Hlavní obsah

Vítězství v Jihlavě je pro nás obrovskou vzpruhou, liboval si Lavička

Jihlava

V úvodním utkání 2. předkola Evropské ligy se švédským Häckenem promrhali dvoubrankový náskok, avšak premiéra v tuzemské nejvyšší soutěži jim vyšla náramně. Fotbalisté Sparty jasně zvítězili v Jihlavě 4:1, pro výsledek byly určující zejména dva rychlé Lafatovy góly v úvodu střetnutí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička oslavuje vítězství

Článek

„Povedený začátek zápasu byl pochopitelně nesmírně důležitý. Od začátku utkání jsme byli aktivní a záhy si vybudovali dvougólové vedení. Je to pro nás strašně důležité vítězství, znamená obrovskou vzpruhu. Ligu jsme dobře zahájili a navíc jsme si zvýšili sebevědomí před čtvrteční pohárovou odvetou ve Švédsku," liboval si sparťanský kouč Vítězslav Lavička.

Trenér Pražanů svým hráčům před duelem připomněl, že jeho celek v minulé sezóně s Jihlavou v lize a v Poháru České pošty čtyřikrát remizoval. „Jihlavští jsou nesmírně houževnatým protivníkem. Kluky jsem na to dopředu upozorňoval. Přestože se střetnutí vyvíjelo jednoznačně v náš prospěch, dokázali se gólem na 1:3 vrátit na konci prvního poločasu zpátky do zápasu. Vycítili šanci na zvrat, avšak my jsme jim ho neumožnili. Dál jsme měli utkání pod kontrolou a čtvrtým gólem jsme si tříbodový zisk definitivně pojistili," těšilo Lavičku.

Chvála pro Matějovského

Pochválil obránce Švejdíka a Costu, kteří na rozdíl od střetnutí s Häckenem tentokrát dostali šanci nastoupit v základní sestavě. A slova chvály si od Lavičky vysloužil také zkušený středopolař Matějovský. „Přestože ho před zápasem provázely zdravotní problémy, moc týmu pomohl," tvrdil kouč Sparty.

Zvláštní ocenění si od něj vysloužil i kapitán Lafata, který se znovu radoval ze dvou gólů. „Moc mu to přeju. A budu strašně rád, když mu vydrží zdraví a bude v takto úspěšné bilanci pokračovat," cení si Lafatovy střelecké produktivity Lavička.

Po dotazu, zda mu nebylo líto bývalého sparťanského brankáře Blažka, který v současnosti obléká jihlavský dres a od svého bývalého celku inkasoval čtyři góly, na chvíli Lavička zaváhal. „Jarda je sparťan stejně jako já. Pojí nás přátelství. Ve fotbale přijdou ovšem občas chvíle, kdy i kamaráda musíte považovat za soupeře. Prostě jsme v neděli stáli proti sobě. Na jaře jsme měli on i já přesně opačné pocity. Jarda nás ve vzájemném střetnutí výtečnými zákroky možná připravil o titul," připomněl Lavička.

Reklama

Související témata: