Hlavní obsah

Křetínský chce jít se Spartou na burzu

PRAHA

Akcie fotbalové Sparty by se mohly do dvou nebo tří let obchodovat na burze. Šéf klubu Daniel Křetínský to řekl zpravodaji agentury Reuters s tím, že by si akcie mohli v první fázi kupovat i fanoušci. Sparta by tak vykročila ve stopách takových fotbalových gigantů, jakými jsou Manchester United nebo Juventus Turín.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

Ani v západní Evropě není obchodování s fotbalovými akciemi běžné a v zemích bývalého socialistického bloku by byla Sparta první.

Koupili byste si akcie Sparty?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Křetínský řekl, že společnost J&T, která se loni stala majitelem Sparty, půjde nejprve na burzu s jinými produkty, ale během dvou tří let by mohlo dojít i na klub. "Nejdřív chceme zlepšit obchodní činnost Sparty, a to nám zabere přinejmenším dva roky," řekl Křetínský.

Klubové akcie by se podle něj měly prodávat ve dvou fázích. Prvních deset procent by Sparta nabídla svým fanouškům, dalších dvacet by se prodávalo dalším zájemcům. Společnost J&T si hodlá ponechat většinový podíl.

Vše je pouze v hypotetické rovině

Na klubových internetových stránkách však Křetínský naděje sparťanských fanoušků na brzký nákup akcií poněkud zchladil. "Vše je v hypotetické rovině a čistě hypotetický byl také dotaz ze strany agentury Reuters," řekl zástupce majitelů klubu a dodal, že konkrétní plán ještě neexistuje.

Nový majitel koupil Spartu loni v červnu za cenu odhadovanou na 700 miliónů korun. Roční rozpočet klubu bez přestupů hráčů se pohybuje kolem 300 milionů korun.

Reklama

Související témata: