Hlavní obsah

Chceme jim ukázat, že nejsme ořezávátka, říká před bitvou s Plzní liberecký gólman Kovář

Liberec

V osmadvaceti letech zažívá brankář fotbalistů Liberce Přemysl Kovář nejlepší chvíle dosavadní kariéry. V minulosti pendloval po všech možných klubech v nižších soutěžích, chytal i třetí řeckou ligu, ale teď je jedním z klíčových hráčů Slovanu. A v pátek bude čelit nájezdům Plzně ve šlágru kola.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký gólman Přemysl Kovář.

Článek

Berete tenhle souboj jako jeden z vrcholů podzimu?

Je jich víc. Naposledy třeba zápasy s Udine, které jsme vyřadili. Teď přijde Plzeň, hned po ní v Evropské lize Freiburg. Pomalu každý zápas bude vrchol sezóny, protože i přes postup v Evropě chceme hrát nahoře taky v naší lize a udržet kontakt s nejlepšími.

Oba týmy čekají v příštím týdnu evropské poháry. Může to hrát nějakou roli?

Nemyslím si, i když Plzeň to takhle táhne už třetí sezónu a má s nabitým programem větší zkušenosti. Pro nás je to novinka. Plzeň má širší kádr. Když pošetří tři hráče, přijde tam z lavičky skoro stejná kvalita. Ale i my máme dobré mužstvo a už v předkolech jsme dokázali, že jsme schopni zvládat ligu i poháry. Během reprezentační pauzy jsme si odpočinuli, dobře jsme potrénovali a není důvod se bát.

Je Plzeň podle vás právem první v tabulce?

Je to u nás v republice klub číslo jedna po všech stránkách. Jejich hra se mi líbí, mají obrovskou kvalitu, ale my jim chceme na hřišti ukázat, že nejsme žádná ořezávátka (úsměv).

Liberec vstoupil do sezóny skvěle. V čem je kouzlo týmu?

Chytli jsme začátek a máme fantastickou partu. Jsme tým, kde jeden maká za druhého, a všichni táhneme za jeden provaz. Nejsme tady žádné velké hvězdy, ale do každého zápasu dáváme srdce.

A šéfuje tomu Radek Kováč.

Přesně tak. On je takový náš taťka. Pucuje nás i chválí. Všichni ho posloucháme, je to přirozená autorita a vůdce na hřišti i v kabině.

Tmelíte partu i mimo fotbal?

Po každém zápase chodíme na večeře a nestane se, že by někdo nešel. A i když máme volno, tak si s klukama často napíšeme a sejdeme se. Rozhodně to není tak, že bychom se měli vzájemně plné zuby a vídali se jen na trénincích. Zajdeme společně na oběd, na golf.

Vy hrajete golf?

Už delší dobu. Teď se ke mně přidali další kluci jako Šural, Rabušic nebo Kušnír. Jen Radek Kováč nám vždycky říká, že s námi půjde až za dva roky, až pořádně potrénujeme. Zatím se jen chvástá (úsměv). Podívá se na naši hru a říká: Vypadá to dobře, ale ještě trénujte. Tak jsem na něj zvědavý...

Kdo z vás je nejlepší?

Nechci se chválit, ale handicap mám nejlepší já, protože to hraju nejdelší dobu. Ale kluci mě rychle dohánějí, hlavně Šural do golfu šíleně spadnul.

Jak jste se ke golfu dostal?

V Liberci jsem si našel přítelkyni, dnes už manželku, a ta pochází z golfové rodiny. Koupil jsem si vybavení, začal jsem hrát, obešel jsem nějaké amatérské turnaje. Teď hraju druhým rokem.

Volno tedy trávíte na golfovém hřišti?

Není tolik času. Mám jedenáctiměsíčního syna Honzíka a většinu času jsem s rodinou.

Vy jste se do branky Liberce dostal poměrně oklikou. Ligu jste začal chytat až letos v únoru.

No jo. Před rokem jsem touhle dobou ještě chytal ve Varnsdorfu druhou ligu. Jenže v zimě odešel David Bičík a já dostal šanci. Jsem za to strašně rád. Udělali jsme třetí místo v lize, v téhle sezóně se nám taky daří. Užívám si to. Ale vím, že na sobě musím makat a přesvědčovat, že jsem ten pravý.

Ale než jste se stal hráčem Liberce, dost jste se stěhoval.

Byl jsem ze začátku kariéry hlavně na Moravě. Když jsem se ve Slovácku ve třiadvaceti zranil, neprodloužili mi smlouvu a já šel do třetiligové Hlavice. Odchytal jsem tam deset zápasů a koupil mě Liberec, což pro mě byl velký skok. Ale chytal jsem jen za rezervu a pak jsem hostoval v Ústí, kde jsem si odbyl premiéru v lize, na Žižkově a Varnsdorfu. Cesta to byla poměrně dlouhá, ale já pořád věřil, že se v lize chytím.

V mládí jste rok působil i ve třetí řecké lize. Jak jste se tam dostal?

Chytal jsem druhou ligu v Kunovicích a jeden bývalý manažer mě oslovil, jestli bych to nechtěl zkusit. Já byl mladý, svobodný, tak jsem neváhal. Byl to klub FC Lamia. Se mnou tam šli ještě další dva čeští kluci. Jedním z nich byl David Helísek, který teď hraje ve Znojmě. Byla to pro nás dovolená u moře... Měli jsme postoupit do druhé ligy, což se nepovedlo. Ale byla to dobrá zkušenost. Udělal jsem pokrok v angličtině a aspoň umím něco kváknout...

Jak skončí zápas 8. kola fotbalové Gambrinus ligy mezi Libercem a Plzní?
vítězstvím Slovanu
28,3 %
remízou
21,4 %
výhrou Viktorie
50,3 %
Celkem hlasovalo 1767 čtenářů.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: