Hlavní obsah

OBRAZEM: Nové dresy, nový kapitán Lafata. Sparta dělá všechno možné, aby si konečně sáhla na trofej

Praha
Aktualizováno

Tři sezóny bez zisku jakékoliv trofeje nenechávají fotbalovou Spartu v klidu. Letenský klub dělá všechno možné, aby se v příštím ročníku zbavil nepopulární nálepky „věčné druhých“ a konečně nějaký pohár získal, především pro mistra Gambrinus ligy. V úterý odpoledne proto představil nejen nové dresy, ale také nového kapitána. Nástupcem Marka Matějovského se nečekaně stal kanonýr David Lafata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový kapitán Sparty David Lafata (vpravo) a trenér Vítězslav Lavička s novým dresem pro sezónu 2013/2014.

Článek
Fotogalerie

Rozhodující slovo při volbě nového kapitána měl po konzultaci s realizačním týmem a vedení klubu trenér Vítězslav Lavička. „Adeptů byla celá řada, v užším výběru nakonec zůstali David Lafata, Lukáš Vácha a Václav Kadlec. Jako nejlepší volba mi přišel Lafata, Vácha s Kadlecem se stávají jeho asistenty," oznámil kouč.

„Byl jsem v šoku, když za mnou trenér na soustředění v Rakousku přišel s tím, že o mně jako o novém kapitánovi uvažuje. Od té doby jsem stačil překvapení vstřebat," reagoval Lafata, který občas v Jablonci zaskakoval za Karla Pitáka, ale jinak v dospělém fotbale nikdy kapitána nedělal.

„Je to pocta, takže jsem vůbec neuvažoval o tom, že bych trenérovu nabídku odmítl. Věřím, že nebude třeba, abych na spoluhráče v kabině nebo na hřišti zvyšoval hlas. Kluci z Jablonce vám ale potvrdí, že to umím," dodal s úsměvem.

Lavička nejdřív odvolal sám sebe

Červenec 2010, to je datum, kdy Sparta naposledy získala nějakou trofej. V prvním ročníku českého Superpoháru porazila Plzeň 1:0. Marek Matějovský tehdy proměnil hned první soutěžní zápas za svůj nový tým v první pohár. Žádný další už ovšem nepřidal ani poté, co převzal kapitánskou pásku od Tomáše Řepky. V lize skončila Sparta třikrát v řadě druhá.

„Při hodnocení minulé sezóny jsme dospěli k tomu, že na trenérském, pardon, na kapitánském postu je třeba změna," přeřekl se kouč Lavička, jako by chtěl odvolat sám sebe. „Nechceme Marka degradovat. Snad mu pomůže, když z něj sejmeme maximální odpovědnost. Nakonec jsme došli k tomu, že nejlepším řešením je David," konstatoval Lavička.

Zástupcem kapitána je paradoxně Kadlec, jehož přitom stále láká bundesligový Frankfurt. „Vašek je jedním z vůbec nejdůležitějších fotbalistů, které tady máme. S hráčem i jeho manažerem nadále jednáme, naší prioritou je, aby teď ve Spartě zůstal," ujistil místopředseda představenstva Dušan Svoboda.

Na dresy přibyl nový znak ve tvaru štítu

Nové domácí dresy jsou pochopitelně v rudé barvě, kterou si sparťané vzali v roce 1906 od Arsenalu. Letenský klub představil novou kolekci ve stejný den, ve který své nové dresy prezentovali také Kanonýři z Londýna.

„Rádi bychom koordinovali své kroky s Arsenalem, ale je to samozřejmě náhoda," usmál se tiskový mluvčí klubu Ondřej Kasík.

K rudým dresům budou sparťané opět oblečení do bílých trenýrek a černých stulpen. Tradiční sparťanskou barvu zvýrazňuje bílé lemování u krku a na rukávech. Kromě klasického klubového znaku na prsou mají Letenští na hrudi zlatý znak ve tvaru štítu, který připomíná 120leté výročí založení klubu. Na vnitřní straně lemu u krku nechybí slogan „My jsme Sparta". Tři hvězdy nad logem poukazují na úspěchy klubu a oslavují zisk 35 mistrovských titulů.

Reklama

Související témata: