Hlavní obsah

Sparta hlásí další posilu! Z Rosenborgu přichází Dočkal - jako náhrada za Kadlece?

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Sparty Praha nadále posilují. Den po příchodu Tomáše Ujfalušiho posílil Pražany další hráč s reprezentačními zkušenostmi - Bořek Dočkal. Čtyřiadvacetiletý záložník, který přichází z norského Rosenborgu Trondheim, podepíše na Letné smlouvu na tři roky s opcí. K týmu Vítězslava Lavičky se fotbalista, který strávil poslední dva roky v Norsku, připojí nejpozději na začátku následujícího týdne. Finanční náležitosti transferu nebudou po dohodě obou klubů zveřejněny.

Foto: Profimedia.cz

Záložník Bořek Dočkal v dresu Rosenborgu Trondheim.

Článek
Fotogalerie

Dočkal v posledních dvou sezónách hrál norskou nejvyšší soutěž, tři starty si připsal i za reprezentaci, za niž se jednou střelecky prosadil. „Bořek má navzdory svému věku hodně zkušeností i na mezinárodní úrovni, jeho příchod proto vnímáme jako jednoznačné posílení mužstva. Na zahraničním angažmá uspěl, patřil k nejlépe hodnoceným hráčům norské ligy," komentuje Dočkalův příchod Jakub Otava, člen představenstva AC Sparta Praha.

Rodák z Městce Králové měl nabídky i z jiných mužstev, nakonec se rozhodl pro Lavičkův tým. „S Bořkem jsme společně zvažovali jeho další posun, nabízelo se několik zahraničních možností včetně setrvání v největším norském klubu. Ovšem rozhodly osobní ambice a sportovní cíle Bořka, který chce hrát v klubu s velkými plány," prohlásil hráčův agent Viktor Kolář.

"Je to obrovská výzva. Další změna v mé kariéře přináší nové věci, vážně se těším. Sparta je ambiciózní tým, a to pro mě hodně znamená. Věřím, že fanoušky rychle přesvědčím o tom, jak týmu dokážu být přínosný," řekl Dočkal.

Dočká se teď Kadlec přece jen Frankfurtu?

Je možné, že Dočkalův příchod je předzvěstí odchodu Václava Kadlece, o něhož se vehementně zajímá bundesligový Frankfurt. „Jednání s Frankfurtem dál běží, ale konkrétní závěr nemáme. Není snadné odmítnout, ale chceme mít co nejsilnější tým, a tak se nechceme s Vaškem loučit," řekl Otava ve čtvrtek s dovětkem, že jednání o Dočkalovi s Kadlecem nesouvisí.

Pokud by k přestupu došlo, reprezentační útočník by do Německa zamířil nejspíš až po klíčovém duelu 5. ligového kola v Plzni, k němuž Sparta nastoupí příští sobotu.

Dočkal je v krátkém rozmezí druhým slávistou, který se oklikou přes Liberec dostal na Letnou. V zimě přišel Lukáš Vácha, takže fanoušci mají velké téma.

"Vím, že se to bude probírat, minimálně ze začátku. Ale já věřím, že fanoušky dokážu přesvědčit svými výkony na hřišti. Když se mi bude dařit a budu týmu prospěšný, věřím, že to žádný problém nebude. Navíc jsem se Slavií spjatý především s mládežnickým fotbalem, v seniorském áčku jsem byl snad jen půl roku a odehrál čtyři zápasy. Navíc jsem se do Sparty dostal oklikou, takže to, věřím, nebude tak horké," říká Dočkal pro sparťanský web.

Přichází jako ofenzivní universál

Bývalý lídr reprezentační jedenadvacítky nabízí Spartě služby ofenzivního univerzála. "Ve Spartě jsem mluvil s hodně lidmi, nejen s trenéry, což na mě působilo dojmem, že o mě klub má vážně zájem. To byla jedna z věcí, které mě přesvědčily, že přestup sem je tou správnou volbou. O mé pozici v týmu jsem hovořil s trenérem Lavičkou. Jsem sice zvyklý hrát více zprava, na druhou stranu mi nedělá problém nastoupit i nalevo nebo na jedné z těch středových pozic, takže myslím, že kterýkoliv z těch ofenzivních postů mi bude sedět."

Dočkal nemá obavy, že na Letné bude muset naskočit do rozjetého vlaku. "Asi by bylo lepší, kdybych s týmem byl od samého začátku a měl možnost se se spoluhráči pořádně sehrát. Jenže na druhou stranu, moje sezóna je v podstatě rozjetá ještě víc. Začali jsme v březnu a od té doby jsem měl snad jen čtrnáct dní volna."

Reklama

Související témata: