Hlavní obsah

Hašek chce fotbalu vrátit prestiž

PRAHA

Širokou podporu bývalých fotbalistů, funkcionářů, ale především fanoušků cítí Ivan Hašek, jeden z kandidátů na funkci předsedy fotbalového svazu. Bývalý internacionál na páteční tiskové konferenci zveřejnil stěžejní úkoly, které by rád prosadil, pokud by se stal prvním mužem českého fotbalu. Vrátit by mu chtěl především prestiž, kterou mu vzala úplatkářská aféra.

Článek

O Haškovi jako o možném kandidátovi se až do minulého týdne spíše spekulovalo v zákulisí. Někdejší úspěšný reprezentant sice už má za sebou i působení ve funkci generálního sekretáře svazu, ale už tehdy neodolal vábení trenérského řemesla a z kanceláře utekl na hřiště.

Hašek nezastíral, že loučení s poslední profesí ho stálo hodně sil. Vize funkcionářské kariéry už prý ale zvítězila. "To byla možná nejtěžší věc při rozhodování. Musel jsem se vnitřně přesvědčit, že dokážu fotbal sledovat i jinak než z lavičky," uvedl.

Stane se Ivan Hašek předsedou ČMFS?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Důvodů, proč se rozhodl kandidaturu přijmout, je prý hned několik. "Chci v budoucnu žít v Čechách a pracovat pro český fotbal. Navíc mě podpořila řada bývalých hráčů, funkcionáři, ale i rozhodčí a především obyčejní fanoušci, pro které se fotbal dělá," vysvětlil, proč se nechal nakonec přesvědčit, že do boje o předsednické křeslo půjde. Současně naznačil, že se nehodlá smířit jen s dílčím vítězstvím. "V případě úspěchu hodlám v nejbližším možném období kandidovat do výkonného výboru UEFA," prohlásil Hašek.

Zvýšit důvěryhodnost

V první fázi se však hodlá zaměřit zvláště na zvýšení důvěryhodnosti domácího fotbalu. O ten v mezinárodním podání strach totiž nemá. "V zahraničí má skvělé jméno, ale domácí korupční aféra jeho pověst hodně poškodila. Prvořadým úkolem kteréhokoliv předsedy bude zbavit se znechucení, které řada lidí z fotbalu má," uvedl jednačtyřicetiletý kandidát.

Do poloviny března hodlá na vlastních internetových stránkách zveřejnit konkrétní body svého předvolebního programu. Některé z nich ale odkryl už dnes. Revoluční by mohlo být například osamostatnění první ligy, jak je obvyklé v zahraničí, či novelizovaný disciplinární řád, který by umožňoval tvrdší tresty.

Sponzoři čekají na očištění fotbalu

Důraz hodlá dát na ekonomiku svazu, především pak marketingovou oblast. "Jsem přesvědčen, že v případě očištění fotbalu se do něj podaří přivést více peněz. Marketingová činnost v posledních letech stagnuje a já už mluvil s řadou případných sponzorů, kteří jen čekají na to, až se fotbal začne zbavovat nálepky korupčního skandálu," tvrdil Hašek.

Naopak nehodlá zatím měnit kritizovaný dvoukomorový systém fotbalového svazu. "Ta diskuse je na místě, ale nemá cenu stávající systém přešívat horkou jehlou. Do budoucna je změna nutná, ale musíme se na to nejdříve pořádně připravit," plánoval.

Košťál je silný protivník

Své kandidatuře se hodlá během dvou předvolebních měsíců věnovat velmi usilovně. "Budu objíždět regiony, klubům až po oblastní přebory jsem už svůj záměr kandidovat oznámil písemně," seznámil s prvními kroky, které už má za sebou.

Formální podání kandidatury prý ale ještě neučinil. "Věřím, že se mi to podaří v nejbližších dvou týdnech," oznámil Hašek, který se odmítl vyjadřovat ke svým konkurentům. Připustil ale, že velkým soupeřem může být především sparťanský prezident Vlastimil Košťál. "Spolupracoval jsem s ním ve Spartě. Je to silný manažer a schopný kandidát," uzavřel svou prezentaci Hašek.

Reklama