Hlavní obsah

Nechci tu hráče z donucení, tvrdí kouč vršovických Klokanů Weber

Praha

Dvaačtyřicetiletý kouč Bohemians 1905 Jozef Weber neuspěl před více než rokem v boji o ligovou záchranu. Letos ale slavný vršovický klub vrátil mezi elitu. Stavět bude na hráčích, kteří nejvyšší soutěž vykopali a vítá, že mužstvo bude hrát doma v Ďolíčku, kde to mají všichni soupeři vzhledem ke specifické atmosféře vždy hodně těžké.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér fotbalového mužstva Bohemians 1905 Jozef Weber pózuje na novém vyhřívaném trávníku ve vršovickém Ďolíčku.

Článek
Fotogalerie

V pátek vstoupíte do Gambrinus ligy na hřišti mistra z Plzně, kterému nevyšel zápas se Sarajevem podle představ. Může to být pro vás výhoda, nebo čekáte, že si na vás Viktora zchladí žáhu?

Nepřemýšlíme o tom, co bude či nebude výhodou, protože Plzeň má široký a kvalitní kádr, takže bude za všech okolností silná. Ale my tam nemáme co ztratit a připravíme se na všechny varianty. Určitě budeme chtít uhrát co nejlepší výsledek.

V prvních šesti kolech vás kromě Plzně čekají zápasy v Brně, na Spartě a v Liberci, domácí premiéru budete mít s Příbramí, do Ďolíčku pak přijede Slovácko. Nezlomí vás, pokud získáte třeba jen tři body?

O tom vůbec nepřemýšlíme. Připravujeme mužstvo tak, aby do zápasů chodilo s cílem hrát aktivní fotbal a bodovat. Pokud by došlo k větším bodovým ztrátám, je úkolem nás trenérů mužstvo psychicky zvednout, ale to budeme řešit, pokud by taková situace nastala.

Na rozdíl od posledního účinkování v nejvyšší soutěži nemusíte do azylu v Edenu. Co pro Bohemku znamená fakt, že bude hrát celou sezónu doma v Ďolíčku?

Začínáme kvůli novému trávníku dvakrát venku, což není pro nováčka to pravé, ale v prvních kolech se liga nerozhoduje. Právě skutečnost, že zůstaneme doma v našem Ďolíčku, by pro nás měla být v průběhu celé soutěže jedním z pozitivních faktorů v boji o záchranu. Tuto sezónu totiž bereme jako takový rok nula, kdy bychom se chtěli v lize usadit.

V čem je kouzlo Ďolíčku?

Zažil jsem zápasy v Edenu i tady a je to nesrovnatelné. Atmosféra je zcela neporovnatelná. Hráči se tu také cítí opravdu doma.

Po vydařeném jaru jste hovořil o nutnosti mužstvo posílit. Jak jste zatím spokojený?

Respektuji, že vedení klubu muselo investovat do vyhřívaného trávníku a úprav stadiónu. Přivedli jsme hráče, kteří přijali skromné podmínky, za kterých tu budou hrát. Spolupracujeme úzce se sportovním ředitelem Tomášem Požárem. Na hráčích nás zajímá jejich kvalita, ale hodně i charakter. Nechceme tu fotbalisty, kteří sem přijdou tak říkajíc jen z donucení, ale takové, kteří se tu adaptují a budou tu chtít hrát. Na dalších příchodech ještě pracujeme, ale základ budou tvořit ti, kteří si postup vybojovali. Pro ně je to veliká výzva.

Na soupisce chybí Radek Šírl, o němž se hodně hovořilo, že určitě přijde...

Radek je velmi zkušený hráč, máme o něj zájem a on chce za Bohemku hrát. Podle informací z vedení klubu je vše domluveno a po zápase v Plzni by měl být jeho příchod dotažen.

Po téměř třech letech se v jednom týmu scházejí bratři Matěj a Jakub Štochlové. Počítáte s oběma?

Počítám, protože oba znám. Útočník Matěj se dobře jevil už na jaře. Stopera Jakuba znám ještě ze svého působení v Jablonci, kde jsem dělal asistenta Františku Komňackému.

Bude stávající Bohemka silnější než ta, která před rokem sestoupila?

O tom nechci spekulovat, to ukáže až liga. Mám ale dobrý pocit z toho, že tu je víc mladých hráčů, kteří mají perspektivu a chtějí se ukázat a jít třeba do větších klubů, což je přirozené. Budeme hrát také jiný fotbal, aktivnější, techničtější, ale podložený naší tradiční bojovností.

Mužstvo opustili zkušený gólman Radek Sňozík a útočník Vladimír Bálek. Nebudou chybět?

Věřím, že ne. Pro Bohemku udělali hrozně moc a my se s nimi při vhodné příležitosti před fanoušky důstojně rozloučíme.

Reklama