Hlavní obsah

Litsingi se chce v Teplicích pořád zlepšovat

Teplice

Navázat na svoje výborné výkony z jarní části sezóny se pokusí v nové sezóně teplický fotbalový záložník Franci Litsingi. Reprezentant Konga půjde do nadcházejícího ročníku s vizitkou kvalitního střelce, přestože nehraje vysloveně na hrotu útoku.

Foto: Facebook

Teplický záložník Francis Litsingi.

Článek

„Nečekal jsem, že dám na jaře hned po svém příchodu do klubu dokonce pět gólů. Ale snažím se zúročovat snahu spoluhráčů a pořád se zlepšovat. A když k tomu z postu ofenzivního krajního hráče přidám vstřelené branky, je to jen dobře," říká zkušený fotbalista, pro něhož nejsou Teplice první evropskou štací.

„Mám za sebou čtyři roky v Maďarsku, kde jsem sbíral cenné zkušenosti. Byla to pro mě příležitost poznat jiný fotbal. Naučil jsem se trochu i maďarsky. Ale přestupu do Česka nelituji. Brzy jsem zjistil, že ve zdejší lize působí spousta dobrých hráčů. Musím poctivě trénovat, a to je základ, abych se dál prosadil v silném teplickém kádru," uvažuje Litsingi.

Popovídá si jen s Vachouškem

I když se domluví v Česku angličtinou, jeho mateřským jazykem je francouzština. „Inklinuji k Paříži, protože tam žije moje rodina. Francouzsky mluvím v Teplicích se Štěpánem Vachouškem," připomíná konžský fotbalista svého spoluhráče, který v minulosti působil v Olympique Marseille. „Učím se i česky, ale zatím umím jen velmi málo," tvrdí šikovný a produktivní záložník.

Tepličtí mohou na podzim spoléhat dokonce už na tři hráče z Afriky. Kromě Litsingiho totiž nově figurují na soupisce i nigerijský útočník Salami a levý obránce Nivaldo z Kapverdských ostrovů, přicházející z portugalské Coimbry. Další posilou je levý obránce Jan Krob z Prešova, mající za sebou angažmá i ve Spartě, Kladně a dalších klubech.

Pro Teplice odstartuje Gambrinus liga v neděli 21. července zápasem s 1. FC Slovácko. Domácí chtějí vykročit vítězně a odčinit jarní kolaps, kdy prohráli s tímto soupeřem 0:4.

Reklama

Související témata: