Hlavní obsah

Z takových zápasů trenéři šediví a mají žaludeční vředy, naříkal Vrba po těsné výhře nad Olomoucí

Plzeň

Po osmi minutách kouč plzeňské Viktorie Pavel Vrba jásal. Jeho tým vedl 2:0 a vypadalo to, že si Olomouc odveze pořádný příděl. Nakonec byli Západočeši rádi za výhru 3:2, o kterou se museli strachovat do samotného konce zápasu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Plzně Pavel Vrba si v neděli na lavičce prožil krušné chvilky.

Článek

Jak se vám líbil úvod zápasu?

Vstup do utkání nám vyšel mimořádně. Ještě jsme měli po změně stran přidat gól na 3:0, ale Rajtoral šanci neproměnil. Zápas by pak asi vypadal úplně jinak.

Takže s výkonem nejste moc spokojený...

Nejsem, protože se po našem dvougólovém vedení hrálo úplně zbytečně nahoru dolů. Ztratili jsme ve středu hřiště spoustu míčů. Balón jsme neudrželi ani v útočné fázi. Olomouc potvrdila, že je kvalitní mužstvo a navázala na dobré výkony z Mladé Boleslavi a Slavie. Je to mužstvo, které je venku velice silné, patří mezi nejlepším v lize. Možná mu zápasy na hřištích soupeřů vyhovující víc než domácí, kdy musí víc tvořit a chodí do plné obrany.

Neobával jste se o výsledek, když Olomouc dvakrát snížila na rozdíl jediné branky?

Jestliže jsme vedli 2:0 a 3:1, nemohli jsme nic takového dopustit. Na to už jsme zkušení. Těmi zbytečnými ztrátami a prohranými osobními souboji jsme si situaci zbytečně komplikovali. Ale nepřipouštěl jsem si, že bychom měli body ztratit.

Čím si chyby a výkon, který nepatřil k nejlepším, vysvětlujete?

Myslím si, že to je důsledek nabitého programu. Projevila se i únava. Jeden a půl měsíce jsme pořádně netrénovali. Hráči dostali po utkání dva dny volna. Trochu si odpočineme a potrénujeme, abychom se dobře připravili na další velice důležitou část podzimu.

Na soupisce k zápasu byl Marián Čišovský, ale nakonec hrál Lukáš Hejda. Co se stalo?

Čišovskému při rozcvičce píchlo ve stehenním svalu, takže nemohl být k dispozici. Jel na vyšetření, které ukázalo, že tam je částečné poškození svalu. Doufejme, že to nebude nic vážného. Je to během krátké doby druhý hráč, který má svalové zranění. Řezník bude k dispozici už příští týden a u Čišovského se uvidí, snad to nebude na dva měsíce.

Dnes jste hráli po delší době bez Vladimíra Daridy, který se přijel podívat už jako hráč Freiburgu. Byla by hra s ním jiná?

To nedokážu posoudit. Možná by to bylo klidnější v tom, že bychom neztratili tolik balónu ve středu pole. Pavel Horváth, Tomáš Hořava, ale i Michal Ďuriš a Daniel Kolář jich poztráceli opravdu hodně. Vláďa Darida dokázal těžké míče uhrávat. Tím, že Olomouc hrála vysoko a napadala nás hodně důrazně, měli jsme s tím problém. Ve středu pole ale máme hráče, kteří by si s tím měli umět poradit a neztrácet tolik míčů. To byl náš problém.

Uspokojuje vás, že na rozdíl od předchozích sezón neztrácíte po zápasech evropských pohárů v domácí lize body?

S tím určitě souhlasím, býval to náš problém. Přijeli jsme z poháru a často prohráli. Teď je to už lepší. Dnes si toho vážím, protože tři body s Olomoucí jsme vydřeli a hráče to stálo spoustu sil. Ale zavinili jsme si to sami chybami a nedůsledností. Hráči asi byli opravdu už hodně unavení. Bylo toho na ně strašně moc. Přesto jsme měli být ve středu hřiště přesnější a zápas pro nás mohl být i gólově lepší. Ale za tři body jsem opravdu rád.

Vám se zápas líbil?

Kvalitu měl, ale z mého pohledu to byl zápas, při němž trenéři šediví, mají žaludeční vředy, ale diváci jsou spokojení, protože se hrál fotbal nahoru dolů a padaly branky. Z mého pohledu to byl složitější zápas.

Hovoří se o tom, že budete kádr posilovat o jabloneckého Ondřeje Vaňka a olomouckého Martina Pospíšila...

Situace se nám teď zkomplikovala zraněním defenzivních hráčů Čišovského a Řezníka. O příchodu Vaňka i Pospíšila skutečně vedení jedná, ale tlačí nás čas. Soupiska pro Ligu mistrů musí být hotová v úterý. Uvidíme, jak se to podaří vyřešit. Rozhodně nebudeme dělat unáhlené kroky nebo hráče přeplácet. Oba jsou pro nás ale zajímaví. Byl bych rád, kdyby se kádr ve středu hřiště posílil.

Počítáte i se Zdeňkem Koukalem?

Po odchodu z Příbrami si hledal angažmá, ale my jsme ho brali především pro rozšíření kádru. Chtěli jsme, aby mladí hráči jako Štípek, Hrošovský a Končal šli na hostování, kde budou hrát. Tady by seděli na lavičce a sbírali starty po minutách. Koukal šanci dostane v přípravných zápasech, ve farmě a domácím poháru. Bude záležet na něm, jak se ukáže.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama