Hlavní obsah

Sparta deklasovala Jihlavu. Liberec vyhrál v Olomouci, tři body mají i Teplice

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Sparty zvítězili v úvodním kole Gambrinus ligy na hřišti Jihlavy vysoko 4:1, když se dvakrát trefil kapitán David Lafata. Olomouc na svém hřišti podlehla Liberci, který do nového ročníku vstoupil výhrou 2:1. Teplice doma porazily Slovácko 3:2, dvěma góly se přitom blýskl konžský záložník Francis Litsingi. V Jablonci se na gól čekalo marně a tak si Brno odváží cenný bod za bezbrankovou remízu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Praha David Lafata slaví svůj první gól v Jihlavě.

Článek
Fotogalerie

Letenský celek měl výborný start do utkání. Ve 2. minutě zahrál v pokutovém území rukou Kopic a z nařízené penalty otevřel skóre Lafata. Stejný hráč o chvíli později navýšil náskok Pražanů, když po výtečné Kadlecově přihrávce bez potíží poslal míč do poloprázdné brány.

Třetí gól pak přidal Hušbauer, který nadvakrát dopravil balón do sítě. Vysočina krátce před pauzou vykřesala naději na obrat poté, co Vaclíka překonal Šimonek. Sparta si ale tříbodový zisk už pohlídala a v 56. minutě počtvrté rozjásala své příznivce. Na konečných 4:1 upravil výsledek Kadlec.

Olomouc podlehla Liberci

Cenné vítězství zaznamenal na úvod nového ročníku nejvyšší soutěže Liberec. Slovan skóroval v Olomouci těsně před poločasovou přestávkou zásluhou tečované rány Rybalky. V 53. minutě podještědský tým pojistil náskok, když se z dorážky prosadil Rabušic. Sigmu vzápětí vrátil zpět do zápasu Lietava, vyrovnat se Hanákům ovšem už nepodařilo.

Teplice zdolaly Slovácko

Africké akvizice se začínají teplickému klubu vyplácet. Severočeši byli už od úvodního hvizdu proti Slovácku aktivnější a hostům toho moc nedovolili. Svou převahu Teplice přetavily v góly až na konci prvního poločasu dvěma slepenými zásahy - v 35. minutě trefil Litsingi nejprve tyč, ale z dorážky se už nemýlil. O čtyři minuty později se prosadil také Martin Jindráček.

Svěřenci trenéra Zdeňka Ščasného byli v laufu a hned zkraje druhé půle přidali třetí gól. Další africká posila Nivaldo našel přesným pasem Litsingiho a ten nemohl nedat. Slovácko se dostalo do zápasu až čtvrt hodiny před koncem - odražený míč po standardní situaci nejprve dorazil do sítě Košút, v 83. minutě pak hostující stoper přidal druhou trefu. Severočeši si ale v závěru těsný náskok pohlídali a radovali se tak z tříbodového zisku.

Zbrojovka veze z Jablonce bod

Jablonec na startu nové sezóny překvapivě remizoval s Brnem 0:0. Hosté, kteří dohrávali v nastavení bez vyloučeného obránce Tomáše Janotky, si tak připsali cenný bod. Zelenobílí sice měli optický tlak, žádnou ze svých šancí ale nevyužili. Zbrojovka na severu Čech dobře bránila a potvrdila tak vydařené výsledky z letní přípravy.

Fotbalová Gambrinus liga - 1. kolo
Pátek
Plzeň - Bohemians Praha 1905 5:0
Dukla - Znojmo 1:1
Slavia - Ostrava 1:1
Neděle
Jablonec - Brno 0:0
Teplice - Slovácko 3:2
Branky: 35. a 47. Litsingi, 39. Jindráček - 76. a 83. Košút.
Olomouc - Liberec 1:2
Branky: 56. Lietava - 45. Rybalka, 53. Rabušic.
Jihlava - Sparta 1:4
Branky: 43. Šimonek - 3. z pen. a 12. Lafata, 32. Hušbauer, 56. Kadlec.
Pondělí
18.00 Ml. Boleslav - Příbram (ČT Sport)

Reklama