobavit?

Tak to vůbec není myšleno. Nechceme, aby kluby například zvali před zápasem rozhodčí na oběd, jako to bývalo běžné. Považujeme to za neetické. Jinak je normální, že se lidé z fotbalu setkají.

Z klubů se ozývají i hlasy, že ten či onen sudí by je neměl pískat, protože s ním mají špatné zkušenosti. Kde je hranice, kam až tuto diskuzi pustíte?

Mluvit si do práce nenechám, ale jsem otevřená názorům. Když mi slušnou formou funkcionář klubu zavolá, že s rozhodčím X mají špatnou zkušenost, klidně mu vyhovím a nominaci změním. Je to dobré pro obě strany. Pokud si kluby na ligovém shromáždění domluví, že za sezónu nebo za půl mají právo na dvě veta, budu to respektovat.

Říkala jste, že se snažíte přenést co nejvíc prvků z UEFA. Mezi ně ale určitě nepatří, že se nebudou sčítat žluté karty a nebudou za ně tresty. Přesto tato novinka bude platit v soutěžích, které jsou ve vaší gesci jako šéfky Řídící komise pro Čechy...

V profesionálním fotbale jsou pravidla daná. Výkonnostní a amatérský fotbal je o něčem jiném. Kluby si tohle sami přejí a přišly s tím, že nemají profesionální hráče a kolikrát těžko dávají dohromady sestavu na zápas. Tak proč ještě tresty? Je to jejich přání a my jsme servis pro fotbal a kluby, nikoliv oni náš nástroj.

Reklama

Související témata: