Hlavní obsah

Ohradil se, že nefňuká. Vrbovi se jen zdálo nelogické, že Plzeň musela hrát se Spartou právě nyní

Plzeň

Hned se bránil a ohrazoval, že nefňuká, nenaříká a slzy už teprve neroní. Upozorňoval, že jen nahlas přemýšlí, proč ligový duel Plzně se Spartou neměl parametry, které by se od souboje prvního celku tabulky s druhým daly očekávat. Proč musel hrát mistr s vicemistrem už v pátém podzimním kole. Proč jeho tým narazil na Pražany právě před klíčovou kvalifikační konfrontací o postup do Ligy mistrů. Pochopitelně že při těchto úvahách hárala v plzeňském trenérovi Pavlu Vrbovi nespokojenost. Z bezbrankové remízy v duelu s Pražany, stejně jako ze servírovaného fotbalu...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba.

Článek

Proč takové rozladění? Se Spartou jste neprohráli, vaše série neporazitelnosti pokračuje, ligu dál vedete, se slovinským Mariborem vstoupíte v úterý do rozhodující fáze bojů o Champions League. Všechno tedy vychází...

Jenže když hrajeme doma - a se Spartou k tomu - chceme vyhrávat. A my jen remizovali...

Pro vás by ale mělo být podstatné, že na rozdíl od předchozích sezón zvládáte úvod podzimu nejen na pohárové, ale i domácí scéně. Neopakují se příběhy minulých let, kdy jste na oltář postupu v evropských soutěžích pokládali body poztrácené v české lize. To vás snad netěší?

Ale samozřejmě že s nasbíranými ligovými body jsem spokojený, protože v porovnání s předchozími sezónami jsme se vyvarovali ztrát, které jsme pak museli v průběhu soutěže dohánět. Vstup do podzimu je už teď úspěšný, neboť na evropské scéně budeme hrát i v následujících týdnech a měsících, až kvalifikační dvojutkání s Mariborem však rozhodne, zda bude ještě úspěšnější. To pro nás představuje vrchol.

Možná, že právě myšlenkám na Maribor a poslední krok, který musíte do vysněné Ligy mistrů ještě udělat, jste zaplatili daň v ligovém šlágru se Spartou. Neupínali se hráči k úterní kvalifikaci až příliš?

Spíše přemýšlím, proč jsme potkali se Spartou právě v této fázi podzimu, kdy je liga ještě hodně vyrovnaná, takže i proto se ani jedno mužstvo nepouštělo do žádného dobrodružství a chtělo uhrát zápas hlavně s nulou. Proto se mi jeví termín jako nelogický. Hrát později, byl by průběh zápasu jiný a i divák by byl fotbalem určitě víc odměněný.

Myslíte, že nebyl? Že nešlo o reklamu na fotbal, o níž mluvil váš sparťanský kolega Lavička?

Diváckou atmosférou a kulisou určitě, disciplinovaným plněním taktických příkazů také, ale já mám o reklamě na fotbal přece jen jiné představy. Utkání chybělo to hlavní - víc vzrušujících momentů před oběma bránami, větší emoce a hlavně góly, které jsou přece kořením fotbalu. Třeba naše kvalifikační střetnutí se Sarajevem tohle všechno nabídlo, zápas se Spartou tak líbivý nebyl. Musely by v něm padnout alespoň tři čtyři góly, aby se opravdovou reklamou stal.

Taktika prostě měla navrch. A myšlenky na Maribor třeba konkrétně u vašich hráčů také převážily...

I proto si říkám, že je nelogické hrát právě se Spartou už nyní. A navíc před kvalifikací o Ligu mistrů. V jiných soutěžích se zápas přeloží a pomůže se mužstvu, aby se připravilo na klíčové dvojutkání a zviditelnilo fotbal své země. Stalo se to na Ukrajině Šachtaru Doněck, stejně jako na Slovensku bratislavskému Slovanu. Škoda, že podobně nepřemýšlíme i u nás. Letos jde o Plzeň, příští rok třeba o Spartu. A do toho všeho ještě reprezentační sraz, takže do středy jsme trénovali jen v deseti lidech.

Měli jste podobně uvažovat při losování ligy a určování čísel, podle nichž se podzimní ligový program tvořil. Anebo požádat o přeložení zápasu...

Myslíte, že bychom uspěli? Mám pocit, že bychom nepochodili.

Se srpnovým reprezentačním termínem, který se mimochodem objevil ve fotbalovém kalendáři naposledy, také nic nenaděláte, protože je daný dávno dopředu. Nebo byste snad měl řešení?

Nenominovat na přípravu národního týmu v Maďarsku žádného hráče Plzně a Sparty a naše vzájemné utkání odehrát již v pátek. Ale to nejsou nářky nebo pláč, jak mně bude určitě někdo podsouvat, ale prostě úvaha, jak se lépe připravit na šlágr podzimu i následný vrchol, jenž nás čeká v úterý a potom další středu s Mariborem. Mužstvo má za sebou devět zápasů odehraných během jediného měsíce, což je dost velká porce. Samozřejmě že se promítne třeba do dynamiky, která mým hráčům proti Spartě scházela. Ono vůbec střetnutí s Pražany odpovídalo tomu, jak reprezentační týden vypadal.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: