Hlavní obsah

Razie zasáhla do nejvyšších pater českého fotbalu. Na Slovensku už padla obvinění a došlo k zatýkání

Praha
Aktualizováno

Až do nejvyšších pater českého fotbalu zasáhla razie v souvislosti se sázkařským skandálem odstartovaným ve středečních ranních hodinách. U policejního výslechu se totiž ocitlo hned několik hráčů z nejvyšší domácí soutěže. Buď jako podezřelí v souvislosti s ovlivňováním zápasů a sázkami na ně, nebo jako svědci. Na Slovensku, odkud vede stopa do Čech, už dokonce v souvislosti s ovlivňováním výsledků, korupcí a sázkami padla první obvinění a policie zatýkala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Jablonský z Teplic se raduje z gólu.

Článek

Celkem bylo na Slovensku zadrženo osmnáct osob, přičemž šest slovenských a dva české občany vyšetřovatel slovenské Národní kriminální agentury už obvinil. Hlava celého gangu by však měla pocházet z Asie.

Z trestného činu podplácení byli obviněni Ivan Ž., Róbert R. a Marián D., bývalí hráči, kteří během aktivní kariéry působili hned v několika klubech na Slovensku, v Čechách i v dalších evropských zemích a v Asii. Z přijímání úplatku jsou obviněni fotbalisté Michal D., Ivan H., Tomáš H., Marek B.

Podle slovenských médií se jedná o Ivana Hodúra, bývalého slovenského reprezentanta, který hrával v Liberci a Mladé Boleslavi, českého obránce Tomáše Hubera, jenž prošel Jabloncem a Spartou, Michala Diana, který hrál za Bohemians 1905, Příbram a Zlín, a Marka Božoně. Jeden z obviněných prý už začal se slovenskou policií spolupracovat.

Úplatek za zápas až 60 tisíc eur

Podle slovenské policie organizovali a řídili celý proces nelegálního sázení Slováci. Svou činnost dopředu plánovali a kordinovali s hráči. Měli vytipované zápasy a určené fotbalisty, kteří se měli na ovlivnění výsledků podílet. Samozřejmě za úplatek... Ten se měl pohybovat od 2 000 až po 60 000 eur za jedno utkání.

Podle zjištění slovenské policie mělo být na úplatky použito minimálně 210 000 eur, přičemž výhra v sázkové kanceláři na jeden zápas dosahovala minimální výše 50 000 eur. Podle dosavadních zjištění mělo být takto ovlivněno nejméně devatenáct utkání. Na Slovensku se jednalo o nejvyšší fotbalovou Corgoň ligu v sezóně 2013/14, v Čechách o zápasy Gambrinus ligy v sezóně 2012/13 a dokonce i v současném ročníku.

Kromě toho měly být zmanipulovány i výsledky zápasů nižších soutěží, na dokonce i přípravných utkání.

Vedoucí oddělení komunikace Andrea Dobiášová  v tiskové zprávě potvrdila, že finanční úplatky měly být určené jak hráčům týmů v ligových soutěžích spadajících do kompetence Slovenského fotbalového svazu, tak i České fotbalové asociace.

Teplický Vůch jako hlavní svědek

Sázkařský skandál mající kořeny na Slovensku ovšem zasáhl i do Čech. „Dva naši hráči u policejního výslechu skutečně byli. Policisté přijeli na stadión a požádali nás o to, takže jsme samo sebou vyhověli. Po pětačtyřiceti minutách se zase zapojili do tréninku," potvrdil ředitel ligových Teplic František Hrdlička, jmenovat ale odmítl.

„Náš klub s tím nemá absolutně nic společného, jde o záležitost jednotlivců. I proto jsem se policistů vůbec nevyptával, o co by mělo jít," dodával a připomněl, že v jeho klubu existuje etický kodex, který musí hráči podepsat zároveň s profesionální smlouvou.

I když první muž fotbalových Teplic nechtěl konkrétní jména vyřknout, přičemž se odvolával i na pokyn policie, promptně vešlo ve známost, že se jedná o Davida Jablonského a Egona Vůcha. První z nich by měl být do aféry zapojen přímo, druhý měl naopak podávat svědectví o tom, že nabídku k ovlivňování fotbalových utkání dostal a odmítl ji.

Jde především o juniorskou ligu

Podle všech indicií se má jednat především o ovlivňování zápasů a sázek na duely juniorské ligy, v níž působí vesměs mladí hráči nebo fotbalisté z ligových kádrů, kteří se do těchto týmů šli rozehrát po zranění nebo pro pokles formy. Juniorská liga se objevila na scéně nedávno, letos se hraje teprve druhý ročník.

„Sázky na zápasy jsou problémem po celém světě, potýkají se s nimi v Itálii, Německu, na Balkáně, stejně jako v Asii. Žádný klub nemá šanci situaci ovlivnit, v tomto směru jsme zcela bezmocní. Můžeme udělat jen to, že do každé smlouvy zakotvíme klauzuli, že hráč sázet nesmí. A pak už je to skutečně jen o etice a morálce jednotlivců," připomíná teplický František Hrdlička bezmoc generality v každém klubu v tuzemsku i zahraničí.

„Dobře, že se začalo něco dít. Teď aby policie vše dotáhla až do konce. Padni komu padni," přeje si.

V souvislosti s aférou se vynořily spekulace, že by za odstartováním celé razie mohla stát Markéta Haindlová, která se jako bývalá předsedkyně Odvolací a revizní komise Fotbalové asociace ČR hned několikrát vzepřela vedení fotbalu. Dokonce i na UEFA ve Švýcarsku se obracela se svými stížnostmi.

Haindlová: Bylo by to absurdní divadlo

Navíc se před červnovou valnou hromadou pokusila postavit jako protikandidátka současnému předsedovi Miroslavu Peltovi. Pochopitelně neúspěšně, neboť peltovsko - berbrovská koalice ji smetla. Ba co víc, čtyři kluby, které se odvážily její kandidaturu podpořit - tedy Roudnou, Převýšov, Nové Strašecí a Doubravku, stihla okamžitě exemplární poprava v podání spřízněných rozhodčích v nejbližším soutěžním zápase. Mimochodem, ani samotnému Peltovi nebylo nakonec po chuti, jak demonstrativně byla vykonána.

„Absurdní, o žádnou mou iniciativu ze zhrzenosti nebo snad pomsty nejde, jsem v tom zcela nevinně," brání se Haindlová. „Vždyť by šlo o naprosto absurdní divadlo. Jsem předsedkyní hráčské asociace a budu iniciovat stíhání hráčů?!" argumentuje.

V souvislosti se sázkařskou chobotnicí sahající z nižších soutěží až na ligovou scénu se vynořilo i jméno jednoho z libereckých fotbalistů.

„Nic takového. Mluvil jsem s ním a podivoval se, že se jeho jméno v této souvislosti vůbec skloňovalo. O ničem neví, nikdo ho nekontaktoval," popřel stopy vedoucí na sever Čech tiskový mluvčí Slovanu Liberec Lukáš Váňa.

Vůch údajně sázkaře odmítl

Evidentní tedy je, že se sázkařská aféra dotýká především nižších soutěží. Tuto teorii podporují i jména, která se v souvislosti s policejními výslechy zatím objevila, ale která policie nepotvrdila.

Kromě čtyř hráčů divizní Roudnice, kteří klubu chyběli ve středečním mistrovském střetnutí s Převýšovem, se jedná o českobudějovického fotbalistu Jana Halamu hostujícího momentálně ve střížkovském klubu Bohemians. Policie potvrdila, že on, stejně jako teplický David Jablonský, byli zadrženi.

Dalšími postavami v celém případu jsou mostecký Zdeněk Kopas, který mimochodem v Teplicích hostoval, či třeba Karel Kodeš, jehož pro změnu poslaly Teplice na hostování do Chomutova. Funkcionáři inkriminovaných klubů potvrdili, že tito hráči u výslechu skutečně byli, ale k jejich roli v sázkařském skandálu se odmítli vyjádřit.

Hrdlička: Naši hráči všechno nahlásili

Nejzásadnějším svědkem v aféře, jejíž stopy vedou na Slovensko, by měl být podle důvěryhodných zdrojů teplický Egon Vůch. Ten měl být údajně sázkařskou mafií osloven, aby výsledky některých vybraných zápasů zařídil, ale jakoukoli účast odmítl. Pro policii by mělo mít jeho svědectví zásadní význam.

„Stopy skutečně vedou do Teplic. Nikoli však proto, že by naši hráči figurovali v aféře jako její aktéři, ale proto, že nabízené úplatky a manipulaci zápasů odmítli. A sami přišli s tím, že měli být do případu zataženi a všechno nahlásili," potvrdil ve čtvrtek v podvečer pro Sport.cz  ředitel severočeského klubu František Hrdlička.

Jeho slova korespondují s odmítavým postojem Egona Vůcha, který se na doporučení policie odmítá k celému případu vyjadřovat.

„V médiích jsme přitom stavěni do zcela opačného světla, což je krajně nepříjemné i proto, že nás klub má zahraničního vlastníka. Zatím se ale bránit nemůžeme, protože policejní vyšetřování dál probíhá. Až skončí, patřičné kroky samozřejmě podnikneme," dodával.

Reklama